Κείμενο: Γεωργια Σκονδράνη 

Υπάρχουν κάποια περιοχές- τοπόσημα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης που έχουν αντέξει με την πάροδο των χρόνων. Ευημερούν, παρακμάζουν, αλλάζουν χαρακτήρα αλλά είναι ακόμη εδώ και ομορφαίνουν την πόλη μας.

Ένα τέτοιο μέρος είναι και η Στοά Καράσσο. Και η προέκταση της η Στοά Μακρίδη.
Όλα τα είδη ραπτικής, γάμου, μικροαντικείμενα, ρολόγια και πολλά άλλα θα τα βρούμε εδώ. Η Στοά ξεκίνησε τη λειτουργία της πριν πολλά χρόνια όταν ο επιχειρηματίας Ισάακ Καράσσο την έβαλε στον χάρτη και τη μετέτρεψε στο μέρος που ο Θεσσαλονικιός μπορούσε να βρει ότι λαχταρούσε η ψυχή του. Από κουμπί μέχρι ρολόι! Σήμερα όμως με την κρίση της πανδημίας τα καταστήματα που λειτουργούν εκεί ασφυκτιούν και με δυσκολία ανταποκρίνονται στις ανάγκες της καθημερινότητας.

«Χάλια τα πράγματα. Συσσωρεύουμε τα χρέη. Η Στοά Καράσσο είναι γενικά ανοιχτή ακόμη και παλεύει αλλά στη Στοά Μακρίδη έχουν μείνει ανοιχτά μόνο δυο μαγαζιά. Μια με τα έργα του μετρό, μια η οικονομική κρίση και τώρα η πανδημία, τους διέλυσε!» είπε στη Speedynews η κ. Κατερίνα Αθανασίου ιδιοκτήτρια καταστημάτων στη Στοά Καράσσο.


«Τώρα με τις μειώσεις στα ενοίκια είμαστε κάπως καλύτερα. Αλλά το ΦΠΑ, το ΤΕΒΕ και όλα τα υπόλοιπα έξοδα τρέχουν. Και τα έσοδα μας είναι μειωμένα ως ελάχιστα. Μας έδωσαν χίλια ευρώ επιστρεπτέα προκαταβολή για δυόμιση μήνες και για να πληρώσουμε και τους δυο υπαλλήλους που έχουμε στο μαγαζί. Τα δώρα τους πληρώθηκαν και τα βάλαμε από την τσέπη μας. Στην ουσία εμείς πήραμε καθαρό κέρδος 500 ευρώ» συμπλήρωσε η κ. Αθανασίου.


Όσον αφορά τις δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη με τις οποίες καλούσε τους επαγγελματίες της εστίασης «να του παραδώσουν τα κλειδιά των επιχειρήσεών τους» αν αποφασίσουν να τις κλείσουν, η κ. Αθανασίου είπε πως «φυσικά ο κ. υπουργός μιλάει εκ του ασφαλούς. Με τα δέκα χιλιάρικα το μήνα που αμείβεται και μας δίνει εμάς για μήνες ένα χιλιάρικο και με τα καταστήματα μας κλειστά και με τα έξοδα να τρέχουν, ας έρθει να του δώσουμε τα κλειδιά. Πως θα ζήσει ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης; Τουλάχιστον θα έπρεπε να μας σέβετε στην κατάσταση που έχουμε περιέλθει και όχι να κάνει τέτοιου είδους δηλώσεις» είπε και πρόσθεσε πως «ο τζίρος μας έχει πέσει στα μισά. Μας δεσμεύουν να κρατήσουμε τους υπαλλήλους μας και να καταφέρουμε να ζήσουμε και να κρατήσουμε και τα μαγαζιά μας. Είναι αδύνατο» συμπλήρωσε.


Η κ. Αθανασίου τοποθετήθηκε και για το click away και αν αυτό βόλεψε τα καταστήματα στη Στοά. «Εμείς εδώ δεν μπορέσαμε να δουλέψουμε με αυτόν το νέο τρόπο. Τα εμπορεύματα μας πρέπει να τα βλέπει ο πελάτης. Πρόκειται για κουμπιά, για μικροαντικείμενα που δεν μπορούμε να του τα δώσουμε απλά στην πόρτα και να φύγει. Έπρεπε να στήσουμε πάγκο έξω από το μαγαζί. Κάτι τέτοιο όμως απαιτούσε ειδική άδεια και μέσα σε όλη αυτή την περίεργη κατάσταση ήταν αδύνατο να υλοποιηθεί. Οπότε είχαμε πρόβλημα» πρόσθεσε η κ. Αθανασίου.


Οι καταστηματάρχες της περιοχής ζορίζονται όλοι οικονομικά και ελπίζουν να αλλάξει η κατάσταση στο άμεσο μέλλον γιατί τα χρέη τους είναι δυσβάσταχτα και θα αναγκάσουν να προβούν σε κλείσιμο, όπως έγινε και με την διπλανή Στοά Μακρίδη με αποτέλεσμα ένα σημείο – τοπόσημο της πόλης να ερημώσει.