Αγωνία για τα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη – Σενάρια παράτασης για το lockdown

Κανένα δείγμα αυποχώρησης δεν δίνει η επιδημιολογική εικόνα σε περιοχές όπως η Θεσσαλονίκη όπως προκύπτει και από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ.

Ειδικότερα, σε σύνολο 1.784 νέων κρουσμάτων τα 183 εντοπίζονται στη Θεσσαλονίκη.

Οι αριθμοί των ημερών μας φρενάρουν, τα μέτρα αποδίδουν μεν αλλά όχι στον ίδιο χρόνο, τόνισε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Σχετικά με τη Θεσσαλονίκη δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων περιοριστικών μέτρων, καθώς όπως είπε τα κρούσματα στην πόλη δεν έχουν ουσιώδη διαφορά με της Αθήνας αναλογικά με τον πληθυσμό.

Η Θεσσαλονίκη, τόνισε παρουσιάζει μια αύξηση μικρή αλλά σταθερή και δεν θα ήταν καλό όταν ξεκινήσει η αποκλιμάκωση του ιικού φορτίου στην Αττική να εισέρχεται σε πρόβλημα το δεύτερο πολεοδομικό συγκρότημα της χώρας.

Ανησυχία προκαλεί στην ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ, η ταχύτητα της μετάδοσης των νέων μεταλλάξεων του κοωνοϊού.

Όπως εξηγεί ο Διευθυντής του Εργαστηρίου, καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης οι μηχανισμοί μετάδοσης που οφείλονται στις νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊου είναι εξαιρετικά γρήγοροι, όπως δείχνει η υπερ-μετάδοση και η εξέλιξη του αριθμού των κρουσμάτων που προήλθαν από αυτές μέσα σε ελάχιστες μέρες τόσο στα αστικά κέντρα όπως την Αθήνα, την Θεσσαλονίκη και την Πάτρα, όσο και πανελλαδικά, και προβλέπεται να αυξηθούν ταχύτατα τις επόμενες μέρες.

«Οι λοιμώξεις και τα κρούσματα από αυτές τις μεταλλάξεις είναι μια νέα διακριτή κατηγορία υπερ-μετάδοσης και απαιτείται μεγάλη προσοχή. Τα κρούσματα αυτά μπορούν να περιορισθούν μόνον με ολικό lockdown ή με πολύ καλή ατομική προστασία και με πιο “έξυπνα” και αυστηρότερα μέτρα ελέγχου της πολιτείας» αναφέρει ο ίδιος.

Επιπλέον, σημειώνει ο κ. Λογοθετίδης απαιτείται επαγρύπνηση και ταχύτερη αντίδραση από τους υπευθύνους και την Κυβέρνηση. «Θα πρέπει να τονισθεί ότι μέχρι να προχωρήσει ο εμβολιασμός και να “χτιστεί’ μια ουσιαστική ανοσία του πληθυσμού, κάτι που δεν προβλέπεται να γίνει νωρίτερα από το καλοκαίρι, θα πρέπει να φοράμε παντού και σωστά, όσο το δυνατόν καλύτερες μάσκες προστασίας, όπως χειρουργικές μάσκες ή μάσκες υψηλότερης προστασίας και να αποφεύγονται οι μάσκες περιορισμένης προστασίας όπως οι υφασμάτινες. Θα πρέπει τέλος να αποφεύγονται όλες οι άσκοπες μετακινήσεις,η παραμονή σε κλειστούς χώρους ή σε χώρους που παρατηρείται ακόμη και μικρός συνωστισμός», υπογραμμίζει.

H επιτροπή των λοιμωξιολόγων η οποία θα συνεδριάσει σήμερα θα αποφασίσει με βάση τα συνολικά κρούσματα στην κοινότητα και στην Αττική, την γεωγραφική κατανομή των μεταλλάξεων του κορωνοϊού και την κατάσταση στα νοσοκομεία.

Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί το βρετανικό στέλεχος με τη μεγάλη διασπορά. Οι διαγνώσεις με τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη περιορίζονται στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης.

Οι ανακοινώσεις πιαθνώς να περιλαμβάνουν παράταση του lockdown στην Αττική έως τις 15 Μαρτίου.

Η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας αναμένεται πλέον να εισηγηθεί την Παρασκευή στην κυβέρνηση την ανάγκη να παραταθούν τα μέτρα έως τις 8 ή ακόμα και τις 15 Μαρτίου.

Αρκετοί από τους επιστήμονες επισημαίνουν πως η μία εβδομάδα παράτασης του lockdown δεν θα είναι αρκετή και εισηγούνται την επέκταση των περιοριστικών μέτρων για δύο εβδομάδες μετά και την 28η Φεβρουαρίου.

Ως μονόδρομο χαρακτηρίζει την παράταση του lockdown ο καθηγητής Ιατρικής του πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης. Όπως είπε μιλώντας στο MEGA, «από τη στιγμή που η διαχείριση αποφασίστηκε να γίνει μέσω lockdown, δεν υπάρχει άλλη λύση από την παράταση. Ελπίζω ότι αυτό θα δουλέψει κάποια στιγμή».

#menoumespeedy