«Κανείς μας δεν μπορεί να μένει σιωπηλός μπροστά στο φασισμό. Πρέπει όλοι να ενώσουμε τις φωνές μας για την προάσπιση της ζωής και του δικαιώματος στην ελεύθερη έκφραση άποψης. Η μαζική συγκέντρωση στην οποία κάλεσαν οι εκπαιδευτικοί για τα περιστατικά βίας σε σχολεία στον Εύοσμο στέλνει το μήνυμα πως ο φασισμός δεν έχει χώρο στα σχολεία αλλά ούτε και στα γήπεδα, ούτε πουθενά. Να μην θεωρούμε δεδομένη τη δημοκρατία. Πρέπει να την προασπιζόμαστε κάθε μέρα και να είμαστε σε εγρήγορση», σημείωσε ο Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό της ΕΡΤ3 και στο δημοσιογράφο Β. Πεκλάρη.
Πρόσθεσε ότι, πολύ συχνά, κηρύγματα μίσους σε διάφορους χώρους όπως στα γήπεδα, όπως και για διάφορα ζητήματα, όπως είναι το προσφυγικό-μεταναστευτικό και όπως συνέβη με το Μακεδονικό, αφήνουν ένα «αποτύπωμα» μίσους και βίας στην κοινωνία μας.
Αναφέρθηκε ειδικά στον τραγικό θάνατο, στη δολοφονία του 19χρόνου Άλκη.
«Πρόκειται για μία τραγική στιγμή για τη Θεσσαλονίκη που οφείλουμε να μην ξεπεράσουμε έτσι απλά, αλλά να αντιμετωπίσουμε τα αίτια που οδήγησαν στον τραγικό αυτό θάνατο. Πρόκειται για ένα περιστατικό απόλυτα συνδεδεμένο με λογικές φασισμού στην κοινωνία μας. Πρέπει όλοι, η πολιτική εξουσία, οι εισαγγελικές αρχές να εντοπίσουν άμεσα τους δράστες για τη δολοφονία του Άλκη, όπως για όλα τα περιστατικά βίας σε συνδέσμους, που είναι πολλά δυστυχώς στη Θεσσαλονίκη το τελευταίο διάστημα, ακόμη και μεταξύ οπαδών της ίδιας ομάδας, όπως και στα σχολεία. Να βρούμε ποιοι κρύβονται από πίσω, πώς εξοπλίζονται, ποιοι τους καθοδηγούν. Δεν μπορούμε να αφήσουμε ακροδεξιές ομάδες να ποτίζουν με μίσος ακόμη και σήμερα τη νέα γενιά. Δεν μπορεί να υπάρχει η λογική ίσων αποστάσεων ανάμεσα στα παιδιά που υπερασπίζονται τα σχολεία τους και σε αυτούς που εκδηλώνουν φασιστικές συμπεριφορές».
Σε σχέση με την οπαδική βία, ο Σ.Φάμελλος τόνισε πως δεν μπορούμε να μένουμε αμέτοχοι και απέναντι στη βία που γεννιέται στα γήπεδα.
«Πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες για μεικτές, κοινές κερκίδες και οικογενειακές και παιδικές με τους φιλάθλους όλων των ομάδων. Για να το πετύχουμε αυτό χρειάζεται και η πολιτεία και ο χώρος του αθλητισμού να δουλέψουν από κοινού. Οι παράγοντες των ομάδων έχουν την υποχρέωση να ξεπεράσουν τα επιχειρηματικά συμφέροντα και κυρίως οι αθλητές και οι φίλαθλοι μπορούν να το διεκδικήσουν αυτό. Είναι προφανές ότι μετά τα πρόσφατα περιστατικά αμφισβητούνται από την κοινωνία οι σύνδεσμοι φιλάθλων και δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε. Άρα χρειάζεται και θεσμική αλλαγή. Σε κάθε περίπτωση δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με αντιπάλους στις κερκίδες».
Σχολίασε στη συνέχεια την πρόσφατη επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη καθώς και γενικότερα την πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση που, όπως υπογράμμισε, αυξάνει και οξύνει τις ανισότητες και προωθεί ιδιωτικοποιήσεις παντού.
«Η Θεσσαλονίκη μένει εκτός και του Ταμείου Ανάκαμψης. Ούτε ένα νέο έργο, ούτε ένα ευρώ για τη Θεσσαλονίκη. Ιδιαίτερη εντύπωση προξένησε η επιλογή του κ. Μητσοτάκη να μην επισκεφθεί το γραφείο Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, ούτε το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης. Επισκέφθηκε έργα που ξεκίνησαν με πρωτοβουλία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η γέφυρα του Αλιάκμονα με μελέτη και εγκεκριμένο προϋπολογισμό από το τέλος του 2018, στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά αλλά στο λιμάνι, στο οποίο όμως τα έργα καθυστερούν σημαντικά».
«Το λιμάνι, με ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη, δεν έχει σύνδεση με το σιδηροδρομικό δίκτυο γιατί ακυρώθηκε η μελέτη διασύνδεσής του που ξεκίνησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση έχει ακυρώσει επιπλέον τη δημιουργία εμπορικού-διαμετακομιστικού κόμβου στο στρατόπεδο Γκόνου. Άρα η Θεσσαλονίκη δεν θα είναι το εμπορικό μεταφορικό κέντρο των Βαλκανίων και μειώνεται και η αξία και η εμβέλεια του λιμένα της», ανέφερε συγκεκριμένα.
Ο Σ.Φάμελλος στάθηκε ειδικότερα και στις ιδιωτικοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη επί ΝΔ:
«Την ίδια στιγμή όμως στη Θεσσαλονίκη έχουμε ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης απορριμμάτων με την Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων που έχει μάλιστα χωροθετηθεί μέσα στην προστατευόμενη περιοχή της λίμνης Κορώνειας, ιδιωτικοποίηση της Περιφερειακής με το ΣΔΙΤ του fly over όπου θα χρειαστεί και η υλοτόμηση αναδασωτέας έκτασης του Σέιχ-Σου. Ακούμε ακόμη και για ιδιωτικοποίηση, μέσω ΣΔΙΤ, της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, βλέπουμε μία ακόμη ιδιωτικοποίηση του παιδιατρικού νοσοκομείου στο Φίλυρο. Η δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για το παιδιατρικό νοσοκομείο ξεκίνησε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με τον Ανδρέα Ξανθό και τον Παύλο Πολάκη, έγινε η συμφωνία για τις μελέτες και τη χωροθέτηση, και τώρα αυτό το δημόσιο παιδιατρικό νοσοκομείο η κυβέρνηση ψηφίζει να το μετατρέψει σε ιδιωτικού δικαίου (ΝΠΙΔ). Με αυτό διαφωνούμε, για αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ψήφισε παρών στη σχετική Επιτροπή της Βουλής».
«Ακόμη και η εξαγγελία Μητσοτάκη ότι θα παραχωρηθεί η έκταση της Αγίας Φωτεινής στη ΔΕΘ για την ανάπλαση είναι ψεύτικη. Πρόσφατη απάντηση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας σε Κοινοβουλευτικό Έλεγχο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποδεικνύει ότι δεν έχει κατατεθεί σχετικό αίτημα και ότι το Υπουργείο δεν συναινεί και προβάλει κωλύματα με δικές του χρήσεις στην έκταση».