Μία νέα, καινοτόμα και πρωτοποριακή δράση για τη χώρα μας ξεκινά από τη Θεσσαλονίκη, και συγκεκριμένα από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.

Δημιούργησε τον πρώτο φαινολογικό κήπο στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος αξιοποίησης του αστικού πράσινου με σκοπό την παρακολούθηση αλλά και τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής.

Εκατό δέντρα και θάμνοι, είκοσι διαφορετικών ειδών. Συνθέτουν τον πρώτο φαινολογικό κήπο που δημιούργησε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, σε έκταση 2.500 τετραγωνικών μέτρων.

Η καταγραφή των δεδομένων αυτών θα γίνεται για τα επόμενα 10 χρόνια ώστε να μπορούν οι ειδικοί να παρακολουθούν συστηματικά τον τρόπο με τον οποίο τα φυτά αντιδρούν στις αλλαγές του κλίματος.

Ο φαινολογικός κήπος εκτός από ερευνητικούς σκοπούς θα χρησιμοποιηθεί και για εκπαιδευτικούς. Με την άρση των μέτρων κατά του κορωνοϊού, μαθητές και δάσκαλοι των σχολείων της Θεσσαλονίκης θα μπορούν να τον επισκέπτονται και να συμμετέχουν στην επιστημονική αυτή δράση.

Η δημιουργία ενός τέτοιου κήπου συνεισφέρει επιπλέον στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής καθώς τα δέντρα έχουν τη δυνατότητα να δεσμεύουν διοξείδιο του άνθρακα. Το σπουδαίο αυτό έργο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE όπου συμμετέχουν και άλλες χώρες.