Η δημοκρατία στα Πανεπιστήμια είναι υπόθεση όλων μας τονίζει σε ανακοίνωσή του η δημοτική παράταξη της Κατερίνας Νοτοπούλου “Θεσσαλονίκη Μαζί” σημειώνοντας μεταξύ άλλων, πως η απόφαση της κυβέρνησης να ιδρύσει “Πανεπιστημιακή Αστυνομία” πλήττει ευθέως την έννοια της ακαδημαϊκής ελευθερίας, δυσχεραίνοντας την εκπαιδευτική διαδικασία.
Αναλυτικά η Ανακοίνωση:
Aπό τη θέση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης, η δημοτική παράταξη “Θεσσαλονίκη Μαζί” εκφράζει την αντίθεσή του προς το νομοσχέδιο που κατέθεσε η Κυβέρνηση για την ίδρυση «Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων», οι οποίες θα εγκατασταθούν εντός των Πανεπιστημίων, θα υπάγονται απευθείας στην Ελληνική Αστυνομία και στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, χωρίς να λογοδοτούν στις εκλεγμένες Πρυτανικές Αρχές και στη Σύγκλητο.
Πρόκειται για επικίνδυνη εξέλιξη που παραβιάζει το συνταγματικά κατοχυρωμένο αυτοδιοίκητο των ελληνικών Πανεπιστημίων και πλήττει ευθέως την έννοια της ακαδημαϊκής ελευθερίας, δυσχεραίνοντας την εκπαιδευτική διαδικασία.
Τα όποια περιστατικά παραβατικότητας έχουν κατά καιρούς καταγραφεί στα Πανεπιστήμια είναι καταδικαστέα και δεν δικαιολογούν τη συστηματική στοχοποίηση των Πανεπιστημίων ως δήθεν «εστιών ανομίας και εγκληματικότητας», ούτε νομιμοποιούν την ανάδειξη του δημόσιου Πανεπιστημίου σε προνομιακό πεδίο αστυνόμευσης Άλλωστε, όταν τελούνται πράξεις ποινικού χαρακτήρα η αστυνομία έχει ήδη εκ του νόμου τη δυνατότητα και την υποχρέωση να παρεμβαίνει, αφού το πανεπιστημιακό άσυλο έχει καταργηθεί.
Η χρησιμοποίηση αστυνομικών δυνάμεων ως μόνιμης ένοπλης υπηρεσίας ασφάλειας στα Πανεπιστήμια έρχεται σε αντίθεση με τους κανόνες της ακαδημαϊκής ζωής που χαρακτηρίζουν διαχρονικά τη λειτουργία των ιδρυμάτων διεθνώς και σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί Ευρωπαϊκή πρακτική
Τα Πανεπιστήμια με τα θεσμοθετημένα διοικητικά τους όργανα μπορούν να χειριστούν επαρκώς ζητήματα που άπτονται της φύλαξης και της ασφάλειας των υποδομών και των εγκαταστάσεών τους, μέσω της επαρκούς χρηματοδότησης για την πρόσληψη εκπαιδευμένου προσωπικού φύλαξης. Τα πανεπιστήμια χρειάζονται καθηγητές και όχι αστυνομικούς.
Φαίνεται ότι για την κυβέρνηση δεν αποτελεί προτεραιότητα η ουσιαστική ενίσχυση των πανεπιστημίων. Αντιθέτως, η τριτοβάθμια εκπαίδευση έρχεται στο προσκήνιο μόνο ως πεδίο δοκιμής μέτρων επιτήρησης και ελέγχου των δυνητικά απείθαρχων.
Υψώνουμε ένα τείχος δημοκρατίας, απέναντι σε αυταρχικές πρακτικές της κυβέρνησης.