
Εδώ κι αρκετές ημέρες η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο επίκεντρο του κορονοϊού. Οι λόγοι είναι αρνητικοί καθώς τα κρούσματα πληθαίνονται, το ιικό φορτίο είναι πενταπλάσιο από αυτό της Αττικής ενώ τα προβλήματα στα νοσοκομεία με την έλλειψη ΜΕΘ κι εξειδικευμένου προσωπικού θίγει τις δυσλειτουργίες του συστήματος υγείας.
Παρά το γεγονός πως η πόλη μπήκε σε καθεστώς lockdown τέσσερις ημέρες πριν την υπόλοιπη χώρα υπάρχει η η ανησυχία ότι η αναμενόμενη μείωση των κρουσμάτων με την επιβολή των νέων μέτρων δεν έχει γίνει ακόμα ορατή. Η εικόνα αυτή ενδέχεται να επιφέρει νέα μέτρα με τις “φωνές” στην πόλη που συμφωνούν με τη λύση αυτή να είναι όλο και περισσότερες.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το αλάνθαστο (τόσο στις καλές όσο και στις κακές προβλέψεις) μαθηματικό μοντέλο του Νίκου Καρδούλα (Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός του Ε.Μ.Π., MSc στην Αγγλία και Συνταγματάρχης ε.α.), το οποίο παρουσίασε στις 15 Νοεμβρίου.
Σύμφωνα λοιπόν με το μοντέλο αυτό τα δεδομένα στη Θεσσαλονίκη δείχνουν διαφορετικά από το τέλος της νέας εβδομάδας. Το μοντέλο αυτό έχει “χτιστεί” λαμβάνοντας υπόψη το δείκτη θετικότητας των τεστ, ο οποίοςπρέπει να είναι κάτω από το 4%, ενώ σύμφωνα με οδηγίες διεθνών οργανισμών ιδανικά ο δείκτης δεν πρέπει να ξεπερνάει το 2%. Τη στιγμή αυτή ο μέσος όρος του ποσοστού των θετικών τεστ είναι 10% ενώ στο μοντέλο συμπεριλήφθηκε κι η παράμετρος της απαγόρευσης κυκλοφορίας.
Συγκεκριμένα λοιπόν για τη Θεσσαλονίκη, εκτιμάται ότι από την ερχόμενη εβδομάδα Δευτέρα 16 έως Κυριακή 22 Νοεμβρίου, η πανδημία θα βρίσκεται σε καθοδική πορεία στη Θεσσαλονίκη. Τα ημερήσια κρούσματα θα παρουσιάσουν μια σταδιακή υποχώρηση και θα κυμαίνονται μέσα στην εβδομάδα από 310 έως 750.
Αναλυτικά:
Την Τρίτη 1 Δεκεμβρίου που λήγει το καθολικό lockdownστη χώρα,εκτιμάται ότι θα υπάρξουν 260 έως 400 κρούσματα ημερησίωςστη Θεσσαλονίκη και το ποσοστό θετικότητας των τεστ θα είναι 5%.
Την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου εκτιμάται ότι το ποσοστό θετικότητας των τεστ στη Θεσσαλονίκη θα είναι κάτω από 4% και τα ημερήσια κρούσματα θα κυμαίνονται από 170 έως 250 ημερησίως.
Την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου εκτιμάται ότι το ποσοστό θετικότητας των τεστ στη Θεσσαλονίκη θα είναι κάτω από 2%.
Επομένως η 9η Δεκεμβρίου θα είναι η ημέρα ορόσημο για τη Θεσσαλονίκη καθώς εφόσον τηρούνται αυστηρά όλα τα μέτρα τα ημερήσια κρούσματα θα κυμαίνονται από 80-120.
Ενδεικτικά το σχετικό γράφημα: