Papagewrgiou
EUROKINISSI

Διαδικτυακή φόρμα για την παρακολούθηση ασθενών με παθήσεις ωχράς κηλίδας, στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης.

Όπως εξηγούν ο Διευθυντής Β’ Οφθαλμολογικής Κλινικής ΑΠΘ, Νικόλαος Ζιάκας
και η Νοσηλεύτρια Β’ Οφθαλμολογικής Κλινικής ΑΠΘ Ανδριάνα Κωστέα, σε κείμενο τους πρόκειται για μια πρωτοβουλία, η οποία έρχεται για να καλύψει τους περιορισμούς στην πρόσβαση σε υπηρεσίες της υγείας που προέκυψαν εξαιτίας της πανδημίας.
Αναλυτικά:
Τα μέτρα που επιβλήθηκαν για τον έλεγχο της εξάπλωσης της Covid-19 περιόρισαν την πρόσβαση σε πολλές υπηρεσίες υγείας. Ιατρικές επισκέψεις, επανέλεγχοι, καθώς και θεραπείες ακυρώθηκαν.
Οι παθήσεις της ωχράς κηλίδας οδηγούν σε προοδευτική απώλεια της κεντρικής όρασης και ταυτόχρονα αποτελούν μία από τις κυριότερες αιτίες σοβαρής μείωσης της όρασης και τυφλότητας. Η παρακολούθηση και θεραπεία των ασθενών με παθήσεις της ωχράς κηλίδας είναι συστηματική και κρίνεται απαραίτητη για την σταθεροποίηση ή και βελτίωση της νόσου.
Πολλοί από τους ασθενείς για λόγους που σχετίζονται με τις ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας έχασαν τις θεραπευτικές τους συνεδρίες, καθώς και τους επανελέγχους, με αποτέλεσμα την περαιτέρω επιδείνωση της όρασής τους. Η συνθήκη αυτή γέννησε την ανάγκη για τη δημιουργία ενός συστήματος εύκολου εντοπισμού και ελέγχου των ασθενών με παθήσεις ωχράς που παρακολουθούνται από τη Β’ Οφθαλμολογική Κλινική ΑΠΘ.
Σαν απάντηση στις εν λόγω δυσκολίες και με την ενθάρρυνση του Διευθυντή της Κλινικής, καθηγητή Νικολάου Ζιάκα, δημιουργήθηκε μια διαδικτυακή φόρμα στην οποία μπορούν να απευθύνονται οι ασθενείς, να αναφέρουν το επίπεδο επιδείνωσης της όρασής τους, καθώς και να επαναπροσδιορίζουν τη θεραπευτική τους παρέμβαση. Τις αναφορές των ασθενών λαμβάνει η ειδικός και υπεύθυνη οφθαλμίατρος παθήσεων αμφιβληστροειδούς, Δέσποινα Τζέτζη, και δρομολογεί την περαιτέρω αντιμετώπισή τους. Πρόκειται για μια φόρμα που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Νοσοκομείου, στο πεδίο Ασθενείς, Πληροφορίες για ασθενείς.
Ονομάζεται «Φόρμα Παθήσεων Ωχράς Κηλίδας» και δημιουργήθηκε για να δώσει βήμα και φωνή στους ασθενείς με χρόνια νόσο, οι οποίοι ασφυκτιούν στον δυσανάλογο για τις ανάγκες τους χώρο, όπως αυτός έχει προσδιοριστεί από την έκτακτη συγκυρία, την Covid-19.
#menoume_speedy