Αλλάζουν εικόνα οι γειτονιές της Θεσσαλονίκης μέσα από ένα πρόγραμμα ολοκληρωμένων παρεμβάσεων αισθητικής και λειτουργικής αναβάθμισής τους, το οποίο έχει σχεδιάσει ο Δήμος Θεσσαλονίκης. Το πρόγραμμα τίθεται σε τροχιά υλοποίησης μέσα στο επόμενο διάστημα, καθώς ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας υπέγραψε τη σύμβαση ανάθεσης του έργου, που τιτλοφορείται “Ολοκληρωμένες Παρεμβάσεις αναβάθμισης γειτονιών του Δήμου Θεσσαλονίκης” κι έχει προϋπολογισμό 6,2 εκατ. ευρώ.
“Είχαμε δεσμευτεί ότι θα δώσουμε ιδιαίτερη φροντίδα στην καθημερινότητα των δημοτών και στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής. Χαίρομαι, γιατί ακριβώς αυτό που είχαμε υποσχεθεί υλοποιείται και μάλιστα ήδη από αυτό το καλοκαίρι”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, εξηγώντας ότι οι παρεμβάσεις των έξι εκατομμυρίων ευρώ στις γειτονιές έρχονται σε συνέχεια του προγράμματος ασφαλτοστρώσεων, ύψους δύο εκατ. ευρώ, που επίσης έχει δρομολογηθεί. “Δρόμοι και γειτονιές σε όλες τις δημοτικές κοινότητες της πόλης μας μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα αλλάξουν όψη”, σημείωσε ο κ. Ζέρβας, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα εγχείρημα “καινοτόμο”.
Στο πλαίσιο του έργου που έχει σχεδιαστεί, ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα επεμβαίνει κατά τρόπο ολοκληρωμένο στις γειτονιές, προχωρώντας σε εκτεταμένες παρεμβάσεις ανασυγκρότησης του δημόσιου χώρου, οι οποίες περιλαμβάνουν από έργα ασφαλτόστρωσης και ανακατασκευής των πεζοδρομίων μέχρι νέες δενδροφυτεύσεις και ενίσχυση του αστικού πρασίνου, αναβάθμιση του δημοτικού φωτισμού και τοποθέτηση νέου αστικού εξοπλισμού.

Έναρξη έργων από την Ε’  Δημοτική Κοινότητα
Η έναρξη των έργων, σύμφωνα με τον τεχνικό σύμβουλο του Δημάρχου Δημήτρη Μήτρου, θα γίνει από την Ε΄ Δημοτική Κοινότητα και συγκεκριμένα από την περιοχή που περικλείεται από τις οδούς Βασιλίσσης Όλγας, Κοσμά Αιτωλού, Δελφών και Πέτρου Συνδίκα, ενώ ανάλογες παρεμβάσεις θα ακολουθήσουν σε όλες τις δημοτικές κοινότητες.
Σημείο αναφοράς αυτής της πρώτης παρέμβασης στην Ε΄ Δημοτική Κοινότητα θα αποτελέσει η οδός Χαλκιδικής, άξονας παράλληλος προς τις Βασιλίσσης Όλγας και Δελφών, που εξυπηρετεί αρκετό πληθυσμό. Τα πεζοδρόμια της συγκεκριμένης οδού θα επιστρωθούν με κυβόλιθους και θα οργανωθούν σε χώρους κίνησης και στάσης των πεζών. Οι δενδροστοιχίες της οδού Χαλκιδικής θα συντηρηθούν αλλά και θα ενισχυθούν με την τοποθέτηση νέων δέντρων. Ακόμη, θα διαμορφωθούν ζώνη όδευσης τυφλών και ράμπες, ενώ στους χώρους στάσης θα τοποθετηθεί νέος αστικός εξοπλισμός.
Οι ευρύτερες επεμβάσεις που σχεδιάζονται για αυτήν την πρώτη περιοχή που θα ενταχθεί στο πρόγραμμα του Δήμου Θεσσαλονίκης για τις γειτονιές  έχουν στόχο τη λειτουργική, αισθητική και περιβαλλοντική αναβάθμισή της. Ειδικότερα, προβλέπονται τοποθέτηση νέων πλακών πεζοδρομίων, συντήρηση και ενίσχυση του πρασίνου της περιοχής, διαμόρφωση ζωνών όδευσης τυφλών, όπου αυτό επιτρέπεται από το πλάτος των πεζοδρομίων, καθώς και τοποθέτηση ραμπών για τη διευκόλυνση της προσβασιμότητας ατόμων με αναπηρίες ή εμποδιζόμενων ατόμων. Επιπλέον, στο πλαίσιο του έργου θα τοποθετηθούν νέος αστικός εξοπλισμός (καθιστικά, κάδοι απορριμμάτων) και νέος φωτισμός σε διάφορα σημεία των οδών της περιοχής.