«Λόγω της αδυναμίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να ηγηθεί στην πανδημία του covid19 πρέπει να δούμε μια νέα παγκόσμια στρατηγική βιοασφάλειας. Δηλαδή τα ίδια τα κράτη πρέπει να επιλέξουν τρόπους με του οποίους θα επιλύουν τις νέες πανδημίες πριν δημιουργηθούν ή εν τη γενέσει.»

Τα παραπάνω τόνισε μιλώντας στο Radio North 98 και στην εκπομπή “Βόρειος Αντίκτυπος” o επ.καθηγητής του ΠΑΜΑΚ με ειδικότητα στην Παγκόσμια Πολιτική Οικονομία και στη Βιοασφάλεια κ. Αθανάσιος Μποζίνης, σημειώνοντας μάλιστα, μεταξύ άλλων, ως καλό παράδειγμα προς αυτή την κατεύθυνση τη σχετική συνεργασία με το Ισραήλ που προώθησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η δική μου εκτίμηση είναι πως και το 2022 θα φοράμε μάσκες. Για πολλούς και διάφορους λόγους. Υπάρχει πρόβλημα ως προ τον ρυθμό παραγωγής των εμβολίων και δεν ξέρουμε αν σε μερικούς μήνες από σήμερα θα καλύπτουν τα εμβόλια ενδεχόμενες νέες μεταλλάξεις που θα προκύψουν, ή αν θα πρέπει να κάνουμε το εμβόλιο κάθε 5-6 μήνες, αν ο ιός θα γίνει ενδημικός και διάφορα άλλα. Μακάρι να μας αφήσει ο κορωνοϊός το καλοκαίρι όπως όλοι εύχονται. Σε κάθε περίπτωση οι επιπτώσεις στην οικονομία θα είναι ολέθριες. Και μετά το τέλος του κορωνοϊού, θα δούμε μια αναδιανομή. Διότι όπως ξέρετε, μετά από κάθε καταστροφικό γεγονός, επέρχεται η ηρεμία, στη διάρκεια της οποίας ξαναμοιράζεται η τράπουλα σε επίπεδο οικονομίας. Προσωπικά δεν πιστεύω ότι θα μας αφήσει αυτή η πανδημία το 2021. Γι` αυτό θα πρέπει να κάνουμε πολύ προσεκτικά βήματα, όχι μόνο η κυβέρνηση, αλλά και εμείς ως καταναλωτές.»

Ο κ. Μποζίνης τόνισε την ανάγκη παγκόσμιας εγρήγορσης και σε θέματα βιοτρομοκρατίας: «Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας, ότι πλέον η τεχνολογία είναι διαθέσιμη παντού. Οποιοσδήποτε, είτε μια ομάδα, είτε ένα τρομοκρατικό κράτος, μπορεί να έχει πρόσβαση σε επιστημονικό δυναμικό και στην τεχνολογία για να δημιουργήσει ένα ιό, που θα χρησιμοποιηθεί ως βιολογικό όπλο.»

Ολόκληρη η συνέντευξη:

https://www.youtube.com/watch?v=QZIWRzeBdkE