«Η υπέρβαση του γλωσσικού σεξισμού στη δημόσια διοίκηση»
♦ Διαδικτυακό σεμινάριο αύριο από το δήμο Νεάπολης-Συκεών
Στον άμεσο τερματισμό αναπαραγωγής αναχρονιστικών στερεοτύπων και αντιλήψεων, αλλά και στην απαγόρευση χρήσης διατυπώσεων που υποκρύπτουν η εμπεριέχουν έμφυλη διάκριση κατά τη σύνταξη των διοικητικών εγγράφων, αποσκοπεί το επιμορφωτικό διαδικτυακό σεμινάριο με κύριο θέμα την «Υπέρβαση του γλωσσικού σεξισμού στη δημόσια διοίκηση», που διοργανώνει η Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Νεάπολης-Συκεών.
Παράλληλα, το σεμινάριο αποσκοπεί στην προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων, στην πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας, σε ρυθμίσεις για την απονομή Ιθαγένειας, σε διατάξεις σχετικές με τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και σε λοιπές διατάξεις.
Το διαδικτυακό σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τετάρτη 31 Μαρτίου, από τις 12 το μεσημέρι έως τις 3 μ.μ. και απευθύνεται σε όλους και όλες που συντάσσουν έγγραφα οποιασδήποτε μορφής και εξυπηρετούν πολίτες.
Ομιλήτριες του σεμιναρίου θα είναι η ομότιμη Καθηγήτρια του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού, επίτιμο μέλος της Ε.Ι.Φ. του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Μαρία Γκασούκα που θα αναφερθεί σε έναν «Οδηγό χρήσης μη σεξιστικής γλώσσας στα διοικητικά έγγραφα», η Καθηγήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, Πρόεδρος της Επιτροπής. Ισότητας των Φύλων του Α.Π.Θ. Δήμητρα Κογκίδου, η οποία θα αναφερθεί στην «υπέρβαση του γλωσσικού σεξισμού στη δημόσια διοίκηση-Αναγκαιότητα και Αντιστάσεις», καθώς και η Αν. Καθηγήτρια Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας- Κοινωνιογλωσσολογίας-Ανάλυσης Λόγου στο Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Μέλος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του Α.Π.Θ, Αναστασία Στάμου.
«Κακώς κείμενη αναχρονιστική κοινωνική συμπεριφορά που μοιραία οδηγεί σε φαινόμενα λεκτικής βίας και διάκρισης των δύο φύλων» χαρακτηρίζει τον γλωσσικό σεξισμό ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, υπογραμμίζοντας ότι «πρόκειται για κοινωνική συμπεριφορά που φρόντισε να ιεραρχήσει με αδόκιμο τρόπο τις σχέσεις των φύλων και να επιβάλλει μεσαιωνικού τύπου άγραφους νόμους κατανομής δύναμης και προστάγματος στην διοίκηση της κοινωνίας. Στόχος μας θα πρέπει να είναι η αναβάθμιση της γλώσσας των διοικητικών εγγράφων, ώστε αυτή να πάψει να αποτελεί κακέκτυπο αυταρχικότητας και ‘‘εγωθελισμού’’ αλλά παράδειγμα ισότιμης σχέσης των φύλων, όπως άλλωστε προστάζουν οι θέσεις της Ελληνικής κοινωνίας και ολόκληρου του πολιτισμένου κόσμου».