Την «Κινηματογραφική σουίτα αρ. 1» του Νίκου Κυπουργού επέλεξε η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης για τη νέα της διαδικτυακή συναυλία, προσφέροντας στο κοινό ένα όμορφο μουσικό ταξίδι γεμάτο συναισθήματα και εικόνες.

Η σουίτα είναι βασισμένη σε θέματα του Νίκου Κυπουργού από οκτώ ταινίες της πενταετίας 1990-1994: Aenigma Est του Δημήτρη Μαυρίκιου (1990), Ο Δραπέτης του Λευτέρη Ξανθόπουλου (1990), Το Πεθαμένο Λικέρ του Γιώργου Καρυπίδη (1992) Δονούσα της Αγγελικής Αντωνίου (1992), Η Αριάδνη μένει στη Λέρο του Θανάση Ρακιντζή (1993), Μεταίχμιο του Πάνου Καρκανεβάτου (1994), Ύποπτος Πολίτης του Στέλιου Παυλίδη (1994) και Terra Incognita του Γιάννη Τυπάλδου (1994), καθώς και από την τηλεοπτική σειρά Οι Φρουροί της Αχαΐας (1992). Για πρώτη φορά παίχτηκε το 1994 στην Πάτρα.

Τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης διευθύνει ο αρχιμουσικός Χάρης Ηλιάδης.
Η συναυλία είναι διαθέσιμη στην πλατφόρμα πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης στο e-thessalonikiculture.gr

Ο Νίκος Κυπουργός είναι ένας από τους κορυφαίους έλληνες συνθέτες της νεότερης γενιάς. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1952. Σπούδασε θεωρητικά της Μουσικής και Σύγχρονες Τεχνικές με τον Γιάννη A. Παπαϊωάννου και παράλληλα Νομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Συνέχισε τις μουσικές του σπουδές στο Παρίσι (1979-83) με υποτροφία του ιδρύματος Ωνάση. Την πενταετία 1983-88 ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη μουσική εκπαίδευση, συμμετέχοντας στη σύνταξη ενός σύγχρονου ελληνικού μουσικοπαιδαγωγικού προγράμματος, και παράλληλα με τη διδασκαλία σε ωδεία της Αθήνας και της Καλαμάτας καθώς και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Στενός συνεργάτης του Mάνου Xατζιδάκι και ενορχηστρωτής σημαντικών έργων του, ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο, για την οποία τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο του YΠΠO και με το Βραβείο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Η μουσική του για την ταινία «Πεθαμένο Λικέρ» τιμήθηκε και με το Βραβείο Μουσικής στο Διεθνές Φεστιβάλ της Βαλένθια (1993), ενώ το « Four Corners of Suburbia» τιμήθηκε με το βραβείο Μουσικής στο Φεστιβάλ Avignon (2006).