
Το σχέδιο για την ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου της Helexpo που προωθούν η διοίκηση της ΔΕΘ και η κυβέρνηση με σκοπό την αναβάθμιση του, ένωσε τις δυνάμεις του πολιτικών κομμάτων στη Θεσσαλονίκη.
Το σχέδιο ανάπλασης έχει βρει υποστηρικτές από πολιτικούς, ακαδημαϊκούς και επιχειρηματίες της Θεσσαλονίκης.
Ένα έργο που σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στα εγκαίνια της περσινής ΔΕΘ θα προχωρούσε κανονικά. Σκοπός των σχεδιασμών είναι η ανάπλαση να έχει ολοκληρωθεί το 2026 και να τρέξει εντός του χρονοδιαγράμματος. Στη διάρκεια αυτού του ενάμιση χρόνου, εκπονήθηκε προεδρικό διάταγμα για την ανάπλαση, προκηρύχθηκε διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για τον οποίο εκδηλώθηκε μεγάλο ενδιαφέρον .
Τον Απρίλιο ο Κωστής Χατζηδάκης ενημέρωσε πως το Συμβούλιο Μητροπολιτικού Σχεδιασμού (ΣΜΣ) του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενέκρινε ομόφωνα το σχέδιο.
Τον Ιούνιο εγκρίθηκε από το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ) το πολεοδομικό σχέδιο εφαρμογής για την ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου της ΔΕΘ.
Το Σεπτέμβριο του 2020 προκηρύχθηκε ο Διεθνής Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός και ανακοινώθηκε η σύσταση της κριτικής επιτροπής ενώ στο διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό κατέθεσαν συμμετοχή 116 συνολικά αρχιτεκτονικά γραφεία. Στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού πέρασαν τελικά 15 αρχιτεκτονικά γραφεία από 7 χώρες.
Ωστόσο, ενστάσεις άρχισαν να ακούγονται στην πόλη. Δημοτικές παρατάξεις όπως το Μένουμε Θεσσαλονίκη, o Γιάννης Μαγκριώτης, μια κίνηση πολιτών 42 προσωπικοτήτων της Θεσσαλονίκης που συνέταξε μια κοινή επιστολή, μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, ο Σύλλογος Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών, το τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, πανεπιστημιακοί που έβαλαν ζητήματα ασφαλείας, έγινε αντικείμενο αντεγκλήσεων σε ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.
Το εγκεκριμένο σχέδιο της ανάπλασης στηρίζουν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, 17 φορείς της πόλης, η Ένωση των Ξενοδόχων της πόλης, ο ΣΥΡΙΖΑ.
Η μεταφορά της έκθεσης στα δυτικά
Η συζήτηση ξεκίνησε όταν ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας ζήτησε από τους δημάρχους να εγκρίνουν το σχέδιο της ανάπλασης και κείνοι αρνήθηκαν. Η συζήτηση για το θέμα «πυροδοτήθηκε» το βράδυ της Δευτέρας 11/1 μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του Μητροπολίτη κ Βαρνάβα και των Δημάρχων των Δήμων Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λαζάρου Κυρίζογλου, Δέλτα Ιωάννη Ιωαννίδη, Κορδελιού-Ευόσμου Κλεάνθη Μανδαλιανού, Νεάπολης-Συκεων Σίμου Δανιηλίδη, Παύλου Μελά Δημητρίου Δεμουρτζίδη, Χαλκηδόνας Σταύρου Αναγνωστόπουλου και Ωραιοκάστρου Παντελή Τσακίρη, κατά την οποία οι συμμετέχοντες τάχθηκαν ομόφωνα υπέρ της μεταφοράς της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) στη Δυτική Θεσσαλονίκη και υπέρ της δημιουργίας μητροπολιτικού πάρκου στο χώρο των 175 στρεμμάτων που βρίσκεται σήμερα η ΔΕΘ.
Το πρωί της Τρίτης 12/1 με δηλώσεις του, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας ξεκαθάρισε ότι δεν συζητάει το ενδεχόμενο της μετεγκατάστασης της ΔΕΘ από το κέντρο της πόλης, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα θέμα λήξαν την τελευταία δεκαετία τόσο για τον ίδιο, όσο και για τον κεντρικό Δήμο του πολεοδομικού συγκροτήματος. Μια πονεμένη ιστορία
«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, προχώρησε το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο για την ανάπλαση της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, με βάση τις προτάσεις της ΔΕΘ και των παραγωγικών φορέων της Θεσσαλονίκης. Συζητήσαμε τότε και με το Δήμο και με την Περιφέρεια για το πώς η ανάπλαση της Έκθεσης θα την καταστήσει ένα σύγχρονο εκθεσιακό κέντρο και θα αποδώσει παράλληλα το 50% της έκτασης σε δημόσια χρήση, σε ελεύθερο χώρο πρασίνου στο κέντρο της πόλης» ανέφερε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β’ Θεσσαλονίκης, Σωκράτης Φάμελλος.
Και ακόμη και σήμερα η ανάπλαση της ΔΕΘ είναι υπό συζήτηση από πολλούς ακόμη και πολιτικούς.
#menoumespeedy