Σε ετοιμότητα η Αθήνα να απαντά σε κάθε είδους τουρκική πρόκληση
Οι αλλεπάλληλες λεκτικές επιθέσεις εναντίον της Ελλάδας, στις οποίες επιδίδεται η Τουρκία τα τελευταία εικοσιτετράωρα, δεν προξενούν την παραμικρή έκπληξη στην ελληνική πλευρά.
Ίσως επειδή φαίνεται πως επιβεβαιώνουν με τον πλέον καταφανή τρόπο ότι η Άγκυρα διακατέχεται από έναν κλιμακούμενο εκνευρισμό, ο οποίος εξωτερικεύεται με φωνασκίες και βαρύγδουπες τοποθετήσεις.
Τελευταίο παράδειγμα αυτό του υπουργού Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, όπου επιδόθηκε σε σόου μπροστά σε έλληνες βουλευτές, οι οποίοι απάντησαν όπως άρμοζε. Είχε προηγηθεί, μία ημέρα νωρίτερα, αντίστοιχο επεισόδιο, αυτή τη φορά με πρωταγωνιστή του υπουργό Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ.
Αυτά τα δύο περιστατικά φέρνουν στη μνήμη το θερμό επεισόδιο, πριν από ένα χρόνο, του Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Νίκο Δένδια μπροστά στις κάμερες μετά την ολοκλήρωση της κατ’ ιδίαν συνάντησής τους.
Αξίζει να σημειωθεί πως και τα τρία επεισόδια έλαβαν χώρα στην «έδρα» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (σ.σ. ένα στην Αγκυρα και δύο στην Κωνσταντινούπολη), όπου οι αξιωματούχοι του νιώθουν πιο… ασφαλείς προκειμένου να προβούν σε ακρότητες, λαμβάνοντας όμως κάθε φορά τις κατάλληλες απαντήσεις από την ελληνική πλευρά, η οποία έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και δηλώνει απερίφραστα πως δεν θα γίνονται ανεκτές τέτοιου είδους προκλήσεις.
Το επεισόδιο Δένδια – Τσαβούσογλου
Ηταν 15η Απριλίου του 2021, όταν ο Νίκος Δένδιας και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιδόθηκαν σε έντονο διπλωματικό μπρα ντε φερ μπροστά στις κάμερες, μετά τη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών στην Αγκυρα.
Ο Νίκος Δένδιας δεν δίστασε να επιπλήξει την Τουρκία για παραβατικές συμπεριφορές στο Αιγαίο και για fake news σχετικά με το Μεταναστευτικό. Μάλιστα, φάνηκε ότι ο τούρκος ΥΠΕΞ θέλησε να προκαλέσει τον έλληνα ομόλογό του με την ελληνική πλευρά όμως να είναι προετοιμασμένη και να απαντά κατάλληλα.
Ο έλληνας ΥΠΕΞ δήλωσε ότι αναγκαία προϋπόθεση για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών είναι η αποκλιμάκωση και η αποφυγή προκλητικών ενεργειών, τονίζοντας ότι το προηγούμενο διάστημα οι παραβατικές ενέργειες είχαν αυξηθεί σημαντικά.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου πήρε τον λόγο και απάντησε λέγοντας πως στην πρωτολογία του δεν έκανε προκλητικές δηλώσεις, αλλά ότι αυτό το έπραξε ο έλληνας ΥΠΕΞ. «Δεν δεχόμαστε ότι η Τουρκία παραβιάζει τα δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο» είπε.
Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή.
Οι αρχικές δηλώσεις Τσαβούσογλου
Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, κατά την αρχική του τοποθέτηση, τόνισε ότι πράγματι υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ των δύο χωρών στο θέμα του Αιγαίου, και ανακοίνωσε ότι ο Ερντογάν πρότεινε τη διεξαγωγή συνόδου με θέμα την Ανατολική Μεσόγειο.
Εθεσε θέμα «τουρκικών μειονοτήτων» στη Θράκη, έκανε λόγο για άνευ όρων διάλογο μεταξύ των δύο χωρών και πρόσθεσε ότι οι εκατέρωθεν επισκέψεις των αρχηγών κρατών Ελλάδας και Τουρκίας θα αποτέλεσε μια πολύ γόνιμη βάση για διάλογο.
Η τοποθέτηση Δένδια που εξόργισε τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών
Από την πλευρά του, ο Νίκος Δένδιας τόνισε ότι η Ελλάδα επιδιώκει ένα θετικό κλίμα σε αντιδιαστολή με αυτό που υπήρχε τους τελευταίους 20 μήνες, σημειώνοντας ότι αναγκαία προϋπόθεση για να γίνει αυτό είναι να αποφεύγονται ενέργειες και δηλώσεις που δυναμιτίζουν το κλίμα. Μέχρι πριν από λίγους μήνες, τόνισε ο έλληνας υπουργός, οι παραβατικές ενέργειες της Τουρκίας είχαν αυξηθεί δραματικά, επιβαρύνοντας τις προσπάθειες για οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης.
Απάντησε μάλιστα στον Τσαβούσογλου ότι στην Ελλάδα υπάρχει μουσουλμανική μειονότητα και αυτό αναγνωρίζει και η συνθήκη της Λωζάνης-, ενώ αυτή είναι και η θέση του ελληνικού κράτους.
Ο κ. Δένδιας είπε επίσης ότι η χώρα μας υποστηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας εφόσον το επιθυμεί και η ίδια, ωστόσο προϋπόθεση είναι ο πλήρης σεβασμός της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών μελών της ΕΕ.
Σε αυτό το σημείο, υπενθύμισε στην Αγκυρα ότι πάντα επάνω στο τραπέζι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, βρίσκεται το ενδεχόμενο λήψης μέτρων κατά της Τουρκίας.
Ο κ. Δένδιας είπε επίσης ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών αλλά και η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας επηρεάζονται αρνητικά από την απειλή πολέμου, εφόσον η Ελλάδα εφαρμόσει τα αναφαίρετα δικαιώματά της.
Ο εκνευρισμός του Τσαβούσογλου
Ακολούθως πήρε τον λόγο ο -φανερά εκνευρισμένος- Μεβλούτ Τσαβούσογλου (ενώ αρχικά είχε συμφωνηθεί να κάνει μία τοποθέτηση ο καθένας), λέγοντας: «Δεν έκανα καμία δήλωση προκλητική ή αρνητική για την Ελλάδα. Ομως στην ομιλία του ο ομόλογός μου έχει κάνει δηλώσεις οι οποίες είναι αρνητικές. Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε ότι η Τουρκία παραβιάζει τα δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο.
»Εμείς αποδεχόμαστε ως Ρωμιούς ορθοδόξους τους μειονοτικούς της Πόλης αλλά εσείς δεν μπορείτε να αποδέχεστε όσους λένε ότι είναι Τούρκοι. Αυτό είναι μια καταπίεση και καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών μάλιστα κατηγόρησε την Ελλάδα για επαναπροωθήσεις 80.000 προσφύγων και μεταναστών.
Η απάντηση Δένδια
Απαντώντας ο Νίκος Δένδιας στις αναφορές Τσαβούσογλου είπε ότι «εάν εσείς εκφράζετε τέτοιου είδους προκλητικές κατηγορίες είμαι υποχρεωμένος να απαντήσω».
Ο έλληνας ΥΠΕΞ συνέχισε με αυστηρό ύφος και κοιτώντας τον συνομιλητή του είπε: «Η Τουρκία έχει κάνει 400 υπερπτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος. Μεβλούτ δεν υπάρχει καμία διάταξη που να επιτρέπει πτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος (…) Εάν η Τουρκία θελήσει να γίνει μέλος της ΕΕ θα αποδεχθεί και την Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας (…) Εις ό,τι αφορά το μεταναστευτικό δεν θα έπρεπε η Τουρκία να κάνει μάθημα στην Ελλάδα μετά τα γεγονότα του Μαρτίου».
»Η Ελλάδα είναι έτοιμη να ξεκινήσει σιγα-σιγά σε μια θετική ατζέντα με την Τουρκία. Αυτό δεν σημαίνει την εγκατάλειψη του Διεθνούς Δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Η ΕΕ δεν είναι τρίτος αλλά είναι η οικογένειά μας. Είναι το πιο υπερήφανο παράδειγμα συνύπαρξης κρατών στην ιστορία του ανθρωπίνου γένους (…) Θα πρότεινα να μην οδηγηθούμε σε έναν ατέρμονο διάλογο επί αυτών που γνωρίζουμε ότι διαφωνούμε.
Στη συνέχεια πήρε για τρίτη φορά το λόγο ο Τσαβούσογλου για να πει ότι η Τουρκία είναι ελεύθερη χώρα και όλοι μπορούν να εκφράσουν την άποψή τους και ότι η Τουρκία εμμένει στην αρχή του δίκαιου διαμοιρασμού.
«Αναφέρεστε σ’ αυτά που σας βολεύουν αλλά δεν αναφέρεστε σε όσα προβλέπει η Συνθήκη της Λωζάννης για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών (…) Έχουμε συμφωνήσει να συζητήσουμε τα προβλήματα μέσω των διερευνητικών επαφών. Στη διαδικασία στην οποία διερχόμαστε θα πρέπει να έχουμε πάντα συνείδηση σε τι αποβλέπει κάθε μέλος. Πρέπει να αποφασίσετε αν θα συνεχίσουμε αυτόν τον καβγά με τον τρόπο αυτό ή αν θα συνεχίσουμε τον διάλογο» είπε.
Το λόγο πήρε για τρίτη φορά ο Νίκος Δένδιας λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αν συνεχίσουμε έτσι θα χάσουμε και το ιφτάρ! «Ο στρατός κοστίζει. Δεν θέλουμε να σπαταλούμε λεφτά για το τίποτα. Γιατί υπάρχει Μεβλούτ στρατός στα νησιά; Υπάρχει γιατί απειλούνται από κάποιον. Μπορεί κανείς να πει ότι δεν υπάρχει απειλή ή ότι δεν υπάρχει αποβατική δύναμη απέναντι από τα νησιά;»
Και κατέληξαν με τον εξής διάλογο:
Δένδιας: Ελπίζω η διαφωνία μας να μην σε οδηγήσει να ακυρώσεις την πρόσκληση για δείπνο γιατί πεινάω εξαιρετικά…
Τσαβούσογλου: Η αμοιβαία κατανόηση σημαίνει να μπορώ να μπω και στα παπούτσια του άλλου. Εμείς όμως δεν θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε τον διάλογο αν προχωρήσουμε έτσι.
- Διαβάστε επίσης: Έτοιμες οι δυο πρώτες Ελληνικές «οχιές» – Τα αναβαθμισμένα F-16 που θα αλλάξουν τις ισορροπίες
Ο προκλητικός Ακάρ και η απάντηση των Ελλήνων βουλευτών
Την περασμένη Τρίτη, από το βήμα της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του ΝΑΤΟ που έλαβε χώρα στην Κωνσταντινούπολη, ο τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ άφησε στην άκρη κάθε έννοια συμμαχικής ενότητας και επιτέθηκε στην Ελλάδα σαν σε «εχθρό», επαναφέροντας ενώπιον των Συμμάχων όχι μόνο τις μονομερείς τουρκικές διεκδικήσεις (βλ. αποστρατιωτικοποίηση ελληνικών νησιών) αλλά και κακόβουλες τουρκικές καταγγελίες (βλ. περί στήριξης τρομοκρατών).
Ο τούρκος ΥΕΘΑ στοχοποίησε την Ελλάδα επιχειρώντας να εκμεταλλευτεί τη θέση «οικοδεσπότη» που ο ίδιος είχε στη σημερινή νατοϊκή συνάντηση. Ο ίδιος επιχείρησε, με άλλα λόγια, να μετατρέψει μια νατοϊκή – συμμαχική εκδήλωση σε εφαλτήριο προβολής μονομερών τουρκικών θέσεων, προκαλώντας όμως έτσι την άμεση αντίδραση των Ελλήνων βουλευτών που ήταν παρόντες.
O Χουλουσί Ακάρ δεν έχασε την «ευκαιρία» να παρουσιάσει κατά τη διάρκεια της ομιλίας του τις τουρκικές αιτιάσεις επί των ελληνοτουρκικών, θέτοντας θέμα χωρικών υδάτων και αποστρατιωτικοποίησης ελληνικών νησιών, ενώ παράλληλα κατηγόρησε την Ελλάδα πως υποστηρίζει τρομοκράτες. Και όλα αυτά, ενώπιον βουλευτών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ.
Κατά την ομιλία του, ο τούρκος υπουργός Άμυνας επανέλαβε τις αιτιάσεις της Άγκυρας για τα ελληνικά νησιά, ενώ παράλληλα κατηγόρησε την Ελλάδα και για υποστήριξη της τρομοκρατίας.
Οι Έλληνες βουλευτές που βρίσκονταν στην Κωνσταντινούπολη (Σπήλιος Λιβανός, Μανούσος Βολουδάκης, Θεοδώρα Τζάκρη, Ανδρέας Λοβέρδος) πήραν τον λόγο, απαντώντας ότι δεν μπορεί να μιλά η Τουρκία για σεβασμό της κυριαρχίας εδαφών άλλων χωρών από την στιγμή που εκείνη έχει εισβάλει στην Κύπρο και που αμφισβητεί την κυριαρχία ελληνικών νησιών.
Όταν ο Χουλουσί Ακάρ άνοιξε τη βεντάλια των παράνομων τουρκικών διεκδικήσεων, τον λόγο πήρε ο βουλευτής της ΝΔ και αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ Σπήλιος Λιβανός, απαντώντας στις προκλήσεις του τούρκου υπουργού.
«Πουθενά στον κόσμο, στην ιστορία, δεν υπάρχει σύμμαχος που εκφοβίζει σύμμαχο με απειλή πολέμου για δεκαετίες»
«Τούρκοι πολιτικοί αναφέρονται συστηματικά τις τελευταίες ημέρες στο αναθεωρητικό σχέδιο της “Γαλάζιας Πατρίδας“. Θυμάστε ότι για δεκαετίες, αν και σύμμαχοι μας, είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, έχετε το casus belli εναντίον μας. Πουθενά στον κόσμο, στην ιστορία, δεν υπάρχει σύμμαχος που εκφοβίζει σύμμαχο με απειλή πολέμου για δεκαετίες. Και έχουμε συνεχείς παραβιάσεις χωρικών υδάτων, εθνικού εναέριου χώρου και υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά. Και αν αυτό δεν είναι σε αντίθεση με όσα λέγατε και συμφωνήσαμε για τις σχέσεις καλής γειτονίας, τότε πιστεύω ότι πατάτε σε δύο βάρκες», δήλωσε ο κ. Λιβανός.
Ο κ. Ακάρ ωστόσο θα συνέχιζε κατηγορώντας την Ελλάδα για παραβιάσεις και επιθετική συμπεριφορά.
«Εσείς το κάνετε αυτό εδώ και χρόνια», απάντησε στον Τούρκο υπουργό ο βουλευτής της ΝΔ, Μανούσος Βολουδάκης.
«Σας έχουμε σε εικόνες από ραντάρ. Σε εικόνα του ραντάρ. Και στείλαμε αυτή την εικόνα σε όλες τις γειτονικές χώρες. Αυτή είναι η κατάσταση. Έτσι δεν μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα», υπογράμμισε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας.
«Αντιμετωπίζουμε μια κλιμάκωση των παραβιάσεων των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και των συνόρων μας»
Άμεση ήταν όμως και πάλι η απάντηση του κ. Βολουδάκη:
«Δεν περνάει έστω και μία ημέρα χωρίς μια απειλή πολέμου από την Τουρκία εναντίον της Ελλάδας. Από τους αξιωματούχους της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας συνολικά. Και για την ακρίβεια αυτές δεν είναι μόνο ρητορικές απειλές, αντιμετωπίζουμε μια κλιμάκωση των παραβιάσεων των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και των συνόρων μας αρκετά συχνά. Με την πιο ακραία από αυτές να είναι οι υπερπτήσεις μαχητικών αεροσκαφών της Τουρκίας πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά. Απαιτείτε η Τουρκία να ενεργεί ελεύθερα έξω από τα σύνορα της για να εγγυηθεί την ασφάλεια της, έχετε στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράκ, τη Συρία και τη Λιβύη. Την ίδια στιγμή, ισχυρίζεστε ότι η Ελλάδα πρέπει να περιορίζει τον στρατό της ακόμα και μέσα στα σύνορα της. Αντιλαμβάνεστε φαντάζομαι το ολίσθημα της λογικής. Και δυστυχώς πιστεύω ότι η λογική πίσω από αυτό το αίτημα είναι παρόμοια με τη λογική που είδαμε να προτάσσει η Ρωσία σχετικά με την εισβολή στην Ουκρανία.»
Ο Χουλουσί Ακάρ δεν έκρυψε τον εκνευρισμό του όταν ο Σπήλιος Λιβανός μίλησε για εισβολή και κατοχή τμήματος της Κύπρου.
«Έχουμε ακόμη, την εισβολή και κατοχή στο βόρειο τμήμα μιας κυρίαρχης χώρας, της Κύπρου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λιβανος.
Η αντιπαράθεση αυτή κράτησε για 12 με 13 λεπτά. Στη συνέχεια, ο κ. Ακάρ αποχώρησε εκνευρισμένος από την αίθουσα επικαλούμενος το ταξίδι του στις Βρυξέλλες, ενώ τον λόγο πήρε ο κ. Βολουδάκης.
«Αναρωτιέμαι γιατί δεν συμφωνείτε να ξεκινήσουν διερευνητικές συζητήσεις και αν υπάρχει θετικό αποτέλεσμα να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις. Και αν δεν υπάρχει αποτέλεσμα να συμφωνήσουμε και οι δύο να απευθυνθούμε στο Διεθνές Δικαστήριο ή στη Χάγη. Τι φοβάστε; Και επιτρέψτε μου να ρωτήσω πότε επιτέλους θα αναγνωρίσετε τη δικαιοδοσία των διεθνών δικαστηρίων;», δήλωσε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος.
«Οι κατηγορίες για δήθεν υποχρέωση αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών είναι απαράδεκτες, ειδικά όταν προέρχονται από μία χώρα που απειλεί ενεργά τα ελληνικά νησιά με παραβιάσεις κάθε μέρα», ανέφερε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θεοδώρα Τζάκρη, στην παρέμβασή της στην συνεδρίαση της υποεπιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ για την Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.
Η κυρία Τζάκρη παρενέβη κατά την συζήτηση του ειδικού θέματος της ενεργειακής πολιτικής της Τουρκίας, μια συζήτηση που είχε ως κεντρικό ομιλητή τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Φατίχ Ντονμέζ, ο οποίος επίσης προκάλεσε την ελληνική αντιπροσωπεία, κάνοντας λόγο «για το αμφισβητούμενο μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας θέμα των νησιών».
«Oι κατηγορίες για δήθεν υποχρέωση αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών είναι απαράδεκτες»
Στην παρέμβασή της, η κυρία Τζάκρη υπογράμμισε: «Oι κατηγορίες για δήθεν υποχρέωση αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών είναι απαράδεκτες, ειδικά όταν προέρχονται από μια χώρα που απειλεί ενεργά τα ελληνικά νησιά με παραβιάσεις κάθε μέρα. Την στιγμή που στα παράλια της Τουρκίας υπάρχει η 4η στρατιά του Αιγαίου, η οποία διαθέτει και αποβατικό στόλο και εκτελεί κάθε χρόνο ασκήσεις στα παράλια της Τουρκίας, αντιλαμβανόμαστε όλοι μας, ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για κάθε πιθανό σενάριο νόμιμης άμυνας στη βάση του άρθρου 51 του ΟΗΕ. Επιπλέον είναι απολύτως απαράδεκτο η Τουρκία να απειλεί την Ελλάδα ότι, σε αυτήν την εξωφρενική βάση, θα θέσει θέμα κυριαρχίας νησιών.»
Συνεχίζοντας η κα. Τζάκρη ανέφερε: «Δυστυχώς η Τουρκία επιδίδεται σε μια πολιτική υπερπτήσεων και παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου μας, που συνιστούν κάθετη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, είναι επικίνδυνες και για την αεροπλοΐα πάνω από Αιγαίο Πέλαγος, ενώ δημιουργούν ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών και υπάρχει πιθανότητα κλιμάκωσης. Υπάρχουν δίαυλοι συνομιλιών όπως οι διερευνητικές συνομιλίες και ο διάλογος για στρατιωτικά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, οι οποίες όμως υπονομεύονται με αυτές τις ενέργειες και την επιθετική ρητορική. Υποστηρίζουμε τις διερευνητικές συνομιλίες για τον καθορισμό της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και της υφαλοκρηπίδας με την προοπτική να προσφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Όμως είναι απαράδεκτο οι συνομιλίες να λαμβάνουν χώρα υπό τις απειλές και τις παραβιάσεις από την Τουρκία της εδαφικής μας ακεραιότητας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι αυτό υπονομεύει τη συζήτηση ανάμεσα στις δύο χώρες και αποδεικνύει ότι η Τουρκία δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο.»
«Σήμερα στη Κωνσταντινούπολη δώσαμε μια κατηγορηματική απάντηση στην επιθετικότητα της Τουρκίας», δήλωσε εκ των υστέρων, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, Σπήλιος Λιβανός.
«Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, με απρεπή τρόπο και με σαφή διάθεση να επιτεθεί στην Ελλάδα, μετέτρεψε μια πολυμερή ΝΑΤΟϊκή κοινοβουλευτική συνάντηση σε συζήτηση για τα ελληνοτουρκικά», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος.
Όπως τόνισε ο κ. Λοβέρδος, ο Χουλουσί Ακάρ «επανέλαβε, χωρίς να προκληθεί, τα απαράδεκτα και αστήρικτα επιχειρήματα που αρθρώνει η τουρκική πλευρά την τελευταία περίοδο, και όταν άρχισε να παίρνει τις τεκμηριωμενες απαντήσεις από μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας, διέκοψε τη συνεδρίαση και αποχώρησε από την αίθουσα».
Γίνεται και από αυτό το συμβάν προφανές, πως η τουρκική ηγεσία λειτουργεί υπό καθεστώς απώλειας ψυχραιμίας, υπογράμμισε ο Ανδρέας Λοβέρδος. «Τετοιες συμπεριφορές όμως δεν την βοηθούν. Τα μέτωπα που διαρκώς ανοίγει είναι μεγάλα και την ξεπερνούν», συνέχισε ο κ. Λοβέρδος, αναφερόμενος στην τουρκική ηγεσία.
Σόου Σοϊλού
Μια ημέρα αργότερα, ακολούθησε το σόου του υπουργού Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, o οποίος πήρε τη σκυτάλη από τον υπουργό Αμυνας και δημιούργησε επεισόδιο με έλληνες βουλευτές στην κοινοβουλευτική συνέλευση του ΝΑΤΟ που λαμβάνει χώρα στην Κωνσταντινούπολη.
Ο τούρκος υπουργός Εσωτερικών κατηγόρησε την Ελλάδα για επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών στο Αιγαίο, ενώ την ίδια ώρα ζήτησε την κατάργηση της Frontex. Από το ίδιο βήμα που χρησιμοποίησε και ο Ακάρ, ο Σοϊλού συνέδεσε αυθαίρετα την Αθήνα με το PKK, υποστηρίζοντας συγχρόνως ότι η Ελλάδα υποθάλπτει τρομοκράτες.
Όπως και προχθες, ηχηρή ήταν η απάντηση που έδωσαν στον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας οι έλληνες βουλευτές που συμμετέχουν στη συνεδρίαση. Συγκεκριμένα, Σπήλιος Λιβανός, Μανούσος Βολουδάκης, Θεοδώρα Τζάκρη και Ανδρέας Λοβέρδος διεμήνυσαν σε όλους τους τόνους ότι δεν γίνονται push backs στο Αιγαίο και κατηγόρησαν την Τουρκία ότι εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό.
«Εμείς θέλουμε την Τουρκία ως εταίρο, με βάση το διεθνές Δίκαιο και αναρωτιόμαστε τι δουλειά έχετε με εμάς στο ΝΑΤΟ, αν είμαστε μία ομάδα κρατών που υποθάλπουν την τρομοκρατία» αναρωτήθηκε μάλιστα ο κ. Βολουδάκης, καθώς ο Σοϊλού επέρριψε τις ίδιες κατηγορίες για την τρομοκρατία στη Σουηδία και τη Φινλανδία.
Σημειώνεται πως ο τούρκος υπουργός σε ανάρτησή του στο Twitter είχε ανεβάσει δηλώσεις του όπου έλεγε πως «δεν υπάρχει Ευρώπη, υπάρχει Αμερική, η Ευρώπη είναι βαγόνι της Αμερικής. Ευρώπη και Αμερική βγάζουν την οργή τους στην Τουρκία για τις δικές τους ντροπές και όσα δεν μπόρεσαν να κάνουν».
https://twitter.com/suleymansoylu/status/1537075310650347525?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1537075310650347525%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.in.gr%2F2022%2F06%2F16%2Fpolitics%2Fdiplomatia%2Ftourkia-ta-therma-epeisodia-ellinon-aksiomatouxon-ypourgous-tou-erntogan%2F