
Τα δημόσια πανεπιστήμια της χώρας εκφράζουν την αντίθεσή τους στην οριζόντια διαγραφή φοιτητών που έχουν υπερβεί το όριο φοίτησης, ζητώντας από την κυβέρνηση να επανεξετάσει τον νόμο.
Αντίθετα, η κυβέρνηση, μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη, δηλώνει ότι είναι υπερήφανη για την εφαρμογή αυτού του νόμου κατά τη διάρκεια της θητείας της.
Ωστόσο, η πανεπιστημιακή κοινότητα δεν συμμερίζεται την ικανοποίηση του κ. Μαρινάκη, καθώς ανησυχεί για τις «καταιγίδες» που ενδέχεται να προκύψουν στα ΑΕΙ αν οι διοικήσεις προχωρήσουν σε «τυφλές» διαγραφές φοιτητών, χωρίς να γίνει διάκριση μεταξύ ενεργών και ανενεργών φοιτητών. Όλα τα ΑΕΙ έχουν ζητήσει βελτιώσεις στο νόμο και περιμένουν απαντήσεις από το υπουργείο Παιδείας.
Η Σύγκλητος του ΑΠΘ εκφράζει τους προβληματισμούς της
Η Σύγκλητος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης έχει ήδη εκδώσει ανακοίνωση, τονίζοντας ότι η οριζόντια διαγραφή φοιτητών βάσει της μέγιστης διάρκειας φοίτησης δεν λαμβάνει υπόψη τη διαφορά ανάμεσα σε ανενεργούς και ενεργούς φοιτητές.
Τα μέλη της Συγκλήτου συμφωνούν ότι ο νόμος δεν διακρίνει τους φοιτητές που συμμετέχουν συστηματικά στις εξετάσεις και πλησιάζουν στην ολοκλήρωση των σπουδών τους από εκείνους που έχουν εγκαταλείψει τη φοίτησή τους.
Σύμφωνα με τη Σύγκλητο, η εφαρμογή του νόμου θα μπορούσε να οδηγήσει στη διαγραφή φοιτητών με σοβαρές προοπτικές ολοκλήρωσης των σπουδών τους, οι οποίοι θα μπορούσαν να αποφοιτήσουν αν τους δινόταν η ευκαιρία. Για το λόγο αυτό, το ΑΠΘ προτείνει την εισαγωγή πρόσθετων κριτηρίων που θα πιστοποιούν το ενεργό ενδιαφέρον των φοιτητών για την ολοκλήρωση των σπουδών τους.
Προτεινόμενα κριτήρια περιλαμβάνουν:
- Δήλωση μαθημάτων.
- Αριθμός μαθημάτων που απομένουν για το πτυχίο.
- Συμμετοχή στις εξετάσεις.
Επιπλέον, η Σύγκλητος επισημαίνει την ανάγκη για συστηματική μελέτη των αιτίων καθυστέρησης ή εγκατάλειψης σπουδών, καθώς και τη δημιουργία υποστηρικτικών υπηρεσιών για τους φοιτητές.
Η κυβέρνηση παραμένει σταθερή στην εφαρμογή του νόμου
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Μαρινάκης δήλωσε: «Έχουμε απαντήσει ότι στα μη κρατικά πανεπιστήμια είχαμε μείνει εμείς και η Κούβα. Στις διαγραφές των «αιώνιων» φοιτητών δεν είναι ούτε καν η Κούβα, είμαστε μόνοι μας. Όταν κοιτάς τον κόσμο γύρω σου και έχεις μείνει μόνον εσύ, μάλλον κάποιο πρόβλημα έχεις εσύ και όχι ο υπόλοιπος κόσμος. Άρα, ναι, ο νόμος θα εφαρμοστεί. Είμαστε πάρα πολύ υπερήφανοι που θα εφαρμοστεί επί των δικών μας ημερών. Αν θέλουμε να έχουμε πανεπιστήμια αντάξια των δυνατοτήτων των καθηγητών τους και των φοιτητών τους, τα οποία να ανεβαίνουν σε αξιολογήσεις».