kydwna

«Γκρεμίσαμε το κυρίαρχο αφήγημα και συνεισφέραμε στο να πούμε την αλήθεια»

Αυτά ήταν τα λόγια της εντατικολόγου του Ιπποκράτειου νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης, η οποία τόνισε πως αυτό είναι που είχε σημασία για να βελτιωθεί κάτι και όχι για να βγούν οι γιατροί ήρωες αλλά για να σωθούν άνθρωποι.

«Επειδή το σπάσαμε είχαμε τις ποινές που είχαμε, κυνηγήθηκαν συνδικαλιστές και ελάχιστοι άνθρωποι που δεν έχουμε αυτή την ιδιότητα βγήκαμε και μιλήσαμε με το ονοματεπώνυμό μας. Τα στόματα των υγειονομικών μείναν κλειστά και αυτό λόγω φόβου» δήλωσε η εντατικολόγος  μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό “Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης” και την εκπομπή «Ορθά-Κοφτά».

Στη συνέχεια, η κ. Κυδωνά αναφέρθηκε διεξοδικά στις δύσκολες συνθήκες που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι νοσοκομειακοί γιατροί, αλλά και το ψυχικό κόστος που αυτές τους προκαλούν:

«Βιώνουμε ένα πένθος. Για να καταλάβουμε τι σημαίνει ψυχικό φορτίο, συνολικά εκτός πανδημίας ο μέσος όρος επιβίωσης των αναισθησιολόγων και των εντατικολόγων είναι μικρότερος απ`όλων των άλλων ειδικοτήτων γιατί θεωρούνται ειδικότητες που περνούν μεγάλο μέρος της ζωής τους σε φοβερό στρες. Είναι ένα δείγμα για το τι πέρασαν πολλοί άλλοι υγειονομικοί (άλλων ειδικοτήτων) καθώς εξαντλήθηκε ο παθολογικός τομέας με 8 και 10 εφημερίες τον μήνα, φέραμε και άλλες ειδικότητες που δεν είχαν δει βαρέως πάσχοντες, π.χ. οφθαλμίατρους και γυανικολόγους που βιώσαν ένα φοβερό σοκ. Αρκετοί προσπάθησαν να βοηθήσουν και κάποιοι άλλοι έκαναν άρνηση», τόνισε η εντατικολόγος.

Τέλος, η κ. Κυδωνά αναφερόμενη στην διαχείριση της πανδημίας από την πλευρά της κυβέρνησης, έδωσε την δική της εξήγηση για πολλές από τις πολιτικές επιλογές:

«Είναι σαφές ότι ο λόγος που η αστυνομία σαπίζει στο ξύλο τους ανθρώπους με το πρόσχημα της προάσπισης της δημόσιας υγείας, δεν είναι η προάσπιση της δημόσιας υγείας»
«Η εξουσία χρησιμοποιεί την ιατρική ως όχημα για να ασκήσει κοινωνικό έλεγχο και να επιτεθεί στα κατώτερα κοινωνικά στρώματα. Και κάποιοι από μας δεν θα το αφήσουμε να γίνει στο όνομά μας», καταλήγει.