
Ρεπορτάζ: Μαρία Γερμαντζίδου
Η απόφαση του υπουργείου Παιδείας ήταν σαφής, αναστέλλονται όλες οι δραστηριότητες που απαιτούν τη φυσική παρουσία των φοιτητών, συμπεριλαμβανομένων και των εργαστηρίων. Εξαιρείται βέβαια η διενέργεια κλινικών ασκήσεων για τους τελειόφοιτους των σχολών Υγείας. Όμως, αυτή η απόφαση αναστολής δημιούργησε πολλές δυσκολίες για τους φοιτητές, μιας και η δια ζώσης διδασκαλία δεν συγκρίνεται με την τηλεκπαίδευση.
Η παραλαβή των συγγραμμάτων και η δυσκολία κατανόησης
Ένα από τα ποικίλα προβλήματα στη διαδικασία της τηλεκπαίδευσης είναι η παράδοση συγγραμμάτων καθώς αποφασίστηκε να γίνει κατ’ οίκον η διανομή τους. Όπως δήλωσε και η Δήμητρα, φοιτήτρια Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του ΑΠΘ, «η καθυστέρηση παραλαβής ήταν μεγάλη. Αγχωνόμουν μήπως δεν προλάβω την εξεταστική. Έπαιρνα τηλέφωνο για να μου πουν πότε περίπου θα μου έρθουν. Μου έλεγαν πως υπάρχουν πολλοί φοιτητές που δεν έλαβαν βιβλία και ότι θα τα πάρω εγώ τις επόμενες δύο μέρες. Δυστυχώς δεν ήρθε τίποτα. Τελικά τα παρέλαβα περίπου μία εβδομάδα αργότερα και μου έφυγε το άγχος. Αλλά εκατοντάδες φοιτητές έπρεπε να εξυπηρετηθούν επίσης, το καταλαβαίνω».
Εκτός από τα προβλήματα των συγγραμμάτων, η ψυχοσύνθεση των φοιτητών έχει επηρεαστεί αρκετά. Η Κωνσταντίνα, φοιτήτρια του Μαθηματικού του ΑΠΘ, δήλωσε στο speedynews.gr: «Δεν έχω το ίδιο ενδιαφέρον όπως είχα στα δια ζώσης μαθήματα. Όταν πηγαίναμε στο αμφιθέατρο υπήρχε αλληλεπίδραση μεταξύ καθηγητή και φοιτητή. Τώρα είναι τόσο απρόσωπη η διδασκαλία, με αποτέλεσμα να βαριέμαι. Προσωπικά δεν αντιμετωπίζω προβλήματα στην κατανόηση των μαθημάτων, αλλά έχω φίλους που δυσκολεύονται. Τουλάχιστον τα μισά μαθήματα μπορούσαν να γίνουν στο πανεπιστήμιο και τα μισά μέσω διαδικτύου. Τι επιστήμονες θα βγούνε από την τηλεκπαίδευση;».
Τεχνικά προβλήματα
Δυσκολίες εμφανίζονται και με το διαδικτύο, καθώς αρκετές φορές υπάρχει χαμηλή ποιότητα σύνδεσης. Πολλοί αντιμετωπίζουν προβλήματα με τους υπολογιστές τους καθώς «τους πετάει εκτός έδρα» η πλατφόρμα διδασκαλίας.
«Υπάρχουν πράγματα που δεν μπορώ να κατανοήσω όσο κι αν είναι καλά προετοιμασμένοι οι καθηγητές και όση καλή οργάνωση μπορεί να έχουν. Εμείς πρέπει να δημιουργούμε διαφημίσεις στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Μπορείς να δεις μετά διάφορα tutorials αλλά δε με βοηθάει. Έχω διάσπαση προσοχής και όσο κι αν πιέζω τον εαυτό μου, δεν μπορώ να καταλάβω ορισμένα πράγματα. Η θεωρία πάντα είναι η πιο εύκολη, αλλά η πράξη; Μας ρώτησαν από το υπουργείο Παιδείας τι περνάμε; Τουλάχιστον έκαναν κάτι καλό, αστυνόμευση στα πανεπιστήμια. Είχε παραγίνει το κακό», δήλωσε στο speedynews.gr η Αναστασία, μεταπτυχιακή φοιτήτρια του προγράμματος Digital and Social Media Marketing.
Επιπροσθέτως συμπλήρωσε πως «έχω πολλά προβλήματα στην περιοχή που μένω. Δεν έχει ησυχία, δεν μας πέρασαν και οπτικές ίνες οπότε η σύνδεση πολλές φορές πέφτει και με πετάει εκτός της πλατφόρμας. Έτυχε να μην μπορώ να συνδεθώ για περίπου μία ώρα. Άντε να εξηγήσεις πως δεν είναι αυτό που φαίνεται. Ή ακόμη, όταν ρωτάει κάτι ο καθηγητής και δεν μπορώ να ανοίξω το μικρόφωνο επειδή κόλλησε ο υπολογιστής. Και δεν έχω την οικονομική δυνατότητα να αγοράσω κάποιον καινούργιο προς το παρόν. Πολλά τα προβλήματα» κατέληξε η φοιτήτρια.
Ο καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών και Διευθυντής του Εργαστηρίου «Φυσική Περιβάλλοντος και Τεχνολογίες Υδρογόνου», Σοφοκλής Μακρίδης, δήλωσε στο speedynews.gr πως οι νέοι είναι η δύναμη του έθνους και ταλαιπωρούνται αδίκως. Πιο συγκεκριμένα ανέφερε πως «ντρέπομαι ως ακαδημαϊκός και δημόσιος λειτουργός αυτής της χώρας που δεν υπάρχει καμία μέριμνα για τους φοιτητές μας, οι οποίοι παλεύουν να ζήσουν. Αυτοί είναι η επόμενη επιστημονική γενιά που με όρεξη και πάθος θα εξελίξουν την κοινωνία μας με όσες δυνάμεις έχουν. Αλλά έχουμε όλοι ευθύνη. Δεν τελείωσαν όλα με έναν ιό. Μας υποχρεώνουν όλες οι δομημένες ανακαλύψεις και τα οράματα να προχωρήσουμε ως ανθρωπότητα. Οι νέοι είναι η δύναμή μας και τους έχουμε αφήσει ως έθνος στην ταλαιπωρία τους».