Ανησυχία για το αυξημένο ιικό φορτίο στη Θεσσαλονίκη και μετά το Σαββατοκύριακο – Σε ισχύ το αυστηρό lockdown στο Δήμο Κορδελιού-Ευόσμου – Αντιδράσεις από τους δημότες

Συνολικά σε όλη τη χώρα έχουν ταυτοποιηθεί 764 κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης και 15 της νοτιοαφρικανικής. Τα 11 από αυτά στο δήμο Κορδελιού-Ευόσμου που τέθηκε από το Σάββατο σε καθεστώς ολικού lockdown.

Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τους επικεφαλής του Αστυνομικού Τμήματος Ευόσμου και του Τμήματος Ασφαλείας Ευόσμου, στην οποία μετείχε και ο Αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας, Κώστας Σωτηράκης, προκειμένου να ενισχυθεί η όλη προσπάθεια και με υπαλλήλους της Δημοτικής Αστυνομίας.

Από την πλευρά του Δημάρχου προτάθηκε να υπάρξει ελαστικότητα από την αστυνομία ως προς την επιβολή προστίμων τα πρώτα 24ωρα, έως ότου αφομοιωθούν από τους Δημότες τα νέα δεδομένα, προφανώς αναφερόμενος σε περιπτώσεις που υπάρχει αμέλεια και όχι κατάφωρη παραβίαση των μέτρων.

Ο Δήμαρχος είχε ευρεία σύσκεψη με τους Αντιδημάρχους τους Προέδρους Επιτροπών και μέλη της «δημοτικής ομάδας», με τους οποίους συζητήθηκαν αποτελεσματικότεροι τρόποι διαχείρισης του lockdown, ενώ δημιουργήθηκε Επιτροπή Συντονισμού, η οποία θα οργανώνει και θα επιβλέπει θέματα λειτουργίας του Δήμου και της καθημερινότητας δημοτών.

Συμμετείχαν και εκπρόσωποι του εμπορικού συλλόγου, οι οποίοι μετέφεραν τον προβληματισμό τους για τη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο εμπορικός κόσμος, εξαιτίας των μέτρων που έχουν προκαλέσει ασφυξία στην αγορά, ενώ συζητήθηκαν μέτρα ανακούφισης των ελεύθερων επαγγελματιών, τα οποία θα μεταφερθούν στην Κυβέρνηση. Υπενθυμίζεται ότι το Σαββατοκύριακο οι δημότες αντέδρασαν για τα αυστηρά μέτρα που επιβλήθηκαν στην περιοχή και αναμένεται να συνεχιστούν οι αντιδράσεις και σήμερα.

Την ανάγκη λήψης επιπλέον μέτρων συνολικά στη Θεσσαλονίκη και όχι μόνο σε συγκεκριμένους δήμους επισημαίνει ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Σαρηγιάννης.

Σύμφωνα με την ανάλυσή του κ. Σαρηγιάννη, η πορεία της διασποράς στη Θεσσαλονίκη, ακολουθεί την ελαφρά αύξηση που αναμενόταν. «Παρόλο που η κατάσταση είναι ακόμα συγκρατημένη, οι αβεβαιότητες που εισάγει ο μειωμένος αριθμός των τεστ ανίχνευσης των προηγουμένων ημερών, όσο και η μη πλήρης εικόνα της πραγματικής διασποράς του μεταλλαγμένου στελέχους B.1.1.7. του SARS-CoV-2 στην κοινότητα, καθιστά ίσως αναγκαία τη λήψη επιπλέον μέτρων και στη Θεσσαλονίκη, δεδομένου ότι όσο νωρίτερα ληφθούν μέτρα αντιμετώπισης της διασποράς στην κοινότητα, τόσο καλύτερη θα είναι η απόδοσή τους», αναφέρει χαρακτηριστικά ο καθηγητής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Αυξητική τάση στη συγκέντρωση του ιικού φορτίου στα λύματα εξακολουθεί να καταγράφεται στις καθημερινές μετρήσεις που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ.

Οι τιμές της συγκέντρωσης του SARS-CoV-2 στα δείγματα που ελήφθησαν από την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης στις 15 και 16 Φεβρουαρίου, μετά τον περιβαλλοντικό εξορθολογισμό των μετρήσεων, είναι κατά 17% αυξημένες σε σχέση με τις τιμές των δύο προηγούμενων δειγματοληψιών.

«Η ημερήσια διακύμανση είναι αυτή που μας δείχνει ότι, μέχρι στιγμής, η αυξητική τάση είναι μεν ξεκάθαρη και έντονη, απέχει δε από το να χαρακτηριστεί εκρηκτική. Το ιικό φορτίο από τις αρχές του μήνα αυξήθηκε σταδιακά με σχετικά ήπιο ρυθμό, ο οποίος όμως κατά την τελευταία εβδομάδα έχει επιταχυνθεί σημαντικά», δήλωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου.

#menoumespeedy