Θεσσαλονίκη: Προς αποκλιμάκωση το ιικό φορτίο στα λύματα

Τάση αποκλιμάκωσης του ιικού φορτίου στα λύματα της Θεσσαλονίκης, η οποία μάλιστα καταγράφηκε να έχει ξεκινήσει πριν από 10 ημέρες, επιβεβαιώνουν και οι τελευταίες μετρήσεις της εβδομάδας.

Πρόκειται για την έρευνα που πραγματοποιούν η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.

Η συγκέντρωση του SARS-CoV-2 στα αστικά απόβλητα, όπως φαίνεται σε διαγράμματα που παραχωρήθηκαν από την Ομάδα Επιδημιολογίας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στις 5 Απριλίου ανιχνεύτηκε στην υψηλότερη τιμή της τρέχουσας περιόδου κι έκτοτε με μικρές αυξομειώσεις μεταξύ των καθημερινών μετρήσεων τείνει προς χαμηλότερα επίπεδα.

Συγκεκριμένα, στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, (της Τετάρτης 14/04 και της Πέμπτης 15/04) είναι μειωμένη κατά 30% σε σχέση με τη μέση τιμή των προηγούμενων δύο ημερών 12 και 13/4, ενώ εμφανίζει μείωση κατά 27% σε σχέση με τις τιμές των 7/4 και 8/4.