Συνεχίζονται οι κραυγές αγωνίας του υγειονομικού προσωπικού της Θεσσαλονίκης, καθώς πλέον οι κλίνες ΜΕΘ έχουν γεμίσει και οι γιατροί βρίσκονται σε απόγνωση, ενώ τα νοσοκομεία της πόλης μετατρέπονται από την μια μέρα στην άλλη, χωρίς καμία προειδοποίηση, σε νοσοκομεία για τον κορωνοϊό.

Μετά τις εσωτερικές μετακινήσεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού, την αναστολή του 80% των τακτικών χειρουργείων και την σημερινή επιστολή που περιορίζει την πρόσβαση στην δωρεάν Υγεία για τους ανασφάλιστους πολίτες, οι γιατροί των νοσοκομείων της πόλης, σηκώνουν τα χέρια ψηλά.

Αιφνίδια μετατροπή του Αγ. Παύλου σε νοσοκομείο Covid-19

Η αιφινιδιαστική μετατροπή του νοσοκομείου “Άγιος Παύλος” σε νοσοκομείο αποκλειστικά για ασθενείς Covid-19, οδήγησε τους γιατρούς να διαμαρτυρηθούν με επιστολή την οποία έστειλαν στον διοικητή τους, κοινοποιώντας τη μάλιστα στην εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, προκειμένου το θέμα, αν χρειαστεί, να λάβει τη δικαστική οδό.

Σύμφωνα με την επιστολή, οι γιατροί του Άγιου Παύλου καταγγέλλουν πως το Σάββατο 7 Νοεμβρίου, «εντελώς αιφνιδιαστικά ενημερωθήκαμε προφορικά πως το Νοσοκομείο μετατρέπεται σε νοσοκομείο αντιμετώπισης ασθενών με Covid-19 και λάβαμε εντολή να συνδράμουμε στην εφημερία των κλινικών Covid-19».

Ακόμη, κάνουν λόγο για την απαιτούμενη εκπαίδευση που θα έπρεπε να έχουν σύμφωνα με τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Αποφυγή Ασθενειών (ECDC) όσο και του ίδιου του ΕΟΔΥ, πράγμα το οποίο είναι ανέφικτο να υπάρξει. «Τέτοια εκπαίδευση δεν έχει γίνει σε κανέναν από τους ιατρούς του Νοσοκομείου, εξαιρουμένης της Παθολογικής Κλινικής», δήλωσαν χαρακτηριστικά.

Τέλος, την επιστολή τους που εκτός από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, κοινοποιούν και στον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια αλλά και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, οι γιατροί υπογραμμίζουν πως τα μέτρα προστασίας που τους προτάθηκαν «δεν συμβαδίζουν με τις επίσημες οδηγίες της ECDC και του ΕΟΔΥ καθώς και με αυτά που χορηγούνται στα νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ, Άγιος Δημήτριος, Παπανικολάου, Ιπποκράτειο και Παπαγεωργίου».

Τραγική η κατάσταση και στο ΑΧΕΠΑ

Οι εικόνες της περασμένης άνοιξης των νοσοκομείων της Ιταλίας που έδειχναν τους γιατρούς να προσπαθούν να να επιλέξουν ποιους ασθενείς με κορονοϊό covid-19 να περιθάλψουν με όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες και ποιους δεν θα κατορθώσουν να βοηθήσουν, φαίνεται πως πρέπει από σήμερα να πρέπει να αντιμετωπίσουν και οι γιατροί του ΑΧΕΠΑ.

Και δυστυχώς δεν έχει μείνει ούτε μια κλίνη ΜΕΘ άδεια, όπως ανέφερε στο ethnos.gr ο πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών του ΑΧΕΠΑ και μέλος της διοίκησης της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης, Θανάσης Σιούλης, ενώ δήλωσε πως θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο να “αγγίξουν έναν ασθενή ηλικίας 85 ετών και άνω”.

Δεν απέχουμε πολύ από το σημείο που βρέθηκε το Μπέργκαμο της Ιταλίας

«Δυστυχώς, δεν υπάρχει κάποιος σχεδιασμός και θα δούμε στην πράξη, τι μπορεί να γίνει. Όταν ξεκινάει η εφημερία και δεν έχουμε ούτε ένα κρεβάτι άδειο στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας για κορονοϊό, η οποία έχει 25 κλίνες, γίνεται αντιληπτό ότι είναι πολύ οριακή και κρίσιμη η κατάσταση. Η ΜΕΘ για τον κορονοϊό γέμισε το βράδυ της Δευτέρας. Για τους καινούργιους ασθενείς ίσως χρησιμοποιήσουμε φορητούς αναπνευστήρες, ίσως έχουμε μεγαλύτερη επιτήρηση στους θαλάμους, θα δούμε τι θα κάνουμε. Είμαστε σε συνθήκες πολέμου. Δυστυχώς, φτάσαμε στο σημείο να προχωρούμε σε επιλογές ασθενών. Αναμένεται ότι σήμερα θα το αντιμετωπίσουμε αυτό στο ΑΧΕΠΑ», σημειώνει στο ethnos.gr ο κ. Σιούλης

Λίγο – πολύ ίδια είναι η εικόνα και στα υπόλοιπα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Προκειμένου να εξοικονομηθεί χώρος και κρεβάτια για ασθενείς με covid-19, μεταφέρονται ολόκληρες κλινικές από άλλα νοσοκομεία στο στρατιωτικό νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης ακόμα και σε ιδιωτικές κλινικές, ενώ χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση τεντών στην υποδοχή των νοσοκομείων.