thessaloniki leykos pyrgos
Φωτογραφία Αρχείου
Έναν χώρο εξοπλισμένο με τεχνολογίες αιχμής, όπως 3D εκτυπωτή και μηχανές επαναχρησιμοποίησης πλαστικών, πρόκειται να δημιουργήσει μέσα στους επόμενους μήνες ο Δήμος Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του προγράμματος “Horizon 2020” και του έργου “PopMachina”. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης συμμετέχει στο συγκεκριμένο ευρωπαϊκό πρόγραμμα επιδιώκοντας και τη συνεργασία και ενίσχυση του Οικοσυστήματος Καινοτομίας OK!Thess.
Ο χώρος κατασκευών και συλλογικής τεχνικής δημιουργίας πρόκειται να διαμορφωθεί στο ισόγειο του κτιρίου Μακρίδη, στη συμβολή της οδού Κομοτηνής 2 με την Κυδωνιών, όπως προβλέπεται από τη σχετική σύμβαση, την οποία υπέγραψε σήμερα ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Εφραίμ Κυριζίδης.
“Το έργο ‘Pop Machina’ αφορά τη στήριξη της συνεργατικής παραγωγής και την προαγωγή της κυκλικής οικονομίας και στοχεύει στην ανάδειξη των πλεονεκτημάτων και των δυνατοτήτων της”, εξήγησε ο κ. Κυριζίδης, σημειώνοντας ότι η πιλοτική εφαρμογή την οποία υλοποιεί ο Δήμος Θεσσαλονίκης περιλαμβάνει ως κύρια δράση τη δημιουργία σε δημοτικό ακίνητο ενός χώρου τεχνικής δημιουργίας, του λεγόμενου MakerSpace, ο οποίος θα διαθέτει ηλεκτρονικό και μηχανολογικό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας.
Σύμφωνα με τον κ. Κυριζίδη, ο εξοπλισμός που θα εγκατασταθεί περιλαμβάνει υψηλής τεχνολογίας μηχανήματα και σχετικούς σταθμούς εργασίας, που θα καλύψουν τις ανάγκες και τις απαιτήσεις του οικοσυστήματος. Ειδικότερα, στον χώρο τεχνικής δημιουργίας θα τοποθετηθούν ένας 3D εκτυπωτής και μηχανές επεξεργασίας/επαναχρησιμοποίησης πλαστικών καθώς και ηλεκτρονικός εξοπλισμός και εργαλεία που απαιτούνται για την κατασκευή πρωτοτύπων και δοκιμών ηλεκτρονικού κυκλώματος. Η διαδικασία αφορά την εκτροπή από τη γραμμή της ανακύκλωσης πλαστικού (καπάκια, κλπ), που θα αποτελεί την πρώτη ύλη στην παραγωγική διαδικασία του Maker Space, μέσω εξειδικευμένου μηχανολογικού εξοπλισμού. Τα μεταχειρισμένα πλαστικά είδη θα μετατρέπονται σε πλαστικές ίνες κατάλληλες για τον 3D εκτυπωτή.
Η συμμετοχή του Δήμου Θεσσαλονίκης αφορά ακόμη τη διερεύνηση των αναγκών της τοπικής οικονομίας και των πεδίων ανάπτυξης της κυκλικής οικονομίας, τον εντοπισμό των αναγκών και των γραφειοκρατικών εμποδίων της συνεργατικής παραγωγής όπως και την εκπαίδευση των παραγωγών συνεργατικών επιχειρήσεων.
Ο χώρος που θα δημιουργηθεί θα λειτουργεί σε σύνδεση με την κοινότητα του OK!Thess και τις startup (νεοφυείς) ομάδες/επιχειρήσεις καθώς και με τη δημιουργική κοινότητα της πόλης. Το MasterSpace θα είναι στη διάθεση των καινοτόμων αυτών ομάδων/επιχειρήσεων, ώστε να δημιουργήσουν τα πρωτότυπα των προϊόντων που σχεδιάζουν να προωθήσουν στη μαζική παραγωγή.