Η σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται αμείωτη στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Αμοργού και Σαντορίνης, επηρεάζοντας επίσης την Αστυπάλαια και την Ανάφη. Οι κάτοικοι ζουν με τον φόβο των δονήσεων, ενώ οι επιστήμονες παρακολουθούν με προσοχή την κατάσταση.
Το απόγευμα και το βράδυ της Δευτέρας (3/2) καταγράφηκαν τρεις ισχυροί σεισμοί, με μέγεθος μεγαλύτερο ή ίσο των 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Ο πρώτος σημειώθηκε λίγο πριν τις 19:45 με ένταση 4,6 Ρίχτερ και εστιακό βάθος 13,9 χιλιόμετρα, 18 χιλιόμετρα νότια/νοτιοδυτικά της Αρκεσινής Αμοργού.
Ακολούθησαν δύο σεισμοί με διαφορά περίπου μισής ώρας. Ο δεύτερος, λίγο πριν τις 22:30, είχε μέγεθος 4,8 Ρίχτερ, με επίκεντρο 20 χιλιόμετρα νότια/νοτιοδυτικά της Αρκεσινής Αμοργού και εστιακό βάθος 14,4 χιλιόμετρα. Ο τρίτος σεισμός σημειώθηκε λίγο πριν τις 22:40, με μέγεθος 4,5 Ρίχτερ.
Συνολάκης: Πιθανές συνδέσεις με το ηφαίστειο
Η συνεχής σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη σύνδεση των δονήσεων με το ηφαίστειο της Σαντορίνης. Ο καθηγητής Κώστας Συνολάκης δήλωσε ότι δεν αποκλείεται ο ενδεχόμενος σεισμός άνω των 6 Ρίχτερ, επισημαίνοντας ότι οι προετοιμασίες είναι καλύτερες σε σχέση με το παρελθόν.
Αναφορικά με την επιρροή του ηφαιστείου, τόνισε ότι η επιστημονική κοινότητα δεν μπορεί να δώσει σαφή απάντηση όσο οι έρευνες συνεχίζονται. Σημείωσε επίσης ότι η σεισμική δραστηριότητα του 2011 ήταν διαφορετική από την τρέχουσα.
Λέκκας: Χωρίς κύριο σεισμό μέχρι στιγμής
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, ανέφερε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει παρατηρηθεί κύριος σεισμός, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε μια μακρόσυρτη σεισμική ακολουθία. Το 6 Ρίχτερ είναι το ακραίο σενάριο που εξετάζεται, αλλά οι πιθανότητες είναι μικρές.
Κάτοικοι της Σαντορίνης εγκαταλείπουν το νησί
Η ανησυχία για τους σεισμούς έχει οδηγήσει πολλούς κατοίκους και επισκέπτες της Σαντορίνης να εγκαταλείψουν το νησί, με πλοία και αεροπλάνα να γεμίζουν. Οι πιο ψύχραιμοι συγκεντρώνονται σε δημόσιους χώρους, καθώς οι φόβοι για έναν μεγάλο σεισμό και πιθανό τσουνάμι τους ανησυχούν.
Διυπουργική σύσκεψη για την κατάσταση
Στο μεταξύ, έχει προγραμματιστεί διυπουργική σύσκεψη για την Τρίτη (4/2) στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με σκοπό την κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού λόγω των σεισμών στην περιοχή.