ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ θέσεων καί αρχών τής ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ – Ανεξαρτήτων

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ

Συναδέλφισσες- Συνάδελφοι

Το 2021 θα είναι έτος ανάδειξης νέων συνδικαλιστικών ηγεσιών για τους Έλληνες δικηγόρους. Απευθυνόμαστε σε κάθε δημοκράτη δικηγόρο, είτε αυτοαπασχολείται, είτε είναι συνεργάτης, είτε έμμισθος.

Στον-στην συλλειτουργό της δικαιοσύνης, του οποίου/ας το περιεχόμενο του ρόλου πλήττεται με το ασταμάτητο κτύπημα των δικαιωμάτων των πολιτών που έχει ταχθεί να προασπίσει, αλλά και με το κτύπημα της δικής μας επαγγελματικής και οικονομικής υπόστασης και ανεξαρτησίας.

Μη ξεχνάμε ότι η αξιοπρέπεια του δικηγόρου είναι άμεση συνάρτηση της ποιότητας και της τήρησης των δικαιοκρατικών αρχών και εγγυήσεων. Διανύσαμε μία κορονο-περίοδο επώδυνη, μακριά, σκοτεινή, επίφοβη, ανασφαλή, σχεδόν ανεπάγγελτοι, με τις ΚΥΑ του Σαββάτου, χωρίς προθεσμίες, χωρίς/ αλλά και με παραγραφές, χωρίς εισόδημα, χωρίς πρόνοια -φροντίδα από το κράτος, και από τις ελάχιστα επαρκείς ηγεσίες των Συλλόγων μας, από το ανεπαρκέστατο Υπουργείο και τον ανεπαρκέστατο Υπουργό Δικαιοσύνης.

Αντιμέτωποι σε μία Κυβέρνηση με νεοφιλελεύθερη πολιτική που οργανώνει τον πόλεμο ενάντια στην κοινωνία. Επιβλήθηκε lockdown στην απονομή της Δικαιοσύνης, αλλά στα δικαιώματα των πολιτών, εξάρθηκε η σημασία της ατομικής ευθύνης χωρίς όμως ταυτόχρονα την λήψη σοβαρών προστατευτικών μέτρων από την Πολιτεία. Αλλά και για τον κλάδο μας, δεν προβλέφθηκε πραγματική οικονομική ενίσχυση, απαλλαγή από τις εισφορές, τα χρέη, δεν καταταχθήκαμε στα πλήρως πληττόμενα επαγγέλματα. Αντίθετα μας επιφυλάχθηκε άνιση και ταπεινωτική μεταχείριση.

Η κυνική στάση της κυβέρνησης είναι στοχευμένη, καθόλου τυχαία, αν σκεφθούμε το του σκοιλ-ελικικού. Για την στάση απέναντι στους νέους επιστήμονες που συνέχισαν τις σπουδές τους με διδακτορικά, μπορούμε να θυμηθούμε την προσβολή σε βάρος τους από τον επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, που τους αποκάλεσε ‘’τεμπέληδες’’ και τους απείλησε ότι το μόνο που τους περιμένει είναι η ανεργία. Αλλά και όλα τα τελευταία χρόνια ο κλάδος μας κτυπήθηκε από αλλεπάλληλες δημοσιονομικές επιθέσεις, όπως επιβολή ΦΠΑ, τέλος επιτηδεύματος εισφορά αλληλεγγύης, κατάργηση αφορολογήτου ορίου, κοκ., ενώ οι ηγεσίες μας παρέμειναν αναποτελεσματικές, σε απόσταση από τα προβλήματα και από την κοινωνία.

Με τη μέχρι σήμερα εφαρμοζόμενη πολιτική σε συνδυασμό με την πανδημία πολύ μεγάλο μέρος των συναδέλφων έχει πληγεί ανεπανόρθωτα και έχει οδηγηθεί στην έξοδο από το επάγγελμα. Είναι φανερό ότι μας θέλουν σκυμμένους, ανασφαλείς, σε σύγχυση, απαξιωμένους.

Τι έχουμε να αντιμετωπίσουμε:

Την αναγνώριση -παραδοχή ότι μας διαλύουν! Ανεξερεύνητο το αύριο του τοπίου της Δικηγορίας. Την απουσία των ηγεσιών των Συλλόγων που υπάρχουν μόνο διεκπεραιωτικά, δεν εκπληρώνουν τον θεσμικό τους ρόλο και ενεργούν τόσο καιρό με αυτόματο πιλότο, χωρίς πραγματική νομιμοποίηση. Την ώρα που τα κτυπήματα στο χώρο της δικαιοσύνης γενικεύονται και θα έπρεπε όλοι μας να αναζητήσουμε – με σεβασμό στους διακριτούς μας ρόλους- μορφές συνεργασίας για την αποτελεσματική προάσπιση του θεσμού και την απόκρουση, η ηγεσία του δικηγορικού σώματος διστάζει, αυτοδιαφημίζεται και αντί να σχεδιάσει, να προτείνει και να εφαρμόσει ένα διεκδικητικό πλαίσιο αντίστοιχο της συντονισμένης και ολόπλευρης επίθεσης που δεχόμαστε και της επιχειρούμενης λεηλασίας των δικαιωμάτων μας, απλά εκ των υστέρων εκδίδει ανακοινώσεις ως απλοί παρατηρητές και μάλιστα από απόσταση, τηρώντας υποκριτικό καθωσπρεπισμό στάσης και λέξεων.

Δεν συμπορεύεται καν με τους άλλους φορείς, τους δικαστές, τους δικαστικούς υπαλλήλους, τους πανεπιστημιακούς. Την ίδια χρονική στιγμή με πρόσχημα τη δήθεν διεύρυνση των ορίων επαγγελματικής δραστηριότητας των δικηγόρων ανοίγει συζήτηση για κατάργηση του αμιγούς λειτουργηματικού χαρακτήρα του επαγγέλματος του δικηγόρου με την παροχή δυνατότητας με μέσα από τροποποιήσεις άρθρων του Κώδικα Δικηγόρων για παράλληλη «επιχειρηματική» δράση. Τυχαίο; Δε νομίζουμε! Την ίδια στιγμή σαφώς προκύπτει η ανάγκη αναβάθμισης και θεσμικής θωράκισης του ρόλου αυτού.

Με τις ραγδαίες εξελίξεις στην κοινωνία και την οικονομία διευρύνεται παράλληλα η «εν δυνάμει» δικηγορική ύλη, η οποία πρέπει να οριοθετηθεί με σαφήνεια, να περιφρουρηθεί ώστε να εμπεδωθεί το αίσθημα της «ασφάλειας δικαίου» στους αποδέκτες των νομικών υπηρεσιών, στους πολίτες. Παράλληλα επιβάλλεται η καθολική ψηφιοποίηση των λειτουργιών της δικαιοσύνης, αλλά όχι με αποσπασματικό τρόπο. Πρέπει να γίνει ενοποίηση και απλοποίηση όλων αυτών των διαδικασιών χωρίς όμως να συρρικνώνονται ή να φαλκιδεύονται τα δικαιώματα των πολιτών και των δικηγόρων. Το αντίθετο μάλιστα, να διευκολύνουν την πρόσβαση στις λειτουργίες της δικαιοσύνης καθιστώντας την προσιτή σε όλους Ο δικηγορικός κόσμος παράλληλα έχει υποχρέωση να προασπίζει με πάθος και υγιή φανατισμό τις θεμελιώδεις αρχές ενός σύγχρονου Κράτους Δικαίου, τις αρχές της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της αλληλεγγύης και της δικαιοσύνης. Και αυτή η προσπάθεια οφείλει να εκτείνεται τόσο σε εθνικό`, όσο σε πανευρωπαϊκό σε οικουμενικό επίπεδο, αλλά ιδιαίτερα σε διαβαλκανικό επίπεδο. Το τελευταίο για εμάς στη Βόρεια Ελλάδα, έχει ιδιαίτερη σημασία

Οι δικηγόροι και οι Σύλλογοί τους έχουν υποχρέωση δημιουργίας και εμβάθυνσης θεσμών διαβαλκανικής συνεργασίας των δικηγόρων Ελλάδας και χωρών των Βαλκανίων στην κατεύθυνση της εμπέδωσης κλίματος ειρήνης, δημοκρατίας και της συνεννόησης των νομικών κοινοτήτων ειδικότερα και των λαών γενικότερα. Οι Δικηγορικοί Σύλλογοι πρέπει να είναι πρωταγωνιστές της παρακολούθησης κάθε νομοθετικής εξέλιξης και να λειτουργούν ως οργανωτικό εργαλείο και ταυτόχρονα θεσμός κατεύθυνσης και επιμόρφωσης των συναδέλφων, οφείλουν να παρεμβαίνουν και να ορθώνουν έγκαιρα τείχος στις επικίνδυνες αλλαγές σε τομείς δικαίου που παραβιάζουν θεμελιώδη ατομικά δικαιώματα, όπως πρόσφατα στο μεταρρυθμιζόμενο οικογενειακό δίκαιο, που αγνοήθηκαν σχεδόν παντελώς κατά το προστάδιο του διαλόγου.

Τέλος, πάγια θέση μας είναι η ανάγκη αλλαγή της δομής του δικηγορικού συνδικαλισμού με την κατάργηση του θεσμού της Ολομέλειας των Προέδρων και της Συντονιστικής Επιτροπής και αντικατάστασή τους από ένα αιρετό δευτεροβάθμιο όργανο χωρίς όμως να υποβαθμίζεται η αυτοτέλεια των επιμέρους δικηγορικών συλλόγων.

Η παράταξή μας του προοδευτικού και δημοκρατικού χώρου έχει στόχο:

-Να εκφράσει το σύνολο των χειμαζόμενων συναδέλφων νέων και παλαιών. -Να ενισχύσει με τις προτάσεις της την συνεταιριστική/συνεργατική δικηγορία, όμως συνάμα να προστατεύσουν και την αξιοπρεπή ατομική.

-Να προτείνει διαδικασίες συνεχούς επιμόρφωσης που να εξυπηρετούν το σύνολο. -Να διεκδικεί καθημερινά αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής στις δικαστικές αίθουσες.

-Να απαιτήσει δικαιότερο φορολογικό σύστημα με αναλογικότερη βάση.

-Να απαιτήσει θεσμοθετημένα την υποχρεωτική παρουσία μας σε τομείς της επιχειρηματικής και προσωπικής δραστηριότητας και ζωής των πολιτών προκρίνοντας την προστασία των μικρομεσαίων μικρών και πολύ μικρών επιχειρηματιών αλλά και των ευάλωτων κοινωνικά και οικονομικά πολιτών μας.

-Την με κάθε τρόπο στήριξη των νέων δικηγόρων και μέσα από προγράμματα κρατικής επιδότησης -χρηματοδότησης για την σύσταση, λειτουργία και ενίσχυση των γραφείων τους, πρέπει να είναι βασική παράμετρος στην συνδικαλιστική διακήρυξη και την δράση μας.

Ήρθε λοιπόν η ώρα να συντονιστούμε, ανασυνταχθούμε και να συσπειρωθούμε και να στρατευθούμε στον αγώνα για τη δικαιοσύνη, την διαφάνεια, για τα δικαιώματα, για το κύρος και την αξιοπρέπειά μας.

Για να αντιμετωπίσουμε τις προσβολές που μας γίνονται και για το μέλλον της δουλειάς μας, πρέπει να προχωρήσουμε με αντίληψη ενότητας, μαζικότητα και μαχητικότητα. Με συλλογική δράση. Ενωνόμαστε και θέλουμε να γίνουμε ο χώρος συνάντησης των πολλών που συνδέονται με τις ίδιες ανάγκες και προσδοκίες.

Θέλουμε τον διάλογο και την συναπόφαση με όλους/όλες στο χώρο μας για αυτά που πρέπει να γίνουν άμεσα και αφορούν την ίδια την υπόστασή μας. Για την λειτουργία της Δικαιοσύνης. Για τη Διαφάνεια παντού. Για την ανάδειξη του θεσμικού ρόλου του δικηγόρου ως συλλειτουργού της Δικαιοσύνης.

Επειδή ο Δικηγορικός Σύλλογος πρέπει να μεριμνά για την αξιοπρεπή άσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος. Γιατί η Δικαιοσύνη και η δικηγορία είναι συστατικά στοιχεία της Δημοκρατίας και ενός σύγχρονου Κράτους Δικαίου.

Θεσσαλονίκη,22 Ιουνίου 2021. ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ – ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ.