Οι Αρχές αποφάσισαν να προχωρήσουν για πρώτη φορά στη βιντεοσκόπηση της επιχείρησης στην κατάληψη του ΑΠΘ η οποία έληξε μετά από 18 ημέρες προκειμένου να αποδείξουν το κατά πόσον ασκήθηκε βία ή όχι κατά τη διάρκεια της επέμβασης.

Σύμφωνα με τις Αρχές δεν έγινε χρήση βίας ενώ τα άτομα που ήταν μέσα στο ΑΠΘ δεν αντιστάθηκαν κατά την προσαγωγή τους.

Η αστυνομία περικύκλωσε το πανεπιστήμιο και ξεκίνησε την επιχείρηση της εκκένωσης πολύ νωρίς το πρωί της Πέμπτης, λίγο μετά τις 06:00 ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν στο ΑΠΘ, περικύκλωσαν το πανεπιστήμιο και στις 06:30 μπήκαν στο κτίριο της πρυτανείας, το οποίο εδώ και μέρες ήταν υπό κατάληψη, η οποία επρόκειτο να λήξει σήμερα.

«Η αστυνομική επιχείρηση εντάσσεται στη δικαιοδοσία της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Στο Αριστοτέλειο δεν παύει η εισαγγελική δικαιοδοσία, η οποία ασκείται κατά ισότιμο τρόπο σε κάθε σημείο της ελληνικής επικράτειας και εφόσον διαπιστώνεται πως διακινδυνεύεται, παρεμποδίζεται ή παραβιάζεται η άσκηση θεμελιωδών δικαιωμάτων από παρεμβάσεις τρίτων, την αρμοδιότητα, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους Νόμους του Κράτους, έχει η αστυνομία», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου, μετά την πρωινή αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης του Κτιρίου Διοίκησης, που από τις 22 Φεβρουαρίου τελούσε υπό κατάληψη.

Ο πρύτανης του ΑΠΘ υπενθύμισε ότι η Σύγκλητος του Ιδρύματος, που από τις 24 Φεβρουαρίου βρίσκεται σε διαρκή συνεδρίαση, εξέδωσε τρία ψηφίσματα (24/2, 1/3, 2/3), στα οποία ζητούσε την άμεση λήξη της κατάληψης του κτιρίου, τονίζοντας ότι «η συνέχισή της καθιστά αδύνατη τη λειτουργία των διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών και Τμημάτων Σχολών στο κτίριο Διοίκησης του ΑΠΘ».

Η απόφαση αυτή της αναστολής της κεντρικής διοικητικής και οικονομικής λειτουργίας του Πανεπιστημίου, είχε κοινοποιηθεί σε όλες τις αρμόδιες Αρχές της Πολιτείας και διαβιβαστεί υπογεγραμμένη από τον πρύτανη προς δημοσίευση σε ΦΕΚ, καθώς τις ημέρες της κατάληψης παρήλθαν ή εξέπνεαν ημερομηνίες που αφορούν πληρωμές, προμήθειες, διαγωνισμούς, εργολαβίες, εξελίξεις μελών ΔΕΠ, την επικοινωνία με το υπουργείο Παιδείας και κάθε άλλη κεντρική διοικητική λειτουργία του πανεπιστημίου.

«Το αυτοδιοίκητο του πανεπιστημίου είναι καθ’ ύλην και προστατεύεται. Αφορά τις ακαδημαϊκές ελευθερίες, την έρευνα, τη διδασκαλία, την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και δεν απαλλάσσει κανέναν από το καθήκον της υπακοής στο Σύνταγμα και τους νόμους», τόνισε ο πρύτανης του ΑΠΘ, εξηγώντας ότι «φυσικά δεν τίθεται ζήτημα ακαδημαϊκών ελευθεριών, οι οποίες όχι απλώς κατοχυρώνονται, αλλά και προστατεύονται έναντι οποιουδήποτε επιχειρεί να τις καταλύσει ή περιορίσει, όπως συνέβη με την κατάληψη του κτιρίου διοίκησης για δυόμισι εβδομάδες».

Σε ό,τι αφορά την παραλαβή του κτιρίου διοίκησης και τον τερματισμό της αναστολής διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών του ΑΠΘ, ο πρύτανης γνωστοποίησε ότι είναι σε εξέλιξη οι προβλεπόμενες κατά τον νόμο διαδικασίες και «όταν θα έχουμε πλήρη εικόνα και για την κατάσταση μέσα, θα ακολουθήσει επίσημη ενημέρωση», ενώ «άμεσα ενημερώθηκαν οι Κοσμήτορες των Σχολών του ΑΠΘ, σε διαδικτυακή συνεδρίαση».

«Μπροστά στο αίτημα των φοιτητών να ανοίξουν τα πανεπιστήμια που παραμένουν έναν χρόνο τώρα κλειστά, λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας, για να μπορέσουν οι φοιτητές να γίνουν ξανά φοιτητές, η κυβέρνηση απαντά με βία και καταστολή», καταγγέλλει η Α’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης

Την εισβολή των αστυνομικών δυνάμεων στο ΑΠΘ και την εκκένωση της κατάληψης της Πρυτανείας καταγγέλλει η Α’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, κάνοντας λόγο για νέο όργιο αυταρχισμού.

Η ΕΛΜΕ συμμετείχε στην κινητοποίηση των φοιτητικών συλλόγων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Το ΔΣ της Α ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης καταγγέλλει την νέα περικύκλωση του ΑΠΘ από μεγάλο αριθμό αστυνομικών δυνάμεων και την εκκένωση της κατάληψης της πρυτανείας που πραγματοποιείται από φοιτητικούς συλλόγους.

Η κυβέρνηση συνεχίζει στον αυταρχικό της κατήφορο και στην ένταση της καταστολής. Σήμερα Πέμπτη 11/3/2021 προχώρησε στην εκκένωση της κατάληψης της Πρυτανείας του ΑΠΘ με πολλές προσαγωγές ,δημιουργώντας παράλληλα ένα κλίμα αστυνομοκρατίας στην πόλη της Θεσσαλονίκης με την παρουσία ισχυρών δυνάμεων, ελικοπτέρων που πετάνε πάνω από την πόλη ενώ δεν δίστασε ακόμα να απαγορεύσει την είσοδο εργαζομένων , συνδικαλιστών και δημοσιογράφων στο ΑΠΘ.

Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση απαντά στα προβλήματα με καταστολή. Μπροστά στο αίτημα των φοιτητών να ανοίξουν τα πανεπιστήμια που παραμένουν έναν χρόνο τώρα κλειστά, λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας, για να μπορέσουν οι φοιτητές να γίνουν ξανά φοιτητές, η κυβέρνηση απαντά με βία και καταστολή.

Ενδεικτικό των στοχεύσεων της είναι ότι η επιχείρηση έγινε ενώ ήδη είχε ανακοινωθεί ότι η κατάληψη θα λήξει σήμερα το πρωί.

Το κλίμα τρομοκρατίας δεν θα περάσει. Απέναντι στην αντιλαϊκή τους πολιτική θα βρίσκουν συνέχεια την αντίδραση του λαού και της νεολαίας.

Το ΔΣ της Α ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης:

Συμπαραστέκεται στο δίκαιο αγώνα των φοιτητών
απαιτεί την απόσυρση των αστυνομικών δυνάμεων από το χώρο του Πανεπιστημίου
την απελευθέρωση όλων των προσαχθέντων.
Συμμετέχει στη συγκέντρωση των Φοιτητών 11 πμ. Αγ. Βενιζέλου και στην πορεία που θα ακολουθήσει στις 13:00

Προκηρύσσει τρίωρη διευκολυντική στάση εργασίας 11-2.

Δήλωση του κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ κ. Δημήτρη Μαυροσκούφη

Είμαι θυμωμένος. Πολύ θυμωμένος.

Οι καταληψίες του κτιρίου Διοίκησης είχαν αποφασίσει από χθες το βράδυ τη λήξη της για σήμερα το πρωί πριν από τη σημερινή συγκέντρωση των φοιτητών. Αυτή η πληροφορία ήταν γνωστή σε δημοσιογραφικούς κύκλους και έφτασε και σε μένα από φοιτητές. Στις 10:20 χθες το βράδυ τηλεφώνησα στον Πρύτανη και τον ενημέρωσα σχετικά. Ενημέρωσα επίσης και άλλους συναδέλφους. Προσωπικά ήμουν χαρούμενος, γιατί μετά από τόσες αγωνιώδεις προσπάθειες το ζήτημα φαινόταν πως θα διευθετηθεί ειρηνικά. Με μέσα ακαδημαϊκά, όπως ήδη είχαν τονίσει η Σύγκλητος και ο Ενιαίος Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΕΣΔΕΠ) με ψηφίσματά τους.

Η επέμβαση των αρχών με διέψευσε. Αναρωτιέμαι αν η εξέλιξη αυτή, λίγες ώρες πριν από τη λήξη της κατάληψης, αποτελεί «αυτεπάγγελτη» ενέργεια ή κεντρική κυβερνητική επιλογή. Αναρωτιέμαι αν κάποιοι –και για ποιον λόγο– δεν ήθελαν την ειρηνική εκτόνωση. Τώρα αποδύονται σε εκστρατεία «ενημέρωσης», για να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα. Ποιο είναι άραγε το σχέδιό τους για την επόμενη μέρα; Πάλι η αστυνομία; Τέχνασμα, για να φανεί πόσο αναγκαία είναι η μόνιμη παρουσία της μέσα στο Πανεπιστήμιο και γύρω από αυτό; Και γιατί δεν διορίζουν έναν υποστράτηγο της αστυνομίας να μας διοικεί; Τι τα χρειαζόμαστε τα άλλα όργανα; Γιατί να σπαταλάμε φαιά ουσία και χρόνο, για να δούμε πώς μπορούμε να συνεννοηθούμε μεταξύ μας; Ειλικρινά δεν ξέρω τι εννοεί η κ. Υπουργός της Παιδείας, όταν ύστερα από 17 μέρες σιωπής έκανε επιτέλους δηλώσεις, ισχυριζόμενη ότι επανέρχεται η ομαλότητα στο Α.Π.Θ. και ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί. Κι ας καεί το πελεκούδι; Και τι θα γίνει με «τα παλιόπαιδα, τα ατίθασα», που θα ‘λεγε και ο Τσιφόρος;

Τέλος, όσοι μέμφονται τους άλλους για κομματικές σκοπιμότητες και εξωακαδημαϊκή λειτουργία –ενώ οι ίδιοι δήθεν λειτουργούν με κριτήρια ακαδημαϊκά– καλά θα κάνουν να κοιταχτούν προσεκτικά στον καθρέφτη. Ίσως και να δουν ποιοι ρίχνουν λάδι στη φωτιά και ποιοι προσπαθούν να τη σβήσουν. Παραπάει όμως οι κομματικοί να απευθύνονται σε μη κομματικούς και να τους προσάπτουν κομματική υστεροβουλία. Παλιά η τακτική και δεν πιάνει. Η καμπάνα σήμανε την ώρα των ευθυνών. Δεν μπορούμε πια να λέμε «δεν είμ’ εγώ, δεν είμ’ εγώ, δεν είμ’ εδώ, δεν είμ’ εδώ», όπως έγραφε ο Σεφέρης για τον Γεώργιο Β΄. Δεν μπορεί το πανεπιστήμιο να συνεχίσει να είναι πεδίο δοκιμών. Δεν μπορεί να αστυνομοκρατείται. Δεν αντέχει άλλες εντάσεις.