Eurokinissi

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας έφτασε εκτάκτως στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να επισκεφθεί σήμερα Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου, υγειονομικές δομές της πόλης.

Το πρόγραμμα του:

10:00 – Επίσκεψη στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.
11:00 – Επίσκεψη στο Κέντρο Υγείας Τούμπας, που λειτουργεί και ως εμβολιαστικό κέντρο.
11:30 – Επίσκεψη στο Γενικό Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς».
12:15 – Συνάντηση με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα στο δημαρχείο της πόλης.

Στο στόχαστρο των ειδικών μπαίνει και η Θεσσαλονίκη, με ανησυχία για την αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα που αγγίζει το 100%.

Ο χθεσινός αριθμός κρουσμάτων και η αύξηση κατά 20% στις εισαγωγές των νοσοκομείων σήμανε συναγερμό και στη Θεσσαλονίκη και οι ειδικοί ανησυχούν γα την κατάσταση της πόλης.

Στο MEGA μίλησε ο Νίκος Καπραβέλος διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου.

Η χαλάρωση που επήλθε μετά τις γιορτές δεν έγινε με τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα και με τη βοήθεια ενός εθνικού συστήματος Υγείας που έχει τα ‘’όπλα’’ στα χέρια του.

Δεν είχαμε εμβόλια, δεν είχαμε περίθαλψη, δεν μπορούσαμε να απομονώσουμε τα κρούσματα. Και να ξέρετε αυτό το κλείσε-άνοιξε είναι ολέθριο για την υγείας.

«Δηλαδή, ανοίγω, μολύνομαι, κλείνω και μεταφέρω τον ιό μέσα στο σπίτι μου. Αυτό είναι απαράδεκτο», ενώ έκρουσε καμπανάκι για τέταρτο κύμα Οκτώβριο-Νοέμβριο.

«Την προηγούμενη βδομάδα έγινε σύσκεψη και ζητήσαμε αυστηροποίηση όχι των μέτρων, αλλά λήψη νέων μέτρων» ανέφερε.

Πριν φτάσουμε σε ένα γενικό lockdown, τόνισε, ας πάρουμε πιο γενναία και πιο θαρραλέα μέτρα εκεί που μπορούμε να αναπληρώσουμε.

«Εάν η ορμή του κύματος είναι πολύ μεγάλη, να ξέρετε ότι κανένα σύστημα υγείας δεν μπορεί να ανταποκριθεί» υπογράμμισε.

«Βλέπουμε μια σταδιακή αύξηση των κρουσμάτων, σε κάποιες περιοχές πιο ταχεία. Παρακολουθούμε το θέμα με προσοχή, με αξιολόγηση του κινδύνου.Να έχουμε μια ψύχραιμη, συντεταγμένη και με γνώση αξιολόγηση του κινδύνου και με βάση αυτά να παίρνουμε μέτρα, την ώρα που πρέπει για να μην επιβαρυνθεί το ΕΣΥ. Ο κόσμος δεν πρέπει να πανικοβάλλεται με κραυγές από εδώ κι από εκεί.», ανέφερε αρχικά ο κ. Γκίκας.

Αναφορικά στα σχολεία, ο καθηγητής σημείωσε πως: «το πρόβλημα είναι πως στη χώρα υπάρχει μια κινητικότητα στις μικρές ηλικίες, στους παιδικούς σταθμούς και τα δημοτικά. Δεν είναι τεράστια τα νούμερα. Το ερώτημα είναι αυτό οδηγεί την επιδημία ή είναι αποτέλεσμα της αύξησης των κρουσμάτων στην κοινότητα; Η επιστημονική γνώση ως τώρα είναι ότι είναι αποτέλεσμα της αύξησης των κρουσμάτων. Αν τα κλείσουμε θα σταματήσουμε την επιδημία; Όχι, αλλά δεν θέλουμε την κινητικότητα που παράγουν στα πόδια μας».

«Την Παρασκευή θα μιλήσουμε πάλι για τη Θεσσαλονίκη. Υπάρχουν και οι τραυματικές εμπειρίες που μας οδηγούν. Αυτό να το συγχωρήσουμε στους ανθρώπους που παίρνουν αποφάσεις για πιο γρήγορες αποφάσεις.», σημείωσε ερωτηθείς για την πιθανότητα λήψης μέτρων.

#menoumespeedy