
Κείμενο: Γεωργία Σκονδράνη
Για χρόνια στη Θεσσαλονίκη ακούμε για το σχέδιο ανάπλασης/μετεγκατάστασης της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Τα σενάρια πολλά.
Έχουμε ακούσει για την μετακίνηση της στα δυτικά της πόλης, στη Σίνδο, στη Θέρμη, ακόμη και κάπου περιφερειακά και μακριά από το κέντρο. Έχουμε διαβάσει για πάρκα, πηγές πρασίνου και χαλάρωσης μέσα στον υπάρχοντα χώρο και διάφορα άλλα σχέδια και προτάσεις.
Ωστόσο η στιγμή της ανάπλασης τελικά φαίνεται πως ήρθε καθώς η διοίκηση της ΔΕΘ-HELEXPO προκήρυξε διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό τον Σεπτέμβριο του 2020, έπειτα από προεδρικό διάταγμα που εκπονήθηκε από το κράτος. Και ανάμεσα σε 116 αιτήσεις από όλο τον κόσμο, επέλεξε τον Δεκέμβριο του 2020 για την ανάπλαση των εγκαταστάσεων της, 15 υποψήφια αρχιτεκτονικά γραφεία από 7 χώρες, για να κονταροχτυπηθούν για το ποιος θα αναλάβει το τιτάνιο αυτό έργο.
Να σημειωθεί ότι το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΘ-HELEXPO σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε υποστηρίζει πως η μετεγκατάστασή της έκθεσης στη Σίνδο και η κατασκευή των αναγκαίων υποδομών θα απαιτούσε κεφάλαια άνω των 500 εκατ. ευρώ, ενώ το κόστος της ανάπλασης των υφιστάμενων εγκαταστάσεων υπολογίστηκε περίπου στο ένα τρίτο.
Επιπλέον την περίοδο 2012-2013, η μελέτη που εκπονήθηκε από την κοινοπραξία των εταιρειών Advice – BCS – Kantor ανέδειξε, με αποκλειστικά τεχνικοοικονομικούς όρους, ότι η παραμονή της ΔΕΘ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και η ανάπλαση του υφιστάμενου εκθεσιακού κέντρου είναι η μόνη βιώσιμη λύση όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η διοίκηση, όχι μόνο για τον εθνικό εκθεσιακό φορέα, αλλά και για την ίδια την πόλη συνολικά.
Η εν λόγω μελέτη κατέληξε ότι η μοναδική υλοποιήσιμη επιλογή ήταν η ανάπλαση των υφιστάμενων υπέργηρων και ενεργοβόρων εγκαταστάσεων και η δημιουργία στο κέντρο της πόλης ενός πνεύμονα πρασίνου και ενός εμβληματικού και βιοκλιματικού νέου, Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου.
Στόχος της διοίκησης της ΔΕΘ-HELEXPO είναι ο σχεδιασμός ενός φιλικού προς το περιβάλλον και υπερσύγχρονου, εμβληματικού, Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου με τα υψηλότερα πρότυπα, καθώς και η βέλτιστη λειτουργικότητα των εγκαταστάσεων του, σε συνδυασμό με ένα αστικό πάρκο πρασίνου για χρήση από τους πολίτες.
Το έργο περιλαμβάνει και τη δημιουργία ενός ανοιχτού χώρου πράσινου 60 περίπου στρεμμάτων για χρήση από την πόλη, κατάλληλου για αναψυχή και υπαίθριες πολιτιστικές και εκθεσιακές χρήσεις.
Η επιλογή του πρώτου βραβείου από την Διεθνή Κριτική Επιτροπή θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο του 2021.
Μέχρι εδώ όλα καλά. Τι συμβαίνει όμως όταν ο δήμαρχος της πόλης, δήμαρχοι δυτικά της πόλης και πολιτικοί φορείς διαφωνούν για το τι πρέπει τελικά να γίνει με την Διεθνή έκθεση της Θεσσαλονίκης; Ανάπλαση ή μετεγκατάσταση; Η πόλη διχάζεται ξανά.
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, η Ένωση Ξενοδόχων μαζί με 19 φορείς της πόλης, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζουν την ανάπλαση και όχι την μετεγκατάσταση της έκθεσης.
Μάλιστα ο κ. Ζέρβας δήλωσε χαρακτηριστικά πως «το θέμα για τη μεταφορά της ΔΕΘ στα δυτικά, έχει τελειώσει για εμένα, εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία» αναφορικά με την μετεγκατάσταση. Επιπλέον σύμφωνα με τοποθέτηση του σε τοπική εφημερίδα της πόλης υποστήριξε πως η ΔΕΘ θα μπορούσε να μεταφερθεί δυτικά της πόλης πριν την οικονομική κρίση. Αλλά με τα σημερινά δεδομένα και τα υπέρογκα κόστη που απαιτεί η μεταφορά αυτή, την καθιστά απαγορευτική.
Οι αντιδράσεις έρχονται από τους 7 δημάρχους των δήμων στα δυτικά της πόλης και συγκεκριμένα σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις οι Δήμαρχοι Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου και Α’ Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δέλτα Γιάννης Ιωαννίδης, ως εκπρόσωποι της ομάδας των 7, παρουσίασαν στον βουλευτή της Νέας δημοκρατίας, κ. Κωνσταντίνο Γκιουλέκα, τις απόψεις που συλλογικά έχουν ήδη δημόσια καταθέσει.
Μεταξύ άλλων τονίζουν πως «η πρόταση για μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στη Σίνδο, σε μια νέου τύπου Διεθνή Έκθεση με οικολογικά και ψηφιακά χαρακτηριστικά, με βάση τις σύγχρονες ευρωπαϊκές προδιαγραφές, είναι εφικτή. Αποτελεί μια διαχρονικά συμφωνημένη επιλογή, αυτοδιοικητικών και κυβερνητικών θεσμών, καθώς και του επιστημονικού κόσμου, με πολλαπλά οφέλη για όλη την πόλη, γιατί θα διαμορφώσει στο κέντρο μιας πόλης με ελάχιστο πράσινο, ένα Μητροπολιτικό πάρκο, πνεύμονα ζωής και ήπιων δραστηριοτήτων πολιτισμού, άθλησης και αναψυχής, το οποίο θα αποτελεί πόλο έλξης για πολίτες και επισκέπτες, αποσυμφορώντας από επιβαρύνσεις. Παράλληλα είναι καταλληλότερη και από πλευράς κόστους, ευχέρειας σχεδιασμού σε έναν αδόμητο χώρο και δίχως πιθανότητα ύπαρξης αρχαιοτήτων, ενώ θα δημιουργήσει αναπτυξιακές δυνατότητες, για την ξεχασμένη δυτική πλευρά αλλά και τον ίδιο τον εκθεσιακό θεσμό» είπαν οι δήμαρχοι Κυρίζογλου και Ιωαννίδης.
Το θέμα της ανάπλασης- μετεγκατάστασης της Διεθνής Έκθεσης Θεσσαλονίκης συζητιέται στην πόλη μας εδώ και πολλά χρόνια. Στο σημείο που όλοι οι πολιτικοί και μη φορείς συμφωνούν είναι ότι πρέπει να δοθεί ένας αέρας ανανέωσης στο καμάρι της πόλης, της Έκθεσης. Το ερώτημα που παραμένει και διχάζει είναι όμως το εξής: Ανάπλαση ή μετεγκατάσταση; Ο χρόνος θα το δείξει.