Αν κάποιος μιλούσε με όρους του… μποξ, κάλλιστα θα μπορούσε να πει ότι η βουλευτής Χανίων και πρώην υπουργός, Ντόρα Μπακογιάννη, έκανε «συνδυασμό ένα-δύο» με παρεμβάσεις της μέσω συνεντεύξεων σε ΜΜΕ, στις οποίες «άνοιξε» δύο θέματα τα οποία μοιάζουν να πιάνουν εξ απήνης κυβέρνηση και Νέα Δημοκρατία.
Αρχίζοντας από το πιο «φρέσκο χτύπημα», μιλώντας στον ρ/σ Παραπολιτικά FM, όταν ρωτήθηκε αν η νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, θα μπορούσε να προταθεί εκ νέου για δεύτερη θητεία στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας, η κ. Μπακογιάννη απάντησε «βεβαίως» και συμπλήρωσε με νόημα ότι «η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ είναι απολύτως ενωμένη και το κλίμα το οποίο πράγματι πριν από λίγους μήνες ήταν πιο δύσκολο, ήταν λίγο “γκρινιάρικο”, σήμερα το κλίμα αυτό είναι τελείως διαφορετικό. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι εξαιρετικά ευχαριστημένη, είδε αποτελέσματα. Είδε ότι ο πρωθυπουργός την άκουσε και προβληματίστηκε μαζί της. Το κλίμα αυτό δεν ανατρέπεται».
Γιατί έχει σημασία, όμως, η τοποθέτηση αυτή; Διότι, είναι παγκοίκως γνωστό, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επιθυμούσε να προτείνει εκ νέου την κ. Σακελλαροπούλου για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς η συνεργασία τους θεωρείται ιδανική. Ωστόσο, μετά το στραπάτσο των ευρωεκλογών και το «μπαϊράκι» που σήκωσε η δεξιά πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας, πιέζοντας για υποψήφιο από την παράταξη, υπήρξαν διάφορες σκέψεις: από τον Νίκο Δένδια και τον Κώστα Τασούλα μέχρι τον Γιάννη Στουρνάρα, τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τη Μαρία Ευθυμίου (καθώς ο Κ. Μητσοτάκης επιθυμεί Πρόεδρο της Δημοκρατίας που θα απολαμβάνει ευρύτερης στήριξης στη Βουλή).
Έλα, όμως, που το τελευταίο διάστημα το κλίμα έχει αρχίσει να αλλάζει στο εσωτερικό της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας: κάτι οι παρεμβάσεις για τις τράπεζες, κάτι το επίδομα επικινδυνότητας στους ένστολους, κάτι κάποιες παρεμβάσεις στο εσωτερικό της ευρύτερης κυβέρνησης, φαίνεται ότι οι πιο δεξιοί βουλευτές δεν είναι διατεθειμένοι να τραβήξουν κι άλλο το σχοινί (βοηθούν σε αυτό και οι διαγραφές Σαλμά – Σαμαρά). Οπότε, λένε κάποιες πληροφορίες, το όνομα της Κ. Σακελλαροπούλου αρχίζει να ανεβαίνει και πάλι στην «short list» Μητσοτάκη για την Προεδρία της Δημοκρατίας.
Οπότε, η δήλωση της κ. Μπακογιάννη μπορεί κάλλιστα να αντικατοπτρίζει αυτή τη διάθεση – και να λειτουργεί και ως «μήνυμα» προς τους βουλευτές, ότι τα πράγματα πάνε καλύτερα από πριν και ότι δεν χρειάζονται πολλές γκρίνιες. Εν πάση περιπτώσει σε περίπου ένα μήνα από σήμερα θα γνωρίζουμε την τελική απόφαση του Κ. Μητσοτάκη για το θέμα και, όπως λένε κυβερνητικές πηγές, ως τότε ο πρωθυπουργός θα σιωπά… θεσμικά, όπως έχει κάνει ως τώρα. Πάντως, η αλήθεια είναι ότι τα όσα είπε η κ. Μπακογιάννη αντιμετωπίστηκαν χωρίς αντιδράσεις από τους «γαλάζιους» βουλευτές.
Από την άλλη, περνώντας στο «χτύπημα 1», η πρώην υπουργός, μιλώντας στο Mega άνοιξε κυριολεκτικά από το πουθενά θέμα εξεταστικών επιτροπών της Βουλής, καθώς δήλωσε ότι «η εμπειρία η δικιά μου λέει ότι ποτέ καμία εξεταστική επιτροπή στα 35 χρόνια που είμαι στη Βουλή δεν έχει βγάλει τίποτα ουσιαστικό για αυτό και μιλάω για τη δικαιοσύνη», προχωρώντας, μάλιστα, ακόμα περισσότερο, καθώς είπε ότι «θα την κάνουμε τη συζήτηση για το κράτος δικαίου στο Σύνταγμα. Να το συζητήσουμε σοβαρά. Έτσι όπως λειτουργούν (σ.σ. οι εξεταστικές) δεν έχουν φέρει ποτέ κανένα αποτέλεσμα. Για αυτό έλεγα πάντα ότι εμείς οι πολιτικοί πρέπει να πηγαίνουμε και να δικαζόμαστε από τον φυσικό μας δικαστή, φυσικός μας δικαστής είναι η δικαιοσύνη». Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι σχολιάζοντας την υπόθεση των υποκλοπών, η κ. Μπακογιάννη έκανε λόγο για «μία ατυχέστατη υπόθεση», χωρίς να επεκταθεί.
Ερωτηθείς σχετικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης φάνηκε να αιφνιδιάζεται, λέγοντας ότι «δεν γνωρίζω αυτή τη στιγμή τι θα συζητηθεί στη συνταγματική αναθεώρηση. […] Είναι μία άποψη προσωπική της κ. Μπακογιάννη, που έχει πολύ μεγάλη εμπειρία σε αυτά τα θέματα. Την ακούμε με ενδιαφέρον», αλλά και προσθέτοντας ότι «δεν γνωρίζω εάν είναι στα υπό συζήτηση θέματα αλλά θα υπάρξει ένας διάλογος εν όψει της συνταγματικής αναθεώρησης και όχι μόνο από τους βουλευτές της συμπολίτευσης, αλλά και από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης».
Υπενθυμίζεται ότι η Εξεταστική για την τραγωδία των Τεμπών προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις τόσο από πλευράς αντιπολίτευσης, όσο και στην κοινωνία, για τον τρόπο με τον οποίο τη διαχειρίστηκε η κυβερνητική πλειοψηφία, εντείνοντας το αίσθημα απόπειρας συγκάλυψης ευθυνών και αποτροπής απρόβλεπτων εξελίξεων για την κυβέρνηση. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι από τις πληροφορίες που έχουν ως σήμερα διαρρεύσει σχετικά με το περιεχόμενο της συνταγματικής αναθεώρησης, η κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να ανοίξει θέμα εξεταστικών, οπότε έχει ενδιαφέρον η παρέμβαση της κ. Μπακογιάννη, έστω και για… σημειολογικούς λόγους.