Υπόθεση Λιγνάδη: Πληθαίνουν οι καταγγελίες για το περιβάλλον του

Ενώπιον της Δικαιοσύνης βρίσκεται πλέον η υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη, ο οποίος είναι αντιμέτωπος με βαρύ κατηγορητήριο καθώς τού αποδίδεται το αδίκημα του βιασμού κατά συρροή.

Οι έρευνες των αρχών έχουν εντατικοποιηθεί τις τελευταίες ημέρες, με νέες καταθέσεις και μαρτυρίες να βλέπουν το φως της δημοσιότητας, συνθέτοντας το παζλ της υπόθεσης.

Μιας υπόθεσης, πάντως, που φέρεται να μην είναι η μόνη εξουσιαστικής βίας στον χώρο του θεάτρου, καθώς τις επόμενες ημέρες αναμένεται η εκκίνηση παράλληλων ερευνών από τη Δικαιοσύνη.

Ενδεικτικό της σφοδρότητας των αποκαλύψεων για κακοποιητικές συμπεριφορές στο χώρο του θεάματος είναι το γεγονός πως, εκτός από τον Δημήτρη Λιγνάδη, τον δρόμο προς την ΓΑΔΑ φαίνεται να ακολουθεί τις επόμενες ημέρες και δεύτερος πασίγνωστος ηθοποιός, γύρω από τον οποίο σφίγγει ο κλοιός.

Ο γνωστός ηθοποιός και σκηνοθέτης που παρέμεινε για τρίτο βράδυ κρατούμενος στη ΓΑΔΑ, αναμένεται να απολογηθεί την Πέμπτη για την υπόθεση η οποία έχει ταράξει τον ελληνικό καλλιτεχνικό χώρο και όχι μόνο.

Την ώρα που ο πρώην επικεφαλής του Εθνικού Θεάτρου ετοιμάζεται για να υπερασπιστεί τον εαυτό του, έχοντας προσλάβει νέο δικηγόρο τον Αλέξη Κούγια, οι καταγγελίες συνεχίζουν να πληθαίνουν εναντίον του, καθώς αρκετοί άνθρωποι που γνωρίζουν καταστάσεις, θέλουν να βοηθήσουν στην διαλεύκανση της υπόθεσης.

Ο Δ. Λιγνάδης όλο αυτό το διάστημα επιμένει στη θέση του τονίζοντας πως είναι αθώος και δεν έχει σχέση με όσα του προσάπτουν. Μάλιστα, φέρεται να είπε στην ανακρίτρια ότι δεν έχει να κρύψει κάτι και πως δεν έχει καμία ενημέρωση για τις κατηγορίες που του προσάπτουν.

Σύμφωνα με το Open, ο διάλογος που είχε με την ανακρίτρια όταν οδηγήθηκε ενώπιον της την Κυριακή ήταν ο εξής:

Ανακρίτρια: Κύριε Λιγνάδη υπάρχει ένταλμα σε βάρος σας… Κατηγορείστε για το αδίκημα του βιασμού κατά συρροή… Τα καταγγελλόμενα αποτυπώνονται σε δύο μηνύσεις που κατατέθηκαν εις βάρος σας στην εισαγγελία. Γνωρίζετε επ’ αυτών;
Δημήτρης Λιγνάδης: Όχι κυρία ανακρίτρια, δεν έχω γνώση, δεν ξέρω… πέρα απ’ όσα ακούγονται ως φήμες… δεν γνωρίζω για μηνύσεις…
Ανακρίτρια: Υπάρχουν δύο… καταγγέλθηκαν τελεσμένα αδικήματα βιασμού κατά συρροή, το δεύτερο είναι το 2010. Πρόκειται για… Γνωρίζετε κάτι επ’ αυτών; Επί των καταγγελιών; Είναι βαρύτατες οι κατηγορίες αυτές κύριε Λιγνάδη…
Δημήτρης Λιγνάδης: Όχι, δεν γνωρίζω… Αρνούμαι όλες τις κατηγορίες… Δεν έχω ιδέα. Δεν έχω ενημερωθεί… Έθεσα εαυτόν αμέσως στη διάθεσή σας, στη διάθεση των αρχών. Για αυτό και παρουσιάστηκα αμέσως μετά την έκδοση εντάλματος, δεν με αναζήτησε η αστυνομία, δεν είχα ή έχω να κρύψω κάτι! Είμαι ειλικρινής απέναντί σας, σε όλη αυτή την ιστορία… δεν υπάρχει κάποιο θέμα, ούτε να κρυφτώ ούτε να διαφύγω, ούτε κάτι άλλο…

Εν τω μεταξύ, μία ακόμη μαρτυρία για την υπόθεση ήρθε στην επιφάνεια. Είναι αυτή ενός γνωστού τραγουδιστή ο οποίος πριν μερικές ημέρες παρουσιάστηκε στην Εισαγγελία, δίνοντας στοιχεία για την υπόθεση. Ο ίδιος δεν έχει πέσει θύμα του σκηνοθέτη, ωστόσο φέρεται να γνωρίζει στοιχεία για την προσωπικότητα του κατηγορούμενου. Ο τραγουδιστής εξετάστηκε ως μάρτυρας και φέρεται να σκιαγράφησε το προφίλ και την έκνομη δράση που αποδίδεται στον Δ. Λιγνάδη.

Ο Λιγνάδης βρίσκεται αντιμέτωπος με τρεις καταγγελίες βιασμών: Ενός 23χρονου που αναφέρει πως έπεσε θύμα του σκηνοθέτη το 2015 σε ηλικία 17 ετών, του 25χρονου Χρήστου Π. καθώς και του Βασίλη Κ. ο οποίος υποστηρίζει ότι έπεσε θύμα βιασμού σε ηλικία 15 ετών, αδίκημα που έχει παραγραφεί.

Ο Λιγνάδης σύμφωνα με μαρτυρίες, φέρεται να φιλοξενούσε τακτικά ανήλικα παιδιά, μεταξύ των οποίων προσφυγόπουλα, όπως αναφέρουν και γείτονές του, με την αιτιολογία ότι είχε δηλώσει εθελοντικά συμμετοχή σε πρόγραμμα μαθημάτων θεάτρου σε αλλοδαπούς. Στο πλαίσιο των καταγγελιών, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών έκανε παραγγελία για την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης στο πλαίσιο της οποίας διερευνάται η βασιμότητα δημοσιευμάτων για εμπλοκή τουλάχιστον τριών δομών ανήλικων προσφύγων.

Η Εισαγγελία παρενέβη μετά το υπόμνημα της Ειρήνης Αγαπηδάκη, καθώς, σύμφωνα με μαρτυρίες γειτόνων, πολλά προσφυγόπουλα φέρεται ότι αρνήθηκαν να πάνε ξανά εκεί.

#menoumespeedy