Η Σαντορίνη συνεχίζει να πλήττεται από σεισμούς, ενώ οι δηλώσεις των ειδικών για την κατάσταση στο νησί είναι συνεχείς. Οι σεισμολόγοι και άλλοι επιστήμονες αναλύουν τους κινδύνους που προκύπτουν από τη δραστηριότητα του ηφαιστείου και τις πιθανές κατολισθήσεις.
Ο καθηγητής Αντισεισμικών Κατασκευών, Παναγιώτης Καρύδης, εξέφρασε τις ανησυχίες του σχετικά με την κατάσταση στη Σαντορίνη, υπογραμμίζοντας τους κινδύνους που εγκυμονεί η συνεχής σεισμική δραστηριότητα.
Ο καθηγητής ανέφερε ότι υπάρχει πραγματικός κίνδυνος κατάρρευσης της Καλντέρας, με τον καθοριστικό παράγοντα να είναι η κατεύθυνση από την οποία θα προέλθει ο σεισμός.
Συγκεκριμένα, δήλωσε: «Στη Σαντορίνη έχουν γίνει υποσκαφές και εκμετάλλευση του περιβάλλοντος μέχρι εκεί που δεν πάει άλλο. Ακόμα και χωρίς σεισμό, με αέρα και βροχή, μπορεί να έχουμε κατολισθήσεις στο ‘φρύδι’ της Σαντορίνης».
Ο κ. Καρύδης τόνισε ότι ένα σεισμικό γεγονός 6 Ρίχτερ δεν έχει μεγάλη σημασία, καθώς η σοβαρότητα του σεισμού εξαρτάται από την απόσταση και το βάθος του επίκεντρου.
Επιπλέον, υπογράμμισε: «Σημαντικότερο όλων είναι από πού έρχεται το πλήγμα. Αν ο σεισμός έρχεται από τη θάλασσα, τα κτίσματα θα πέσουν προς τη θάλασσα. Αν έρθει από την ανατολή, θα κατευθυνθούν προς την πλευρά του βουνού».
Ο καθηγητής εκτίμησε ότι «καλύτερα να γίνει ο σεισμός», καθώς αυτό θα μπορούσε να μειώσει τη σοβαρότητα των καταστροφών. Σύμφωνα με τον ίδιο, «στο δυσμενέστερο σενάριο, υπάρχει χρόνος αντίδρασης, δεν πέφτουν ακαριαία τα κτίρια για τον συγκεκριμένο σεισμό και τη συγκεκριμένη θέση».