11 δείγματα αφρικανικής μετάλλαξης του κορωνοϊού, εντοπίστηκαν στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, από τα 15 συνολικά που ανέλυσε το Εθνικό Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι, τα στελέχη από Βρετανία και Νότια Αφρική, είναι πιο μεταδοτικά στα παιδιά και απαιτούνται πιο αναβαθμισμένα μέτρα. Στη Θεσσαλονίκη, παρατηρείται επιπλέον και αύξηση του ιικού φορτίου από ό,τι δείχνουν τα λύματα, ενώ οι εμβολιασμοί προχωρούν κανονικά.

Συγκεκριμένα, η ανάλυση έδειξε ότι σε 454 επιλεγμένα νέα δείγματα που αφορούν την περίοδο από 7 Ιανουαρίου έως και 9 Φεβρουαρίου 2021, αναδείχθηκαν συνολικά 281 στελέχη με μεταλλάξεις. Από τα 281 στελέχη, τα 269 βρέθηκαν με τη μετάλλαξη της Βρετανίας, ενώ 8 στελέχη με αυτήν της Νότιας Αφρικής.

Συνολικά, έχουν ταυτοποιηθεί 764 θετικά δείγματα για την παρουσία βρετανικής μετάλλαξης και 15 θετικά για την παρουσία της αφρικανικής. Από τα 15 της αφρικανικής μετάλλαξης, τα 11 προέρχονται από την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης.

Την ίδια ώρα, στη Θεσσαλονίκη οι εμβολιασμοί συνεχίζονται κανονικά, ενώ μεγάλη είναι η προσέλευση του κόσμου και για rapid test. Από τα 340 test που διενεργήθηκαν, τα 6 βρέθηκαν θετικά. Πρόκειται για 5 άντρες και μία γυναίκα.

Και το ιικό φορτίο της Θεσσαλονίκης συνεχίζει να αυξάνεται.

Αυξητική τάση στη συγκέντρωση του ιικού φορτίου στα λύματα εξακολουθεί να καταγράφεται στις καθημερινές μετρήσεις που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ.

Οι τιμές της συγκέντρωσης του SARS-CoV-2 στα δείγματα που ελήφθησαν από την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης στις 15 και 16 Φεβρουαρίου, μετά τον περιβαλλοντικό εξορθολογισμό των μετρήσεων, είναι κατά 17% αυξημένες σε σχέση με τις τιμές των δύο προηγούμενων δειγματοληψιών.

«Η ημερήσια διακύμανση είναι αυτή που μας δείχνει ότι, μέχρι στιγμής, η αυξητική τάση είναι μεν ξεκάθαρη και έντονη, απέχει δε από το να χαρακτηριστεί εκρηκτική. Το ιικό φορτίο από τις αρχές του μήνα αυξήθηκε σταδιακά με σχετικά ήπιο ρυθμό, ο οποίος όμως κατά την τελευταία εβδομάδα έχει επιταχυνθεί σημαντικά», αναέφερε ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου.

«Σε σχέση με τα χαμηλότερα επίπεδα της περιόδου, ήτοι την εβδομάδα 20-27 Ιανουαρίου η απόλυτη τιμή του ιικού φορτίου είναι σήμερα εξαπλάσια. Το ότι η αύξηση αυτή δεν ήλθε απότομα, όπως συνέβη τον περασμένο Νοέμβρη, είναι και το στοιχείο που καθιστά διαχειρίσιμη την κατάσταση για το δημόσιο σύστημα υγείας, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή πίεση στα νοσοκομεία», πρόσθεσε.

Αν και τα αυξημένα επίπεδα του ιικοί φορτίου προκαλούν ανησυχία και προβληματισμό για τη Θεσσαλονίκη, οι ειδικοί δεν προχωρούν προς το παρόν σε πιο αυστηρά μέτρα καθώς όπως έχουν κάνει λόγο για σταθεροποίηση στην πόλη.

Παραμένει ωστόσο στο «κόκκινο» η Θεσσαλονίκη και υπό αυξημένη επιτήρηση των ειδικών.

#menoumespeedy