♦ Διαδικτυακή εκδήλωση Τιμής και Μνήμης από το δήμο Νεάπολης-Συκεών για τους αγωνιστές της αποτίναξης του αγγλικού ζυγού ♦ Μηνύματα ενότητας και αγώνα από τον δήμαρχο Σίμο Δανιηλίδη, το Γενικό Πρόξενο Σπύρο Μιλτιάδη και τον πρόεδρο της ΟΚΟΕ Γιώργο Συλλούρη ♦ Η σημαία της Κύπρου ανεμίζει στο δημαρχείο

«Αυτές οι εκδηλώσεις δεν μπορούν να έχουν έναν απλό επετειακό χαρακτήρα, αλλά τον χαρακτήρα της διδαχής της ιστορίας για τη νέα γενιά, για να εμπνευσθεί από τα ιδανικά και τις αξίες των μεγάλων ηρώων και αγωνιστών για ελευθερία και δικαιοσύνη. Για αυτό και ο αγώνας της Κύπρου της 1955-1959 για την αποτίναξη του αγγλικού ζυγού πρέπει να μπει επίσημα στην εκπαιδευτική διαδικασία και στα σχολεία».

Το μήνυμα αυτό έστειλε ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση που διοργάνωσε διαδικτυακά ο δήμος Νεάπολης-Συκεών με αφορμή την επέτειο των 66 χρόνων από την έναρξη του Κυπριακού Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα της Εθνικής Οργάνωσης Κυπρίων Αγωνιστών (ΕΟΚΑ). Για το σκοπό αυτό, μάλιστα, κάνοντας την αρχή, ζήτησε από τις επίσημες κυπριακές Αρχές και εκπαιδευτικούς Οργανισμούς «να προμηθεύσουν το δήμο μας με χιλιάδες αντίτυπα ιστορικών εγχειριδίων και βιβλίων προκειμένου να διανεμηθούν σε όλα τα σχολεία του δήμου».

Κάνοντας μια σύντομη αναδρομή και συσχέτιση των ιστορικών γεγονότων, ο Σίμος Δανιηλίδης τόνισε την ανάγκη της ενότητας του ελληνισμού για την αντιμετώπιση των εθνικών θεμάτων που πηγάζουν από την «επιθετικότητα της γείτονος χώρας».

«Κάθε μέρα βλέπουμε ότι η πατρίδα μας, η Ελλάδα και η Κύπρος, απειλούνται καθημερινά, αμφισβητούνται βασικά κατοχυρωμένα με διεθνείς συνθήκες δικαιώματά μας. Η γείτονος έχει εξαπολύσει μια προσπάθεια, εδώ και δέκα και πλέον χρόνια, συμμετοχής, εισβολής, κατοχύρωσης καθεστώτων και σε γύρω περιοχές. Έχει υπό την κατοχή της ολόκληρα τετραγωνικά χιλιόμετρα συριακού εδάφους, κάνει για πολλοστή φορά γενοκτονία εις βάρος του κουρδικού λαού, έχει συνεργαστεί με εγκληματίες μισθοφόρους στη Λιβύη, έχει εμπλακεί στο θέμα της Αρμενίας επίσης με μισθοφόρους, έφτασε στο σημείο και στα βάθη της Ασίας ακόμη όπου υπάρχουν Τουρκόφωνοι Μουσουλμάνοι, να προσπαθεί να δημιουργήσει μια ομπρέλα νέο-οθωμανικής αυτοκρατορίας. Άρα, λαός και Πολιτεία, Ελλάδα και Κύπρος, πρέπει να είμαστε ενωμένοι, αδελφωμένοι με κοινό σχεδιασμό. Πρέπει να ξαναδούμε το ενιαίο αμυντικό δόγμα, να δούμε το πώς πρέπει να κινηθούμε, κατ’ αρχήν οι ηγεσίες αλλά και ο λαός μαζί με τον στρατό, έτσι ώστε να κατοχυρώσουμε την ειρήνη. Και δεν είναι τυχαίο αυτό το οποίο έλεγε ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου, ότι η δύναμη, η προετοιμασία και η αμετακίνητη θέση για την υπεράσπιση της εθνικής ανεξαρτησίας είναι αυτά τα οποία μπορούν να επιβάλλουν την ειρήνη, όταν αυτός που επιβουλεύεται κυριαρχικά μας δικαιώματα ξέρει ότι θα το πληρώσει πολύ ακριβά αν τολμήσει να κάνει την παραμικρή κίνηση. Άρα για να έχουμε κατοχυρωμένη την ειρήνη στην περιοχή, πρέπει να είμαστε πανέτοιμοι, εξοπλισμένοι, προετοιμασμένοι με όλα όσα απαιτούν οι περιστάσεις, έτσι ώστε να αποφύγει η γενιά μας και η γενιά των παιδιών μας να ζήσει την κόλαση του πολέμου», τόνισε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, συγχαίροντας τους διοργανωτές για την επιτυχία της εκδήλωσης.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον εκλιπόντα δημοτικό σύμβουλο Γιάννη Δαλάτση, ο οποίος «επί σειρά ετών ήταν αφοσιωμένος στη μεγάλη αυτή ιδέα και ακούραστα κάθε χρόνο, σε συνεργασία με τη διευθύντρια του Πειραματικού Γυμνασίου Νεάπολης Ελένη Μούζουρα, καταξίωσαν σε μεγάλο θεσμό την εκδήλωση τιμής και μνήμης του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της Κύπρου».

«Είναι το ελάχιστο που οφείλουμε να κάνουμε κάθε χρόνο με συνέπεια για την ανάδειξη των ιστορικών γεγονότων και την απότιση τιμής στους ήρωες αγωνιστές για την απελευθέρωση της Κύπρου, διεκδικώντας ταυτόχρονα την αποχώρηση του στρατού κατοχής από τα κυπριακά εδάφη, που είναι εδάφη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», πρόσθεσε ο Σίμος Δανιηλίδης, με εντολή του οποίου η σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας ανεμίζει στο δημαρχείο Νεάπολης-Συκεών δίπλα στην ελληνική σημαία και αυτήν της Ε.Ε.

 

«Η πατρίδα πάνω από όλα τα οφέλη…»

«Αφουγκραζόμενοι τα μηνύματα της Εθνικής Επετείου της 1ης Ιουνίου 1955, έχουμε χρέος να θέσουμε το συμφέρον της πατρίδας πάνω από προσωπικά οφέλη και σκοπιμότητες και μονοιασμένοι να προχωρήσουμε, με την ελπίδα να πετύχουμε τον στόχο μας για μια ελεύθερη και επανενωμένη Κύπρο. Αυτό είναι το ιστορικό μας χρέος για όσους αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την πατρίδα», τόνισε ο Γενικός Πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη Σπύρος Μιλτιάδης, ο οποίος ήταν ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας Γιώργος Συλλούρης, μεταξύ άλλων τόνισε ότι «η ευμάρεια, ο ατομισμός και ο δήθεν ρεαλισμός, που οδηγεί στην ηττοπάθεια και το φοβικό σύνδρομο έναντι της Τουρκίας πρέπει να ξεριζωθούν από την κοινωνία μας και να αναπτισθούμε με τις αρχές και τις αξίες των ηρώων». «Η Επανάσταση του 1821 και ο απελευθερωτικός αγώνας της Κύπρου με την ΕΟΚΑ πέτυχαν γιατί στηρίχθηκαν στην ενότητα με ξεκάθαρο στόχο, που ήταν η αποτίναξη του τουρκικού ζυγού τότε και του αγγλικού αργότερα. Η ενότητα είναι το ζητούμενο και πρέπει να ομονοήσουμε στον κοινό στόχο που είναι η απελευθέρωση από τα στρατεύματα κατοχής και τους εποίκους και η επιστροφή των περιουσιών στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους», ανέφερε.

Η διαδικτυακή εκδήλωση, την οποία παρουσίασε και συντόνισε η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωάννα Αλεξιάδου, και διοργανώθηκε σε συνεργασία με τις Σχολικές Επιτροπές του δήμου Νεάπολης-Συκεών, την Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας και το Πειραματικό Γυμνάσιο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, πλαισιώθηκε από απαγγελίες ποιημάτων, ερμηνείες τραγουδιών και την προβολή ταινίας-ντοκιμαντέρ, όλα αφιερωμένα στη μνήμη του ήρωα και αγωνιστή Ευαγόρα Παλληκαρίδη.