Η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ εκφράζει την αντίθεσή της στις οριζόντιες διαγραφές φοιτητών που έχουν ξεπεράσει το όριο σπουδών, προειδοποιώντας για τις σοβαρές επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτή η απόφαση στα πανεπιστήμια και στους φοιτητές. Από τον Σεπτέμβριο του 2025, η εφαρμογή των διαγραφών έχει προκαλέσει ανησυχία, καθώς οι διοικήσεις των ιδρυμάτων αναγνωρίζουν τη δυσκολία του εγχειρήματος και τις αδικίες που μπορεί να προκύψουν.
Η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ αποφάσισε ομόφωνα να προτείνει στον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκο Πιερρακάκη, μια νομοθετική ρύθμιση για τη διαγραφή των φοιτητών, σύμφωνα με το άρθρο 76 του ν. 4957/2022.
Η πρόταση περιλαμβάνει την διεύρυνση των περιπτώσεων κατ’ εξαίρεση υπέρβασης της ανώτατης χρονικής διάρκειας φοίτησης, για λόγους ανωτέρας βίας ή αιτιολογημένης αδυναμίας υποβολής δήλωσης μαθημάτων ή συμμετοχής στις εξετάσεις.
Προβλήματα με τους φοιτητές
Η Σύγκλητος αναγνωρίζει ότι η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση σπουδών είναι ένα σύνθετο φαινόμενο, που οφείλεται σε θεσμικούς, ακαδημαϊκούς, κοινωνικούς, οικονομικούς και προσωπικούς παράγοντες. Για το λόγο αυτό, προτείνεται η ενίσχυση των υποστηρικτικών δομών και η δημιουργία παρατηρητηρίου που θα παρακολουθεί τη ροή του φοιτητικού πληθυσμού.
Επιπλέον, τονίζεται η ανάγκη αύξησης της χρηματοδότησης για τις υποδομές των Α.Ε.Ι. και η ενίσχυση σε ακαδημαϊκό και διοικητικό προσωπικό, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που προκύπτουν από τις διαγραφές.
Η Σύγκλητος προτείνει την κατ’ εξαίρεση υπέρβαση της ανώτατης χρονικής διάρκειας φοίτησης για φοιτητές που έχουν τεκμηριωμένα λόγους ανωτέρας βίας ή βιοποριστικής απασχόλησης.
Συγκεκριμένα, οι φοιτητές που έχουν υπερβεί το χρονικό όριο δεν απολαμβάνουν προνομίων και δεν επιβαρύνουν οικονομικά τους προϋπολογισμούς των Α.Ε.Ι. ή του κράτους. Η διάκριση μεταξύ ενεργών και ανενεργών φοιτητών είναι επίσης κρίσιμη, καθώς οι πρώτοι πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους χωρίς άδικες συνέπειες.
Η προτεινόμενη ρύθμιση αναγνωρίζει τις πραγματικές περιστάσεις που μπορεί να αντιμετωπίζουν οι φοιτητές και επιδιώκει την αποφυγή των δυσμενών συνεπειών που προκύπτουν από τις διαγραφές.
Διαδικαστικές λεπτομέρειες
Σύμφωνα με την προτεινόμενη ρύθμιση, οι διαδικαστικές λεπτομέρειες και τα δικαιολογητικά για την κατ’ εξαίρεση υπέρβαση της ανώτατης χρονικής διάρκειας φοίτησης θα καθορίζονται από τον εσωτερικό κανονισμό κάθε Α.Ε.Ι.