Μήνυμα κατά του σχεδίου του ΤΑΙΠΕΔ για την οικοπεδοποίηση στη μαρίνα Αρεστούς στην Καλαμαριά, έστειλαν οι βουλευτές όλων των κομμάτων της Θεσσαλονίκης και η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στηρίζοντας τη θέση του δήμου Καλαμαριάς και του δημοτικού συμβουλίου να αξιοποιηθεί τουριστικά ο χώρος και όχι να γίνει ένα real estate με θέα στη θάλασσα.
Στη τηλεσυνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καλαμαριάς, παρουσία των βουλευτών Α΄ και Β΄Θεσσαλονίκης, της περιφέρειας και του ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας, ο δήμαρχος Γιάννης Δαρδαμανέλης τους ενημέρωσε για όλες τις εξελίξεις με το ΤΑΙΠΕΔ και την επίμαχη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) που ουσιαστικά καταργεί όλες τις “κόκκινες” γραμμές του δήμου για την αξιοποίηση του χώρου πέριξ της μαρίνας.
Κάλεσε τους βουλευτές και την αυτοδιοίκηση να ενώσουν τις φωνές τους με αυτή του δήμου και του λαού της Καλαμαριάς και να παρέμβουν στη κυβέρνηση, ώστε να αποσυρθεί ο σχεδιασμός του Ταμείου.
«Σας ζητώ να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να πετύχουμε το ακατόρθωτο. Δεν θέλουμε μια νέα ‘γειτονιά’ μέσα στην Καλαμαριά, θέλουμε να αξιοποιήσουμε τουριστικά τη μαρίνα και να λειτουργήσει προς όφελος των πολιτών και της οικονομίας της περιοχής» τόνισε ο δήμαρχος κ. Δαρδαμανέλης.
Για το δήμο, είπε ο ίδιος, είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να προχωρήσει η αξιοποίηση ενιαία για το παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης. «Δεν χωρά μια στεγνή αξιοποίηση όπως τη θέλει το ΤΑΙΠΕΔ, που θέλει να δημιουργήσει ένα ακόμη οικόπεδο σε μια γειτονιά της Καλαμαριάς» σχολίασε, προσθέτοντας ότι ο λόγος που δήμος και πολίτες κινούνται αντίθετα, απορρίπτοντας το σχεδιασμό του Ταμείου και τάσσονται κατά μιας βαριάς επένδυσης είναι ότι δεν ρωτήθηκαν καν πριν εκπονήσουν τη μελέτη.
Βουλευτές και δημοτικό συμβούλιο συμφώνησαν από κοινού να συνταχθεί ένα ψήφισμα διαμαρτυρίας στην κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο θα περιλαμβάνει τις δύο αποφάσεις του σώματος, για διακοπή της διαγωνιστικής διαδικασία του ΤΑΙΠΕΔ που είναι ήδη στον αέρα, ενώ κείμενο με τις θέσεις τους θα ετοιμάσουν και οι κοινοβουλευτικές ομάδες.
Επίσης οι βουλευτές της Θεσσαλονίκης, συνοδεία αντιπροσωπείας του δήμου Καλαμαριάς θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, ζητώντας του να παρέμβει στο Ταμείο για να αλλάξει ο σχεδιασμός της μαρίνας και να αναπροσαρμοστεί η μελέτη. Την επίσκεψη μάλιστα στον υπουργό πρότεινε εξαρχής στην τοποθέτηση του ο βουλευτής Α΄Θεσσαλονίκης της Ν.Δ Κώστας Γκιουλέκας, σημειώνοντας πως προτίθεται να μεταφέρει στον κ. Σταϊκούρα όλες τις απόψεις που ακούστηκαν στο δημοτικό συμβούλιο.
Την άποψη ότι υπάρχει ιστορική ευθύνη για το θα γίνει σε αυτό το σημαντικό κομμάτι της Θεσσαλονίκης, εξέφρασε ο βουλευτής, Κώστας Γκιουλέκας . «Να συνταιριάξουμε την οικονομική ανάπτυξη» είπε, «αλλά όχι να γίνει με ασύδοτους οικονομικούς όρους που θα οδηγήσουν σε οικοπεδοποίηση για λίγους, αποκλείοντας τους πολλούς».
Συνέχισε ο κ. Γκιουλέκας, θα ήταν τραγικό να μην αντισταθεί μια επιχείρηση να μετατραπεί η μαρίνα υψηλών προδιαγραφών σε οικόπεδο για λίγους. «Τάσσομαι κατά της οικιστικής ανάπτυξης και είμαι υπέρ μιας βιώσιμης ήπιας ανάπτυξης, και να μη γίνει ερήμην των πολιτών» σημείωσε ο βουλευτής.
«Για χρυσή ευκαιρία, η οποία δίνει τη δυνατότητα, να επιβεβαιωθεί ότι είμαστε στρατευμένοι με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου» έκανε λόγο ο βουλευτής Δημήτρης Κούβελας. «Οι κόκκινες γραμμές βρίσκω ότι είναι αυτονόητες. Η ανάγκη να αφήσουμε έξω από την ανάπτυξη τη κατασκευή κατοικιών είναι δέσμευση. Δεν νοείται ανάπτυξη χωρίς να μπορούν να την απολαύσουν οι πολίτες της περιοχής. Δεν είμαστε Κυανή Ακτή, ούτε οι Σπέτσες. Η επιχειρηματική στόχευση του επενδυτή πρέπει να είναι αξιοποίηση του χώρου με ήπιους όρους και για το λόγο αυτό ο σχεδιασμός δεν μπορεί να αποκλείσει τους ίδιους τους Καλαμαριώτες» επισήμανε ο κ. Κούβελας.
Υπέρ της επιστροφής της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) ως απαράδεκτη τάχθηκε ο βουλευτής, Σωκράτης Φάμελος. «Εκτιμώ ότι απαιτείται μια επίσκεψη στον υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα και να δηλώσουμε ότι δεν συμφωνούμε με αυτό το σχέδιο. Να πούμε ότι θέλουμε την ανάπτυξη της μαρίνας αλλά με δραστηριότητες που θα προσφέρουν σε όλους. Να στηρίξουμε την ανάπτυξη αλλά όχι να λεηλατήσουμε τους όσους πόρους διαθέτουμε» υπογράμμισε, ενώ έβαλε στο τραπέζι και την διενέργεια δημοψηφίσματος για να αποφασίσει ο λαός.
Την προτεραιότητα που θα πρέπει να αποτελεί ο θαλάσσιος τουρισμός και για τη Θεσσαλονίκη, επισήμανε η βουλευτής Κατερίνα Νοτοπούλου, λέγοντας πως «το στρατηγικό πλαίσιο δεν μπορεί να είναι ξεκομμένο από τη ίδια την περιοχή και να λειτουργεί υπέρ των συμφερόντων ιδιωτών. Ένα σχέδιο που δεν αναβαθμίζει το περιβάλλον και δεν λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες των πολιτών είναι καταδικασμένο να αποτύχει» τόνισε και πρόσθεσε πως το ΤΑΙΠΕΔ υπονομεύει το μέλλον της μαρίνα, Χαρακτήρισε μάλιστα εγκληματική την πρόταση του Ταμείου και ζήτησε να επιστραφεί ως απαράδεκτη.
Σύμφωνος με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να απορρίψει απορρίπτει τη μελέτη δήλωσε ο βουλευτής Γιάννης Αμανατίδης. «Απευθύνομαι και ως βουλευτής και ως πολίτης που ζει στην Καλαμαριά. Στη μαρίνα επιχειρείται να συντελεστεί ένα έγκλημα, αν προχωρήσει η διαδικασία με όρους που θέλει το ΤΑΙΠΕΔ. Εν τη ενώσει η ισχύς αυτό πρέπει να γίνει και να προσχωρήσουμε σε κοινή παράσταση διαμαρτυρίας στον υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα» ανέφερε.
Υπέρ της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου Καλαμαριάς δήλωσε ο βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ, Χάρης Καστανίδης.
«Θα είμαι με την απόφασή του δημοτικού συμβουλίου. Η υποχρέωση που έχουμε όλοι είναι το κείμενο της απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να το καταθέσουμε ως κοινή αναφορά των βουλευτών σε μια προσπάθεια να καταδείξουμε ότι τη στηρίζουμε» σημείωσε.
Αντίθετος με κάθε αντίληψη που αφορά την αξιοποίηση της μαρίνας Αρετσούς με την εμπλοκή ιδιώτη δήλωσε ο βουλευτής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Λεωνίδας Στολτίδης. «Είμαστε κατά κάθε συμφωνίας πλούτου μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και επενδυτών» σχολίασε.
Μνημονιακό έγκλημα χαρακτήρισε αυτό που σχεδιάζεται στην περιοχή, χαρακτήρισε την προωθούμενη επένδυση, το μέλος του «Μέρα 25» Μιχάλης Κριθαρίδης. Είπε ότι ανάλογε κινήσεις γίνονται παντού και για το λόγο αυτό πρότεινε την κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ.
Υπέρ των αιτημάτων του λαού και της θέσης του δήμου Καλαμαριάς, τάχθηκε ο Τομεάρχης Πολιτισμού, πολιτευτής της «Ελληνικής Λύσης» Γιώργος Κομνηνός, προτείνοντας αξιοποίηση με ήπιες υποδομές που θα διασφαλίζουν ελεύθερη πρόσβαση στη θάλασσα.
Την ανάγκη να συνταχθούν όλοι στο πλευρό του δήμου Καλαμαριάς και του δημοτικού συμβουλίου, επισήμανε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, τονίζοντας ότι πρέπει να γίνει μια συζήτηση με το ΤΑΙΠΕΔ, ότι το σχέδιο είναι μαξιμαλιστικό και δεν είναι ρεαλιστικό. «Θεωρώ ότι υπάρχουν σημεία που μπορούν να βελτιωθούν προς το συμφέρον του δήμου και των πολιτών» είπε ο ίδιος, ξεκαθαρίζοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν διαφέρει η άποψη της ΠΚΜ, από αυτή του δήμου Καλαμαριάς. Έθεσε πάντως τέσσερις προϋποθέσεις για να προχωρήσει ο σχεδιασμός για αξιοποίηση της μαρίνας.
1.Προστασία του περιβάλλοντος και ανάδειξη του. κάτι που επιτυγχάνεται με την ήπια δόμηση
2. Απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών, που είναι προϋπόθεση πρώτης γραμμής.
3.Να ακούγεται η βούληση της τοπικής κοινωνίας. «Δεν πρέπει να αποφασίζουν άλλοι για μας χωρίς εμάς. Άρα πολύ σωστά έβαλε ο δήμος στη ατζέντα αυτή τη συζήτηση» είπε ο περιφερειάρχης.
4.Προκειμένου να γίνει μια επένδυση, θα πρέπει να είναι συμφέρουσα για εκείνον που θα την αναπτύξει. Κανείς δε μιλά για υπερκέρδη, αλλά σίγουρα να είναι μια συμφέρουσα επένδυση.
Από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, τόνισε ότι σήμερα η μαρίνα έχει μετατραπεί σε πάρκιγκ σκαφών, και δεν έχει γίνει κανένας απολύτως εκσυγχρονισμός, καμία αναβάθμιση. «Θέλουμε την τουριστική ανάπτυξη και τη στήριξη της τοπικής οικονομίας, αλλά πως θα γίνει ανταγωνιστική η μαρίνα αν δεν υπάρξει επενδυτής; Θεωρώ ότι απαιτείται πλήρης αξιοποίηση της θαλάσσιας και χερσαίας ζώνης, καθώς έχουμε ένα διαμάντι στην Αρετσού. Αυτή όμως να γίνει με βιώσιμους όρους και για τις δυο πλευρές, την τοπική κοινωνία και τον ίδιο τον επενδυτή που θα την αναπτύξει», σημείωσε.
Την άποψη ότι η περιοχή είναι εγκαταλειμμένη και υποβαθμισμένη εξέφρασε ο πρόεδρος του ΤΕΕ/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, Γιώργος Τσακούμης. «Εμείς δεν θα πούμε πως θα αξιοποιηθεί η περιοχή, αλλά θα θέλαμε να προχωρήσει η ανάπτυξη. Υπάρχουν προβληματισμοί όμως και από εμάς αλλά ως TEE/ΚΜ δεν μας τρομάζει η αξιοποίηση. Τεχνικά δεν βρίσκουμε εγκληματική τη δόμηση, θεωρούμε ότι έγκλημα είναι η εγκατάλειψη της περιοχής» υπογράμμισε ο ίδιος.