Το πρώτο ελληνικό φάρμακο για ασθενείς που νοσηλεύονται με COVID-19, πρόκειται να δοκιμαστεί σε έξι ελληνικά νοσοκομεία. Θα χορηγηθεί, ωστόσο, μόνο σ’ αυτούς που εμφανίζουν σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS).

Πιο ειδικά, πρόκειται για ένα πειραματικό φάρμακο ΑΜΥ-101, που στοχεύει την κεντρική πρωτεΐνη του συμπληρώματος C3 και το οποίο αποτελεί «τέκνο» της ελληνικής φαρμακευτικής εταιρείας «Αμύντας». Το φάρμακο, θα δοκιμαστεί πιθανώς ακόμη και μέσα σε αυτή την εβδομάδα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, το ΑΧΕΠΑ και το «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων καθώς και το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» στην Αθήνα.

Στη δοκιμή θα συμμετέχουν 62 νοσηλευόμενοι ασθενείς, που εμφανίζουν σύνδρομο ARDS αλλά δεν έχουν φθάσει άκομα στο ύστατο «σκαλοπάτι» της διασωλήνωσης, με στόχο να αποδειχθεί, αν η χορήγησή του μπορεί να τα σώσει.

Συγκεκριμένα, η χορήγηση του φαρμάκου θα γίνει ενδοφλέβια για δύο εβδομάδες, σε συνδυασμό πάντα με την αγωγή που λαμβάνουν οι νοσηλευόμενοι ασθενείς. Έπειτα θα ακολουθήσει παρακολούθηση των ασθενών για 44 ημέρες, προκειμένου να καταγραφεί η πορεία της υγείας τους. Αν η δοκιμή πετύχει, θα ανοίξει για να περιλάβει περισσότερους ασθενείς.

Το ΑΜΥ-101 έχει λάβει ήδη έγκριση τόσο από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), όσο και από το γερμανικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο για τα Φάρμακα και τις Ιατρικές Συσκευές (BfArM). Μένει, τώρα να εγκριθεί με παρόμοιες διαδικασίες και από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) για τη διεξαγωγή της δοκιμής του.

«Είναι η πρώτη φορά που ένα πρωτότυπο ελληνικό φάρμακο μπαίνει σε διαδικασία κλινικής δοκιμής σε ελληνικά νοσοκομεία για την αντιμετώπιση του συνδρόμου ARDS σε νοσηλευόμενους ασθενείς. Η έγκριση του ΕΟΦ έρχεται μετά από τις αντίστοιχες σημαντικές εγκρίσεις άκρως αυστηρών οργανισμών όπως η FDA και το ΒfArM. Ευελπιστούμε να έχουμε καλά αποτελέσματα ώστε η θεραπεία να εγκριθεί και να μπορεί να είναι διαθέσιμη σε μεγαλύτερη κλίμακα προς όφελος πολλών ασθενών. Ολα τα μέχρι στιγμής στοιχεία μάς προσφέρουν αισιοδοξία καθώς το ΑΜΥ-101 έχει δείξει από τις πρόσφατες δοκιμές στην Ιταλία ότι μπορεί να βοηθήσει σημαντικά COVID-19 ασθενείς με ARDS ώστε να αποφύγουν τη διασωλήνωση και τον θάνατο», δήλωσε ο ιδρυτής της «Αμύντας», καθηγητής Ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια κ. Γιάννης Λάμπρης, στο ΒΗΜΑ-science.