Σε έξαρση παραμένει η πανδημία του κορωνοϊού στη χώρα μας δοκιμάζοντας το σύστημα Υγείας και δυσκολεύει τη διαχείριση του τρίτου κύματος.
Οι φόβοι των ειδικών για την έκρηξη στους επιδημιολογικούς δείκτες επιβεβαιώθηκαν μετά τη ανησυχητική συνολικά έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) σύμφωνα με την οποία καταγράφηκε ρεκόρ κρουσμάτων.
Και στη Θεσσαλονίκη, τα κρούσματα φανερώνουν μια σταδιακή αύξηση της διασποράς του ιού με την ανησυχία να εντείνεται κυρίως στο σύστημα Υγείας που ήδη «βράζει».
Μιλώντας στην εκπομπή LIVE NEWS, ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής πνευμονολογίας και αντιπρόεδρος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, σημείωσε ότι οι αριθμοί αυτοί των κρουσμάτων είχαν προβλεφθεί εδώ και καιρό από τα προγνωστικά μοντέλα.
«Θέλω να πιστεύω ότι θα είναι 1 ή 2 ήμερες», επισήμανε ο κ. Τζανάκης για τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων και τόνισε ότι πιο ανησυχητικό είναι η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, όπου εντοπίστηκαν περίπου 400 κρούσματα.
«Αυτός ο ιός μας επιφυλάσσει πάρα πολλά πράγματα», υπογράμμισε ο καθηγητής, λέγοντας ότι πλέον έχουν μπει στο παιχνίδι και οι μεταλλάξεις που αναδιαμορφώνουν τα δεδομένα.
Η Θεσσαλονίκη έχει την συντριπτικά εντονότερη παρουσία του νοτιοαφρικανικού μεταλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού σε όλη τη χώρα. Από τα συνολικά 45 κρούσματα που έχουν εντοπιστεί στην Ελλάδα τα 41 ταυτοποιήθηκαν στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης.
Το στέλεχος της Νότιας Αφρικής, μπορεί να μην παρουσιάζει τη μεγάλη διασπορά του βρετανικού στελέχους, όμως, προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία, καθώς από τις πρώτες μελέτες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, φαίνεται να μην περιορίζεται από τα υπάρχοντα εμβόλια.
Στην έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης, αποτυπώνονται και τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του ιού SARS-CoV-2 σε αστικά λύματα που αφορούν την περίοδο από 1 έως 7 Μαρτίου 2021, προκαλώντας ανησυχία για περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.
Τα δείγματα προέρχονται από την Περιφέρεια Αττικής και τις πόλεις της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, του Βόλου, του Ηρακλείου, του Αγίου Νικολάου και της Πάτρας. Τα δείγματα λαμβάνονται από τις εισόδους των εκάστοτε Μονάδων Επεξεργασίας Λυμάτων και αντιστοιχούν στον πληθυσμό που εξυπηρετείται από αυτές.
Συμπερασματικά, την εβδομάδα 1-7 Μαρτίου σε σχέση με την προηγούμενη, παρατηρούνται αυξητικές τάσεις στο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των περισσότερων περιοχών που ελέγχονται από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ. Οι αυξητικές αυτές τάσεις κυμαίνονται από +49% στη Θεσσαλονίκη έως και +128% στο Ηράκλειο Κρήτης.
#menoumespeedy