Σε μια ιστορική απόφαση, η ινδική κυβέρνηση αποφάσισε την υιοθέτηση λογισμικού ανοικτού κώδικα σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες της χώρας. Η πολιτική για την πλήρη υιοθέτηση του ανοικτού λογισμικού ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Συγκοινωνιών & Πληροφορικής πριν λίγες μέρες.
Ένας από τους κύριους λόγους είναι το οικονομικό όφελος που προκύπτει από τη χρήση ανοικτού κώδικα. Η ανακοίνωση μεταξύ άλλων αναφέρει «Οργανισμοί σε όλο τον κόσμο έχουν υιοθετήσει τις καινοτόμες εναλλακτικές λύσεις για τη βελτιστοποίηση του κόστους με τη διερεύνηση της εφαρμογής του λογισμικού ανοικτού κώδικα . Η προώθηση της χρήσης των τεχνολογιών ανοικτού κώδικα στον τομέα της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στο εσωτερικό της χώρας, θα επιφέρει σημαντικά οικονομικά και στρατηγικά οφέλη».
«Υιοθετήστε τα ανοικτά πρότυπα και προωθήστε τον ανοικτό κώδικα και τις ανοικτές τεχνολογίες», δηλώνει με τόλμη η ανακοίνωση του υπουργείου. Η φύση μάλιστα της συμμόρφωσης έχει οριστεί σε «υποχρεωτική» υποδεικνύοντας την σοβαρότητα της κυβέρνησης για την εφαρμογή αυτής της πολιτικής.
Στην Ευρώπη η επιλογή του Λογισμικού ανοικτού κώδικα είναι η προφανής επιλογή. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε για τα επόμενα 3 χρόνια μέσω της DIGIT, να προωθήσει την χρήση λογισμικού ανοικτού κώδικα ως την πρώτη επιλογή για όλα τα νέα σχέδια ανάπτυξης λογισμικού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Τους προηγούμενους 2 μήνες το Ηνωμένο Βασίλειο αποφάσισε την χρήση του ανοικτού προτύπου ODF και την υιοθέτηση εφαρμογών γραφείου Ανοικτού λογισμικού για τις κυβερνητικές υπηρεσίες, ενώ το Ιταλικό υπουργείο Άμυνας επέλεξε τη μετάβαση στην σουίτα εφαρμογών γραφείου ανοικτού λογισμικού LibreOffice στους 150.000 σταθμούς εργασίας τους. Ήδη στην Γαλλία το Γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών, έχει κάνει την μετάβαση σε LibreOffice στους 240.000 σταθμούς εργασίας και σε πολλά υπουργεία χρησιμοποιούν σουίτες γραφείου ανοικτού κώδικα συμπεριλαμβανομένης
της Εφορίας, του Υπουργείου Οικονομικών, του Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Γεωργίας.
Τον Ιούνιο του 2014, η κυβέρνηση της Εξτρεμαδούρα (Ισπανία) επιβεβαίωσε ότι σε 10.000 υπολογιστές στον οργανισμό υγειονομικής περίθαλψης της πόλης θα τρέχουν εφαρμογές ανοικτού κώδικα, ενώ η πόλη του Μονάχου τρέχει το LibreOffice και Linux σε πάνω από 18,000 σταθμούς εργασίας από το 2013.
Η υιοθέτηση λύσεων ελεύθερου λογισμικού στο δημόσιο τομέα της χώρας μας, μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο της οικονομικής κρίσης, και να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης της εγχώριας αγοράς.
Πέρα από τον προφανή λόγο της εξοικονόμησης δημόσιων πόρων καθώς το ελεύθερο λογισμικό δεν έχει κόστος αγοράς της άδειάς του και η υιοθέτηση του μπορεί να συμβάλλει στη μείωση των δαπανών στον τομέα των πληροφοριακών υποδομών, ο ανοικτός κώδικας οδηγεί και στην ανάπτυξη της εγχώριας καινοτομίας. Η στροφή της χώρας στο ελεύθερο λογισμικό μπορεί να ωθήσει αρκετές εταιρείες πληροφορικής στην ενασχόληση με αυτό το μοντέλο ανάπτυξης και διανομής, προωθώντας με αυτό τον τρόπο την εγχώρια καινοτομία. Εφόσον, σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχει ολοένα και αυξανόμενο ενδιαφέρον για το λογισμικό ανοικτού κώδικα, η καινοτομία και η τεχνογνωσία αυτή μπορεί να αναδειχθεί σε κερδοφόρο εξαγώγιμο προϊόν. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Γαλλίας όπου οι πολιτικές της Κυβέρνησης πάνω στον ανοικτό κώδικα και στα ανοικτά δεδομένα συνέβαλλαν στην ανάπτυξη των γαλλικών επιχειρήσεων και των παρόχων υπηρεσιών TΠΕ,
Η πρόκληση για την Ελληνική κυβέρνηση είναι να αντιστρέψει τον αντιπαραγωγικό και αδιαφανές μοντέλο σχεδιασμού έργων πληροφορικής από τις εταιρείες που τα προμηθεύουν και 4 στα 5 καταλήγουν να μη χρησιμοποιούνται παραγωγικά. Το λογισμικό που παράγεται με δημόσιους πόρους πρέπει να είναι ελεύθερα διαθέσιμο σε δημόσια αποθετήρια κώδικα. Η υιοθέτηση ανοικτών προτύπων, ανοικτών διαδικασιών στο σχεδιασμό των έργων και η υλοποίηση τους με ελεύθερο λογισμικό με σύγχρονες τεχνικές είναι η λύση για το δημόσιο τομέα και το εκπαιδευτικό σύστημα.
Πηγή: ΕΛΛΑΚ