Με αφορμή το περιστατικό που σημειώθηκε την Παρασκευή, όταν κόμπρα δάγκωσε 30χρονο ψυχολόγο, ο οποίος την είχε σπίτι του ως κατοικίδιο, μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», η ερπετολόγος και αντιπρόεδρος της ελληνικής ερπετολογικής εταιρείας, Μαρία Δημάκη.
Όπως είπε, στην Ελλάδα δεν υπάρχει νομικό καθεστώς για τα δηλητηριώδη φίδια, αλλά υπάρχει συνθήκη που καθορίζει το εμπόριο της άγριας χλωρίδας και πανίδας.
Για να έχει κάποιος κατοικίδιο ένα ερπετό, είναι απαραίτητη η άδεια και το πιστοποιητικό, εξήγησε.
Στην Ελλάδα, απαγορεύεται να μαζέψουμε ένα άγριο ζώο και να το φέρουμε σπίτι μας, είπε και πρόσθεσε πως τα φίδια αναγνωρίζουν μόνο εκείνους που το ταΐζουν.
Σταθερή παραμένει η κατάσταση της υγείας του 30χρονου Κύπριου ψυχολόγου που δαγκώθηκε από ινδική κόμπρα την οποία είχε μέσα στο διαμέρισμα του στο Ζωγράφου.
Ωστόσο, οι γιατροί ανησυχούν διότι εντόπισαν πρόβλημα με τους πνεύμονες του.
Ο 30χρονος αντιμετωπίζει πρόβλημα άσθματος και το δηλητήριο που δέχθηκε μετά το χτύπημα του φιδιού, καθώς και το αντίδοτο, φαίνεται ότι επιδεινώνουν το αναπνευστικό του.
Πιθανόν ο ασθενής να έχει αναπτύξει σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας, κάτι που έχει θέσει σε συναγερμό την ομάδα των γιατρών που τον παρακολουθούν με επικεφαλής τη διευθύντρια της ΜΕΘ, Γεωργία Κριμπένη.
Ο 30χρονος αντιμετώπιζε αρχικά πρόβλημα από την νευροτοξικότητα του δηλητηρίου, το οποίο παρέλυσε τους μυς του και προκάλεσε δυσχέρεια στην αναπνοή. Γι’ αυτό οι γιατροί αναγκάστηκαν να του χορηγήσουν οξυγόνο με τον αναπνευστήρα.
Μέσα στην ατυχία του ωστόσο στάθηκε τυχερός διότι η ΜΕΘ του Αγίου Σάββα διαθέτει αναπνευστήρες νέας τεχνολογίας που είναι απαραίτητοι ώστε να του χορηγείται η σωστή ποσότητα του μείγματος αέρα, με την κατάλληλη πίεση και συχνότητα, όπως ορίζουν οι οδηγίες που έλαβαν από τους γιατρούς των δυο κλινικών κέντρων του εξωτερικού. Ο 30χρονος, όπως αναφέρει το protothema.gr λαμβάνει οξυγόνο σε μεγάλες ποσότητες και παρακολουθείται στενά από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Σημειώνεται ότι η χορήγηση του αντιδότου ολοκληρώθηκε το Σάββατο. Αρχικά του χορήγησαν δόσεις ανά μισή ώρα και μετά ανά εξάωρο για να ολοκληρωθεί η διαδικασία μέσα σε ένα 24ωρο. Η χορήγηση του αντιδότου μπορεί να έχει επιπτώσεις στην υγεία του ασθενούς και μάλιστα στην Ελλάδα τα τελευταία 20χρονια είχαν πεθάνει αρκετοί από το αντίδοτο και όχι από το δηλητήριο στον οργανισμό τους από το δάγκωμα του φιδιού. Επισημαίνεται ακόμη ότι το δηλητήριο από το δάγκωμα της κόμπρας, ακόμη κι αν ο ασθενής αναρρώσει πλήρως, ενδέχεται να του προκαλέσει μόνιμα νευρολογικά προβλήματα.
Το χρονικό
Ο 30χρονος ψυχολόγος διατηρούσε στο διαμέρισμα του στην περιοχή του Ζωγράφου σειρά φιδιών και λοιπών ερπετών ως κατοικίδια.
Το βράδυ της περασμένης Πέμπτης επιχείρησε να ταΐσει τη δηλητηριώδη κόμπρα που διατηρούσε μέσα σε ειδικό γυάλινο κλουβί, ωστόσο τον δάγκωσε σε ένα από τα δάκτυλα του.
Ακολούθησαν ώρες αγωνίας, καθώς κλήθηκε το ΕΚΑΒ και ο 30χρονος διακομίστηκε στο Ιπποκράτειο. Λίγο αργότερα, κι επειδή η κατάσταση του κρίθηκε κρίσιμη, μεταφέρθηκε στον Άγιο Σάββα.
Το βράδυ της ίδιας μέρας, το αντίδοτο ήρθε με ειδική πτήση από την Κύπρο και χορηγήθηκε στον 30χρονο.
Έκτοτε παραμένει νοσηλευόμενος στη ΜΕΘ με την κατάσταση της υγείας του να θεωρείται κρίσιμη.