
Μέτρα οικονομικής στήριξης ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Από την πρώτη στιγμή που χτύπησε η πανδημία είχα τονίσει πως η προτεραιότητα της Υγείας πρέπει να συμβαδίζει με τη θωράκιση της Οικονομίας. Γι’ αυτό ακριβώς, και δίπλα στη τιτάνια προσπάθεια ενίσχυσης του ΕΣΥ, μέσα στο 2020 διατέθηκαν 24 δισεκατομμύρια για τη στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων. Και σήμερα κινητοποιούνται ακόμα 2,5 δισεκατομμύρια, ανεβάζοντας στα 11,6 δισ. τα σχετικά κονδύλια για το 2021.
Σήμερα, λοιπόν, μπορώ να ανακοινώσω μία νέα δέσμη μέτρων τόνωσης τα οποία θα ανακουφίσουν περισσότερες από 500.000 επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και εκατομμύρια εργαζόμενους.
Ρυθμίσεις οι οποίες ξεδιπλώνονται σε έξι πεδία:
Πρώτον, τον Απρίλιο εγκαινιάζεται ο 7ος κύκλος χρηματοδότησης της Επιστρεπτέας Προκαταβολής για τις επιχειρήσεις που είχαν μειωμένο τζίρο από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο. Θα είναι διευρυμένος, περιλαμβάνοντας όλους όσοι πλήττονται, όπως το λιανεμπόριο, την εστίαση και κλάδους όπου εφαρμόστηκαν περιορισμοί. Αλλά και με αυξημένη ενίσχυση: Τα ποσά θα ξεκινούν από 1.000 ευρώ για έναν αυτοαπασχολούμενο και θα φτάνουν έως τις 100.000 ευρώ.
Δεύτερον, η απαλλαγή από 30% μέχρι και 50% της αποπληρωμής της Επιστρεπτέας Προκαταβολής θα ισχύσει και για όσους είχαν ενταχθεί στους τρεις πρώτους κύκλους της και είχαν σημαντική πτώση του τζίρου τους το 2020. Ενώ όλες οι δόσεις εξόφλησης αυξάνονται από 40 σε 60. Αν, μάλιστα, η επιστροφή καταβληθεί εφάπαξ, θα υπάρχει έκπτωση 15%. Έτσι, ένα μεγάλο μέρος της ενίσχυσης μετατρέπεται σε απευθείας επιχορήγηση, με άλλα λόγια σε Μη Επιστρεπτέα Προκαταβολή.
Τρίτον, με στόχο την προστασία των θέσεων εργασίας, οι κλάδοι που πλήττονται θα ανακουφιστούν, με ένα ακόμα μέτρο: H Πολιτεία θα επιδοτήσει σοβαρό μέρος των παγίων δαπανών που έγιναν το 2020 οι οποίες δεν καλύφθηκαν από άλλες ενισχύσεις. Και η συγκεκριμένη θα πάρει τη μορφή «πιστωτικού» για μελλοντικές φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις, με σκοπό οι επιχειρήσεις να επανεκκινήσουν μετά τη κρίση με όσο το δυνατόν λιγότερα βάρη.
Τέταρτον, το Πρόγραμμα Γέφυρα για τη ρύθμιση των δανείων για πρώτη φορά θα περιλαμβάνει εκτός από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, επιδοτώντας, για πρώτη επίσης φορά, εκτός από τους τόκους και το κεφάλαιο. Στα ενήμερα δάνεια η ενίσχυση θα φτάνει μέχρι και το 90% της δόσης, ώστε να επιβραβεύονται οι συνεπείς. Ενώ στα «κόκκινα» δάνεια θα αγγίζει το 80% αν ρυθμιστούν, ώστε να βοηθιούνται οι πιο αδύναμοι.
Τέλος, τις επιλογές αυτές πλαισιώνουν δύο ακόμα πρωτοβουλίες: Όπως συμβαίνει και έως τώρα, οι φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές Μαρτίου όσων πλήττονται θα μεταφερθούν στο τέλος της περιόδου ρύθμισης. Ενώ διατηρείται και αυτόν το μήνα η πλήρης απαλλαγή ενοικίου στα επαγγελματικά ακίνητα.
Επιστολή διαμαρτυρίας αναφορικά με τις αλλαγές στις αναστολές των συμβάσεων εργασίας για τον μήνα Μάρτιο 2021 έστειλε προς τους αρμόδιους υπουργούς η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Εμπόρων Ν. Θεσσαλονίκης.
Αναλυτικά η επιστολή:
Με την παρούσα επιστολή επιθυμούμε να επικοινωνήσουμε μαζί σας σχετικά με ένα θέμα το οποίο προέκυψε την περασμένη εβδομάδα και αφορά τις αλλαγές στις οποίες προχώρησαν τα αρμόδια υπουργεία για τις αναστολές εργασίας κατά τον μήνα Μάρτιο 2021.
Με την κυκλοφορία του ΦΕΚ Β΄821 – 02.03.2021, διαπιστώσαμε πως χιλιάδες επιχειρήσεις ανά τη χώρα δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να θέσουν τους εργαζομένους τους σε αναστολή εργασίας, λόγω των προϋποθέσεων που τέθηκαν. Ειδικότερα, σύμφωνα και με το Παράρτημα Γ (λίστα Κ.Α.Δ. που πλήττονται σε όλη την επικράτεια από 1/3/2021 έως 31/3/2021):
Επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν την 1η Ιανουαρίου 2018, ήταν υποκείμενες σε ΦΠΑ και έχουν υποβάλλει όλες τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ καθ’ όλη την περίοδο από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020 δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020, για να είναι επιλέξιμες πρέπει να μην παρουσιάζουν αύξηση του κύκλου εργασιών τους την περίοδο από 1η Απριλίου 2020 έως 31 Δεκεμβρίου 2020 σε σχέση με την περίοδο από 1η Απριλίου 2019 έως 31 Δεκεμβρίου 2019.
Όλα τα παραπάνω δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο τη θέση χιλιάδων εργοδοτών που δεν μπορούν να κάνουν χρήση του συγκεκριμένου μέτρου ειδικά τώρα όπου τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας επιβάλλουν ένα σκληρό lockdown στους περισσότερους νομούς τουλάχιστον μέχρι τις 16 Μαρτίου 2021.
Επίσης, τα κριτήρια του «υποκαταστήματος αλλά και του αυξημένου τζίρου κατά το έτος 2020» σε επιχειρήσεις που μέχρι πρότινος χαρακτηριζόντουσαν από το κυβερνητικό επιτελείο ως πληττόμενες είναι άκρως αντιφατικά και παράλογα ειδικά σε περιοχές όπου τα επιδημιολογικά δεδομένα επιβάλλουν αυστηρούς περιορισμούς στον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα, το συγκεκριμένο μέτρο καταπνίγει τις προσπάθειες αρκετών επιχειρήσεων που προσπαθούν να αναπτυχθούν έστω και κάτω από αυτές τις δύσκολες και πρωτόγνωρες για όλους μας συνθήκες. Για το λόγο αυτό σας εφιστούμε την προσοχή σας και σας τονίζουμε πως δεν υπάρχουν επιχειρήσεις «δυο ταχυτήτων» τη στιγμή που το σύνολο της ελληνικής οικονομίας χρήζει ουσιαστικής στήριξης.
Ολοκληρώνοντας, εκ μέρους του Προέδρου της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Εμπόρων Νομού Θεσσαλονίκης (Ο.Ε.Ε.Θ.) κ. Κωνσταντίνου Ιακώβου αλλά και του Διοικητικού Συμβουλίου αυτής, θα σας παρακαλούσαμε θερμά να εξετάσετε και να προχωρήσετε άμεσα στην επαναφορά των κριτηρίων που ίσχυαν για τις αναστολές των συμβάσεων εργασίας κατά τους προηγούμενους μήνες.
Τέλος, παραμένουμε στη διάθεσή σας για το καθετί σχετικό και εν αναμονή των ενεργειών σας.