Μία μέρα πριν το επίσημο άνοιγμα του τουρισμού και συγκεκριμένα την Παρασκευή 14 Μαΐου , έρχεται στη Μυτιλήνη το πρώτο τσάρτερ για τη φετινή καλοκαιρινή σεζόν.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα τον τουριστικό πράκτορα Λευτέρη Καραμπλιά πρόκειται για πτήση της εταιρείας TUI απευθείας από τις Βρυξέλλες με Βέλγους τουρίστες.
Η πτήση από Βρυξέλλες θα συνεχιστεί σε εβδομαδιαία βάση μέχρι τις αρχές του Οκτωβρίου.
Ο κ. Καραμπλιάς σημειώνει ότι «Ήδη η ΤUΙ προγραμματίζει την αρχή των πτήσεων από Ολλανδία για το τέλος του Μάη. Το ίδιο προβλέπεται να κάνει και η Corendon. Οι επιχειρήσεις τουρισμού ( ξενοδοχεία, εστιατόρια, μπαρ, καφέ, rent a car ), δεν καλύπτουν τα έξοδα λειτουργίας τους χωρίς πληρότητες. Η μία και δύο πτήσεις την εβδομάδα δεν σώζουν την κατάσταση. Θα ήταν ευχής έργο, μαζί με την Βελγική, να ξεκινούσαν την άλλη εβδομάδα όλες οι πτήσεις που έχουν προγραμματιστεί ( 3-5 από Ολλανδία, 3 από Αγγλία, 3 από Σκανδιναβία)».
Ο τουριστικός πράκτορας της Λέσβου δεν είναι ικανοποιημένος για την φετινή κίνηση το καλοκαίρι στην Λέσβο καθώς όπως αναφέρει ο ίδιος «Το γεγονός, ότι οι Άγγλοι δεν ξεκινούν πριν τις 25 του Ιούνη και η μία εταιρεία από τις 3 Ολλανδικές δεν ξεκινά πριν τις 13 του Ιούλη, δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικό. Μακάρι να αναθεωρήσουν την απόφαση αυτή και να αρχίσουν σύντομα τις πτήσεις τους. Ελπίζουμε για το καλύτερο αλλά κρατάμε και μικρό καλάθι. Και αυτό γιατί δεν περνάνε όλα από το χέρι μας».
Για το σύνθημα της κυβέρνησης σημειώνει «Το σύνθημα »ανοίγουμε τον τουρισμό στις 15 Μαϊου» που λανσάρισε η κυβέρνηση, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Η κυβέρνηση, ανοίγει τα ξενοδοχεία και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό. Τον τουρισμό όμως τον ανοίγουν τα γραφεία του εξωτερικού που οργανώνουν τα ταξίδια και οι ίδιοι οι τουρίστες που αποφασίζουν να ταξιδέψουν».