Παρέμβαση του δημάρχου Νεάπολης-Συκεών Σίμου Δανιηλίδη στη Συνέντευξη Τύπου της Κίνησης Πολιτών για τη μετεγκατάσταση της Έκθεσης στη Σίνδο 

«Η παραμονή της ΔΕΘ στον υφιστάμενο χώρο στο κέντρο της πόλης είναι εγκληματική από όποια πλευρά και προσεγγίσει κανείς το θέμα», τόνισε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, κατά την παρέμβασή του στην προχθεσινή Συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε η «Κίνηση Πολιτών: Μητροπολιτικό Πάρκο στη ΔΕΘ, για μια Βιώσιμη Ανάπτυξη στη Θεσσαλονίκη».

Ο Σίμος Δανιηλίδης επανέλαβε τη σταθερή θέση των επτά δημάρχων της δυτικής Θεσσαλονίκης, οι οποίοι με κοινό υπόμνημά τους τάσσονται υπέρ της μεταφοράς της ΔΕΘ στη Δυτική Θεσσαλονίκη και τη μετατροπή του υφιστάμενου χώρου σε μητροπολιτικό πάρκο. 

Να σημειωθεί ότι το θέμα της μετεγκατάστασης της ΔΕΘ στη Δυτική Θεσσαλονίκη συζητήθηκε και σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Νεάπολης-Συκεών, μετά από εισήγηση του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη, με τη συντριπτική πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων να τάσσονται υπέρ της μεταφοράς του εκθεσιακού φορέα στη Σίνδο. 

«Η μεταφορά της ΔΕΘ στα δυτικά της πόλης, και στο οικόπεδο του πρώην ΑΤΕΙ και νυν Διεθνούς Πανεπιστημίου στα όρια της Σίνδου, είναι επιβεβλημένη τόσο για λόγους περιβαλλοντικούς όσο και οικονομίας. Κι αυτό δεν είναι θέμα που προέκυψε τώρα αλλά αποτελεί διαχρονικό αίτημα των δήμων και των κοινωνικών φορέων. Και πρώτοι ωφελημένοι από μια τέτοια κίνηση θα είναι οι κάτοικοι του κέντρου της Θεσσαλονίκης οι οποίοι θα μπορούν να απολαύσουν μια μεγάλη αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος τη στιγμή μάλιστα που η πόλη μας έχει το λιγότερο ποσοστό πρασίνου στην Ευρώπη, και συγκεκριμένα 1,6 τ.μ./κάτοικο, σύμφωνα με στοιχεία της EUROSTAT, και ταυτόχρονα αντιμετωπίζει τεράστια επιβάρυνση καρκινογόνων αιωρούμενων μικροσωματιδίων. 

», τόνισε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών στη σύντομη παρέμβασή του κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, τονίζοντας επιπλέον τα «οφέλη που θα προκύψουν για την οικονομική ανάπτυξη μιας εν γένει υποβαθμισμένης περιοχής».

«Η επιλογή λειτουργίας της ΔΕΘ στη δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης, και συγκεκριμένα στη Σίνδο, είναι ‘‘σοφή επιλογή’’ γιατί ταυτόχρονα εξυπηρετεί και τους δύο μεγάλους στόχους ενός τέτοιου φιλόδοξου οράματος: από τη μια απελευθερώνει χώρο στο κέντρο της πόλης αναβαθμίζοντάς την περιβαλλοντικά, και από την άλλη δημιουργεί ισχυρές βάσεις για την οικονομική ανάπτυξη όλης της ευρύτερης περιοχής, γειτνιάζοντας με τους μεγάλους αρχαιολογικούς προορισμούς Δίον-Πέλλα-Βεργίνα. Η Σίνδος, άλλωστε, αποτελεί το σταυροδρόμι μεταξύ των μεγάλων οδικών αξόνων της ΠΑΘΕ και της Εγνατίας Οδού με το Λιμάνι Θεσσαλονίκης και το σιδηροδρομικό δίκτυο», ανέφερε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης.

Όπως δηλώνει, «η δημιουργία εκθεσιακών και ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων, μεγάλου συνεδριακού κέντρου για συνέδρια παγκόσμιου ενδιαφέροντος, η δημιουργία και βελτίωση των συγκοινωνιακών και μεταφορικών υποδομών (μετρό, περιαστικός σιδηρόδρομος, αστική συγκοινωνία) θα αλλάξουν την εικόνα όλης της ευρύτερης περιοχής, θα τονώσουν την οικονομία της και θα ανοίξουν νέες δουλειές».