Σε πέντε προσαγωγές προχώρησε η αστυνομία γύρω από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπου περιμετρικά του Ιδρύματος είχαν αναπτυχθεί από νωρίς το βράδυ δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. Η πρυτανεία του ΑΠΘ τελεί εδώ και μέρες υπό κατάληψη.

Πριν από τις 10.30 το βράδυ οι αστυνομικές δυνάμεις αποχώρησαν.

Στον χώρο του Πανεπιστημίου βρέθηκε αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, αποτελούμενη από τους βουλευτές Γιάννη Αμανατίδη, Κατερίνα Νοτοπούλου και Δώρα Αυγέρη, μαζί με πανεπιστημιακούς καθηγητές, μεταξύ αυτών ο πρώην πρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος, κ.ά. Σε δηλώσεις τους οι βουλευτές ζήτησαν την αποχώρηση των αστυνομικών.

Πριν από τις 9 το βράδυ, μια κλούβα της αστυνομίας και μια διμοιρία των ΜΑΤ απέκλεισαν την είσοδο της πρυτανείας στο ΑΠΘ, ενώ η ΕΛΑΣ απέκλεισε και περιμετρικά τις εισόδους του Πανεπιστημίου.

Δήλωση της Κατερίνας Νοτοπούλου, Τομεάρχης Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ και Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης

Η Βία δε χωρά στο ΑΠΘ.

Η σημερινή επίσκεψη του κ. Χρυσοχοΐδη στη Θεσσαλονίκη σήμανε την προσπάθεια στοχοποίησης της νεολαίας, την κλιμάκωση της βίας ως άλλη μία κατρακύλα στο δημοκρατικό κατήφορο της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Το βράδυ κατά την ώρα της απαγόρευσης κυκλοφορίας περικύκλωσαν το ΑΠΘ δυνάμεις των ΜΑΤ ενώ μάθαμε ότι είχαν φτάσει αύρες νερού.

Βρεθήκαμε σχεδόν απο την πρώτη στιγμή στο ΑΠΘ, με τους συντρόφους Γιάννη Αμμανατίδη, Δώρα Αυγέρη, Κώστα Αμπατζά, Γιώργο Αγγελόπουλο, Άρη Στυλιανού, Θωμά
Σιώμο, μπήκαμε στο χώρο ΑΠΘ επιμένοντας στο αυτονόητο: να μείνει το πανεπιστήμιο τόπος ειρήνης και μάθησης, να αποτραπεί κάθε απόπειρα αστυνομικής καταστολής στο χώρο του Πανεπιστημίου, να γίνει σεβαστό το αυτοδιοίκητο.

Ζητήσαμε μαζί με εμάς να μπουν και οι δημοσιογράφοι της πόλης που με ειλικρινή αγωνία ήταν εκεί για να αναμεταδώσουν την αλήθεια αλλα τους είχε απαγορευτεί η είσοδος.

Σημαντική η συμβολή των ακαδημαικών δασκάλων των φοιτητών που αφενός υπερασπίστηκαν το Πανεπιστήμιο αφετέρου προσπάθησαν να ανοίξουν διάλογο για την ειρηνική εξεύρεση λύσης με τους φοιτητές.

Για σήμερα απετράπη -προς το παρόν- το σχέδιο Χρυσοχοΐδη, αποκλιμακώθηκε η ένταση και επικράτησε η λογική.
Θα κάνουμε και αύριο και πάντα ότι περνά από το χέρι μας για να μείνει το Πανεπιστήμιο μας ελεύθερο, αυτοδιοίκητο και δημοκρατικό.

Είναι υπόθεση όλων μας.

Έξω από τον χώρο της πρυτανείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης βρέθηκε και ο πρώην πρύτανης του ιδρύματος, Γιάννης Μυλόπουλος ο οποίος στις δηλώσεις του τόνισε πως «η βία και η καταστολή είναι έννοιες ξένες» για το Πανεπιστήμιο.

«Είμαστε εδώ μια ομάδα καθηγητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης προσπαθώντας μέχρι την τελευταία στιγμή, μήπως και κυριαρχήσει η λογική, η σύνεση και ο διάλογος. Προσπαθούμε να αποφύγουμε τα χειρότερα. Το Πανεπιστήμιο είναι ένας χώρος διαλόγου, είναι ένας χώρος ορθού λόγου, είναι ένας χώρος που παράγεται και μεταδίδεται η επιστήμη, επομένως η βία και η καταστολή είναι έννοιες ξένες με την έννοια του Πανεπιστημίου. Αυτό το πράγμα προσπαθούμε να υπερασπιστούμε μέχρι τελευταία στιγμή», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μυλόπουλος.

Και πρόσθεσε πως δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο μόνιμη αστυνομική δύναμη εγκατεστημένη μέσα στα πανεπιστήμια. Και πριν από αυτό, τα πανεπιστήμια ήταν »νεκρά». Με το lockdown και την τηλεκπαίδευση από το σπίτι στο πανεπιστήμιο δεν υπήρχε άνθρωπος, δεν υπήρχε ψυχή. Και κατάφεραν με τον νόμο αυτόν να αναστατώσουν το πανεπιστήμιο και να ζωντανέψουν ένα φοιτητικό κίνημα το οποίο δεν ξέραμε ότι υπήρχε καν. Ο εμπρηστής είναι ο νόμος. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Και όλη η πανεπιστημιακή κοινότητα συμφωνούν σε αυτό. Άρα τα αιτήματα των φοιτητών είναι αποδεκτά από όλους»

#menoumespeedy