Τη μεγάλη ανάγκη της επανεξέτασης της κυβερνητικής απόφασης για την περικοπή έως και 55%, έως τις 15 Απριλίου 2022, του αριθμού των προσφύγων που φιλοξενούνται σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, αναμένοντας τη χορήγηση πολιτικού ασύλου, αναδεικνύει με νέα παρέμβασή του ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, και πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ, Σίμος Δανιηλίδης.

 

 

Αφορμή της νέας παρέμβασης του δημάρχου Νεάπολης-Συκεών αποτέλεσαν τα μεγάλα και σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν πρόσφατα στη Λέσβο όταν κάτοικοι επιχείρησαν να διαμαρτυρηθούν για την κατασκευή ενός νέου επιπλέον Κέντρου υποδοχής και διαμονής (στρατόπεδο) για πρόσφυγες.

Να σημειωθεί ότι τον Ιανουάριο 2022, σύμφωνα με ανακοίνωση-Δελτίο Τύπου του υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου (17.2.2022), οι ροές στις αφίξεις κατά τον πρώτο μήνα του έτους παρουσιάστηκαν αυξημένες κατά 45%  στα νησιά σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2021. Σύμφωνα, επίσης, με τα επίσημα στοιχεία, 3.354 πρόσφυγες φιλοξενούνται σε δομές στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, που προσομοιάζουν με στρατόπεδα συγκέντρωσης, ενώ στις Περιφέρειες της ηπειρωτικής χώρας φιλοξενούνται 27.870 πρόσφυγες, από τους οποίους οι 15.319 σε δομές πρώην στρατοπέδων και οι 12.551 σε διαμερίσματα, στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΣΤΙΑ.

Στην περιοχή της Θεσσαλονίκης στο πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ, στο πλαίσιο του προγράμματος REACT συμμετέχουν οι δήμοι Θεσσαλονίκης, Νεάπολης-Συκεών και Καλαμαριάς, καθώς και οι δήμοι Θέρμης και Θερμαϊκού, μέσω της Ανατολικής Α.Ε. Συνολικά στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης ενοικιάζονταν 176 διαμερίσματα με δυνατότητα φιλοξενίας 937 ατόμων, κατά βάση οικογενειών προσφύγων, ενώ από την 1η Ιανουαρίου 2022, μετά την κυβερνητική απόφαση, τα διαμερίσματα μειώθηκαν στα 135 και οι θέσεις φιλοξενίας στις 650.

Αυτή την περίοδο στα διαμερίσματα φιλοξενούνται συνολικά 626 πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων και εκατοντάδες παιδιά που φοιτούν σε σχολεία και σε κοινωνικές δομές της περιοχής διαμονής τους, απολαμβάνοντας ανθρώπινες συνθήκες ζωής και ομαλής κοινωνικής ένταξης. Ειδικότερα, στον δήμο Νεάπολης-Συκεών,  που ήταν από τους πρώτους που εντάχθηκαν το 2016 στο πρόγραμμα, αυτή την περίοδο φιλοξενούνται 144 άτομα σε 35 ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, ενώ στις 31.12.2021 λειτουργούσαν 44 διαμερίσματα με δυνατότητα φιλοξενίας 234 ατόμων.

 

«Απαράδεκτη η κυβερνητική απόφαση…»

«Ενώ τα νησιά του Βορείου Αιγαίου συνεχίζουν να ‘‘βουλιάζουν’’ από τις αυξημένες ροές προσφύγων που φιλοξενούνται κάτω από απαράδεκτες απάνθρωπες συνθήκες, και μάλιστα σε εθνικά κρίσιμο χώρο, η κυβέρνηση επιμένει στην απόφασή της για σταδιακή μείωση του αριθμού των διαμερισμάτων που φιλοξενούν πρόσφυγες με τα μικρά τους παιδιά, αποβλέποντας έως και την κατάργησή τους. Αυτό, από όποια σκοπιά κι αν το εξετάσει κανείς, μόνο απαράδεκτη μπορεί να χαρακτηρίσει την κυβερνητική απόφαση», δηλώνει ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης. Μάλιστα, καλεί την κυβέρνηση «να αποδεχθεί τη θέση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, η οποία τάσσεται υπέρ της φιλοξενίας των προσφύγων στα διαμερίσματα στους αστικούς ιστούς».

Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση της νέας αντιπροσώπου της Υ.Α.Π. στην Ελλάδα κας. Μαρία Κλάρα Μάρτιν, η οποία εκφράστηκε κατά την πρόσφατη συνάντησή της με τον δήμαρχο Σίμο Δανιηλίδη.

«Για μας ήταν μουσική στα αυτιά μας να ακούμε σαν Οργανισμός από εσάς ότι θεωρείτε πως η φιλοξενία των ανθρώπων πρέπει να γίνεται στα διαμερίσματα, στις γειτονιές μέσα στον αστικό ιστό, στους δήμους. Υπάρχουν μερικές χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τις οποίες προφανώς συνομιλεί ο Οργανισμός, που ενδιαφέρονται πάρα πολύ να ακούσουν παραδείγματα ενταξιακών πολιτικών από την Ελλάδα. Και θα ήθελα πολύ να οργανώσω επισκέψεις στον δήμο Νεάπολης-Συκεών από αντιπροσώπους αυτών των χωρών. Θέλουμε να σας χρησιμοποιήσουμε ως μοντέλο ενταξιακής πολιτικής προσφύγων, στις συνομιλίες μας με άλλα μέλη χωρών, γιατί αυτό αξίζει να προβληθεί ως καλή πολιτική και βέλτιστη πρακτική», ανέφερε μεταξύ άλλων η κα. Μάρτιν. Αναφερόμενη στους προσφυγικούς καταυλισμούς υπογράμμισε ότι «η συντήρησή τους είναι πάρα πολύ κοστοβόρα», και ότι «αυτά τα χρήματα που επενδύονται σε προσφυγικούς καταυλισμούς θα μπορούσαν να διοχετευθούν στις κοινότητες υποδοχής, σ’ αυτούς που υποδέχονται και φιλοξενούν πρόσφυγες σε σπίτια στον αστικό ιστό».

«Είναι σαφές ότι η καλύτερη λύση για την φιλοξενία των προσφύγων είναι αυτή των διαμερισμάτων στους αστικούς ιστούς. Όπως έχει αποδειχθεί, με τον τρόπο αυτόν όχι μόνο εξασφαλίζεται η ομαλή ένταξη αυτών των ανθρώπων και των μελών των οικογενειών τους στην κοινωνία, αλλά έτσι ενισχύεται ο αγώνας κατά της ρητορικής του μίσους, της ξενοφοβίας και του ρατσισμού, που μπορεί να εκθρέψει και φασιστικές και ναζιστικές καταστάσεις. Ταυτόχρονα, εξασφαλίζονται σε αυτούς τους δυστυχείς ανθρώπινες συνθήκες ζωής, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στους καταυλισμούς και τα πρώην στρατόπεδα όπου στήθηκαν πρόχειρες δομές»,

επισημαίνει για μια ακόμη φορά ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, καλώντας τη διεθνή κοινότητα και τους διεθνείς Οργανισμούς (Ε.Ε., ΟΗΕ, ΔΟΜ, κ.ά.) να ασκήσουν παρέμβαση για την αλλαγή της κυβερνητικής απόφασης, με ταυτόχρονη θέσπιση ειδικότερων προγραμμάτων για την φιλοξενία των προσφύγων στις πόλεις και στις γειτονιές.

«Δεν είναι δυνατόν, και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από κανέναν να κλείνουν διαμερίσματα φιλοξενίας προσφύγων στις πόλεις και να συνεχίζουν να στοιβάζονται κάτω από άθλιες συνθήκες ανθρώπινες ψυχές (μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι, ανάπηροι) σε πρόχειρους καταυλισμούς. Δεν δικαιολογείται να κλείνουν τα διαμερίσματα και να συνεχίζουν να στοιβάζουν χιλιάδες προσφύγων στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, σε έναν χώρο τόσο κρίσιμο και ευαίσθητο εθνικά. Αυτό που επιβάλλεται να γίνει να περιοριστούν οι απάνθρωποι καταυλισμοί που λειτουργούν στα νησιά και στην ενδοχώρα, που ισοδυναμούν με φυλακές ψυχών και στρατόπεδα συγκέντρωσης, και να μεταφερθούν στα διαμερίσματα όσοι είναι δικαιούχοι της στεγαστικής συνδρομής με βάση τις προδιαγραφές της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες», τονίζει ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης.