
Ο Αβραάμ Ζεληλίδης, καθηγητής Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, παρουσίασε μια νέα ερμηνεία για τους σεισμούς που έχουν σημειωθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες στην περιοχή ανάμεσα στη Σαντορίνη και την Αμοργό. Σύμφωνα με τον καθηγητή, υπάρχει πιθανότητα δημιουργίας ενός νέου κρατήρα στην Ανύδρο, όπου εντοπίζονται τα επίκεντρα των σεισμικών γεγονότων που έχουν προκαλέσει ανησυχία και άτυπη εκκένωση της Σαντορίνης. Παράλληλα, η Αμοργός έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Ο κ. Ζεληλίδης δήλωσε στο Action24: «Τα στάδια εξέλιξης ενός ηφαιστείου είναι πέντε. Ξεκινάμε από την ησυχία και προχωράμε σε προκαταρκτικά στάδια με μικρούς σεισμούς. Το τρίτο στάδιο περιλαμβάνει έντονα σεισμικά γεγονότα, όπως αυτά που βιώνουμε εδώ και δέκα ημέρες. Το τέταρτο στάδιο είναι η έκρηξη. Η ανύψωση του Κολούμπο, η αύξηση της θερμοκρασίας και η θολερότητα στα νερά της Καμένης είναι όλα προδρομικά φαινόμενα της ηφαιστειακής δραστηριότητας».
Ο καθηγητής συνέχισε, αναφέροντας ότι η γεωγραφική υπηρεσία στρατού έχει στείλει ομάδα στη Σαντορίνη για να μετρήσει τους θύλακες κάτω από την Καμένη και να παρακολουθήσει πιθανές αλλαγές στο μορφολογικό ανάγλυφο. Επιπλέον, το ωκεανογραφικό Αιγαίο του ΕΛΚΕΘΕ εξετάζει τη συμπεριφορά του αναγλύφου στην περιοχή.
Αναφορικά με τις συνέπειες για τον τουρισμό, ο κ. Ζεληλίδης ανέφερε: «Αν δημιουργείται ένα νέο ηφαίστειο, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Το Κολούμπο έχει ιστορικό κατάρρευσης του κρατήρα, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ένδειξη άμεσου κινδύνου».
Καταλήγοντας, ο καθηγητής τόνισε την ανάγκη ηρεμίας και παρακολούθησης της κατάστασης: «Αν πραγματικά δημιουργείται ένας νέος κρατήρας, θα το δούμε σταδιακά. Αν αρχίσει να ξεκινήσει έκρηξη, οι επιστήμονες το παρακολουθούν».