![9d93a56c0bf71b06edd3d230d56640d6_XL.jpg](https://speedynews.gr/wp-content/uploads/2025/02/9d93a56c0bf71b06edd3d230d56640d6_XL-696x463.jpg)
Η συζήτηση γύρω από τους «αιώνιους φοιτητές» επανέρχεται στο προσκήνιο, καθώς οι πρυτάνεις των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων ζητούν από το Υπουργείο Παιδείας να εξετάσει ειδικές περιπτώσεις φοιτητών που βρίσκονται κοντά στην ολοκλήρωση των σπουδών τους, αλλά έχουν υπερβεί το χρονικό όριο φοίτησης.
Μετά την ψήφο του νόμου Κεραμέως το 2022, που καθόρισε τη διαδικασία διαγραφής φοιτητών που ξεπερνούν το ανώτατο όριο φοίτησης, οι πρυτάνεις ανησυχούν για τις συνέπειες που μπορεί να έχει η εφαρμογή του νόμου. Ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, κατά τη διάρκεια της τελευταίας Συνόδου Πρυτάνεων, εμφανίστηκε επιφυλακτικός, επισημαίνοντας ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί, ενώ ζήτησε στοιχεία από τα πανεπιστήμια για το μέγεθος του προβλήματος.
Ο νόμος προβλέπει ότι η ανώτατη διάρκεια φοίτησης για προγράμματα 4 ετών είναι 6 χρόνια και για 5ετή προγράμματα 8 χρόνια. Μετά την παρέλευση αυτού του χρόνου, το Διοικητικό Συμβούλιο του Τμήματος θα προχωρά σε διαγραφή. Ωστόσο, η νομοθεσία περιλαμβάνει εξαιρέσεις για σοβαρούς λόγους υγείας και άλλες ειδικές συνθήκες.
Οι πρυτάνεις εκφράζουν την ανάγκη για μια μεταβατική περίοδο, ώστε οι φοιτητές που επιθυμούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους να μην χάσουν τη φοιτητική τους ιδιότητα. Επίσης, προτείνουν να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες κάθε περίπτωσης και να αντιμετωπιστεί το ζήτημα με κοινωνική ευαισθησία.
Η ΠΟΣΔΕΠ έχει ζητήσει από το Υπουργείο να προχωρήσει σε τροποποιήσεις του νόμου, χαρακτηρίζοντας τις υπάρχουσες ρυθμίσεις ως άδικες και ανεδαφικές. Στη διάρκεια της τελευταίας έκθεσης της ΕΘΑΑΕ, διαπιστώθηκε ότι από τους 695.678 εγγεγραμμένους φοιτητές, οι 333.790 είχαν υπερβεί το ανώτατο όριο σπουδών.
Το Υπουργείο Παιδείας, μέχρι στιγμής, δεν έχει δώσει επίσημες πληροφορίες σχετικά με τις ενέργειές του, ενώ οι πρυτάνεις αναμένεται να συζητήσουν ξανά το θέμα στην επόμενη Σύνοδο τους, που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη.