Από σήμερα, Δευτέρα 16 Νοεμβρίου έως τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου ανεστάλη η δια ζώσης λειτουργία των νηπιαγωγείων και των δημοτικών σχολείων της επικράτειας, με την εκπαιδευτική τηλεόραση και την σύγχρονη τηλεκπαίδευση -η οποία είναι υποχρεωτική- να την αντικαθιστούν.

Η εκπαιδευτική τηλεόραση

Από στις 9 π.μ. το πρωί, πλέον, θα προβάλλονται στην ΕΡΤ2 τηλεοπτικά μαθήματα για τους μαθητές και τις μαθήτριες του δημοτικού.

Η σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση

Η σύγχρονη τηλεκπαίδευση θα αρχίσει την Τετάρτη και είναι υποχρεωτική, καθώς κατά τα διαδικτυακά μαθήματα η ύλη θα προχωράει κανονικά.

Κάθε διδακτική ώρα της σύγχρονης τηλεκπαίδευσης θα έχει διάρκεια 30′ και θα πραγματοποιείται από τις 2 έως τις 5 μ.μ. για τα δημοτικά, και από τις 2 έως τις 4:20 μ.μ. για τα νηπιαγωγεία, συμπεριλαμβανομένων σύντομων διαλειμμάτων.

Αναλυτικές οδηγίες έχουν σταλεί, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, σε όλα τα νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία της επικράτειας. Ο διευθυντής και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου είναι επιφορτισμένοι με την ενημέρωση των μαθητών και των κηδεμόνων τους για τις λεπτομέρειες σύνδεσης στις ψηφιακές τάξεις.

Τι ισχύει για τους μαθητές που δεν έχουν συσκευές κατάλληλες ή σύνδεση στο διαδίκτυο

Ο τεχνολογικός εξοπλισμός των σχολείων, ο οποίος μάλιστα έχει ενισχυθεί από το Μάρτιο μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων και δωρεών, μπορεί να διατεθεί, με απόφαση του διευθυντή, σε μαθητές που το έχουν περισσότερο ανάγκη (βάσει κριτηρίων, μεταξύ των οποίων το χαμηλό εισόδημα, η ανεργία γονέων, η ιδιότητα μέλους μονογονεïκής, πολύτεκνης, τρίτεκνης ή ορφανικής οικογένειας).

Επίσης, έχει εξασφαλίστει δωρεάν χρήση δεδομένων (data) για όποιον συνδέεται στις πλατφόρμες με τις οποίες συνεργάζεται το Υπουργείο για την τηλεκπαίδευση.

Τέλος, αν κάποιος δεν έχει δυνατότητα σύνδεσης μέσω διαδικτύου, ακόμη και αν δεν έχει υπολογιστή, τάμπλετ, έξυπνο κινητό τηλέφωνο, μπορεί να συνδεθεί στην ψηφιακή τάξη και μέσω τηλεφώνου, με αστική χρέωση.

Τι ισχύει για τους εργαζόμενους γονείς του μαθητή

Προβλέπονται άδειες ειδικού σκοπού ενός εκ των δύο γονέων -και του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα- όπως ακριβώς και στο πρώτο κύμα της πανδημίας. Εξάλλου, ο προγραμματισμός της σύγχρονης τηλεκπαίδευσης της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε διαφορετικές ζώνες (πρωί – απόγευμα) έχει σκοπό και να διευκολύνει τις οικογένειες με εργαζόμενους γονείς και παιδιά διαφορετικών ηλικιών.