“Έχω ήδη 17 λουκέτα καταστημάτων στην Τσιμισκή” είπε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Παντελής Φιλιππίδης ο οποίος συμμετείχε χθες Τετάρτη σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου μαζί με τους προέδρους της ΕΣΕΕ Γιώργο Καρανίκα, του ΕΣΑ Σταύρο Καφούνη και του ΕΣΠ Θεόδωρο Καπράλο.
Για να αποφευχθούν τα χειρότερα, όπως είπαν οι επικεφαλής εμπορικών συλλόγων της χώρας απαιτείται στήριξη των λιανεμπορικών επιχειρήσεων. Αυτό που ζητά ο εμπορικός κόσμος είναι να δοθεί στις λιανεμπορικές επιχειρήσεις εντός Μαΐου ένα αντίστοιχο πρόγραμμα στήριξης με αυτό που δίνεται στον κλάδο της εστίασης. Το πρόγραμμα στήριξης του κλάδου της εστίασης αγγίζει τα 330 εκατ. ευρώ, κεφάλαια τα οποία θα δοθούν μέσω του ΕΣΠΑ. Οι λιανέμποροι δεν θέλουν η στήριξη να έρθει μέσω ΕΣΠΑ, διότι θα καθυστερήσει όπως είπαν.
“Με ένα στοχευμένο πρόγραμμα θα μπορούσαμε να λύσουμε προβλήματα και αν έλθει ο τζίρος να προχωρήσουμε. Δεν είναι οι επιχειρήσεις μας κρατικοδίαιτες αλλά βασιζόμαστε στον καταναλωτή. Χρειαζόμαστε αυτή την ώθηση σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή” είπε ο κ. Καρανίκας. Και συμπλήρωσε “φτάσαμε στο σημείο το εμπόριο να έχει το μεγαλύτερο τζίρο και να είναι έξω από ένα ειδικό στοχευμένο μέτρο”.
Από την πλευρά του ο κ. Καφούνης ανέφερε ότι υπάρχουν κοστολογημένα μέτρα που βασίζονται σε βασικές αρχές όπως πχ την εποχικότητα, τους κόφτες, την πτώση τζίρου.
“Πρέπει το λιανεμπόριο να στηριχθεί, γιατί διαφορετικά θα υπάρξει εκρηκτικό πρόβλημα” τόνισε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά αναδεικνύοντας το θέμα των οφειλών σε χονδρεμπόρους. “Οι επιχειρήσεις τροφοδοτήθηκαν κανονικά και προχώρησαν σε αγορές από χονδρεμπόρους και έτσι φαίνεται να υπάρχει τζίρος, που είναι όμως εικονικός, σε αυτούς μια και τα τιμολόγια κόπηκαν αλλά δεν πληρώθηκαν” είπε σημειώνοντας ότι έτσι πολλές χονδρεμπορικές επιχειρήσεις έμειναν εκτός μέτρων όπως πχ η Επιστρεπτέα Προκαταβολή.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε η παρέμβαση του Θεόδωρου Καπράλου, ο οποίος τόνισε ότι το αδιάθετο εμπόρευμα δημιουργεί βραχνά ρευστότητας και η “Ανάσταση” γι’ αυτές τις επιχειρήσεις δεν μπορεί να έρθει χωρίς στήριξη. Ανέδειξε δε το θέμα της σύνδεσης του λιανεμπορίου με το χονδρικό εμπόριο, που δεν έχει βοηθηθεί ενώ έχει συσσωρευμένες επιταγές που δεν μπορεί να ρευστοποιήσει. “Πρόκειται για ωρολογιακή βόμβα που αν εκραγεί θα σπάσει την αλυσίδα του εμπορίου με ντόμινο παρενεργειών στο σύνολο της οικονομίας”, είπε χαρακτηριστικά.