Αδικαιολόγητη χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την κριτική για το «εξαιρετικό» νομοσχέδιο του υπ. Περιβάλλοντος που συζητείται στη Βουλή.
Αφού χαρακτήρισε «εξαιρετικά ενθαρρυντικά» τα αποτελέσματα της μάχης με την πανδημία του κορωνοϊού, ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι «οι διατάξεις για περιβάλλον θέτουν σαφείς κανόνες για την προστασία του και θέτουν βατήρες για βιώσιμη ανάπτυξη που θα αμβλύνει τις συνέπειες απο την κρίση και θα επαναφέρει την Ελλάδα σε τροχιά προόδου».
«Απο την πρώτη μου ομιλία στις προγραμματικές δηλώσεις κυβέρνησης είχα δηλώσει ότι η οικονομική ανάπτυξη του 21ου αιώνα δεν μπορεί παρά να συμβαδίζει με έμπρακτη προστασία περιβάλλοντος. Είχα τονίσει ότι η χώρα μας υστερεί και στα δύο επίπεδα. Δεκάδες επενδύσεις που βαλτώνουν στα δίχτυα γραφειοκρατίας και την ίδια στιγμή η άναρχη δόμηση εξακολουθεί να μας στοιχειώνει. Η χώρα μας είναι πρώτη σε υπερρύθμιση για απαγορεύσεις δόμησης και την ίδια στιγμή είναι 35 σε 40 χώρες ως προς την αναποτελεσματικότητα της προστασίας του περιβάλλοντος».
Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «εχθρό» τη «φοβική γραφειοκρατία» και τόνισε ότι «στόχος είναι η ανάπτυξη με περιβαλλοντικό πρόσημο».
«Το μέλλον της πατρίδας συνδέεται ευθέως – γραμμικά με την ικανότητά μας να προστατεύουμε και να αξιοποιούμε το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον. Αυτό που ονομάζουμε βιώσιμη ανάπτυξη είναι η άλλη όψη της κοινωνικής πολιτικής. Δεν είναι ανάπτυξη αν δεν αφορά πολίτες και δεν είναι βιώσιμη αν δεν προστατεύει το περιβάλλον. Η Ελλάδα καλείται να εντείνει τις προσπάθειές της ώστε να αμβλύνει συνέπειες περιβαλλοντικής κρίοσης. Καλείται να αντικαταστήσει ρυπογόνες πηγές ενέργειας με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Καλείται να μετατρέψει σε πλούτο τα άχρηστα υλικά. Να ρυθμίσει την άναρχη δόμηση».
«Αυτές οι κυβερνητικές επιλογές προφανώς έχουν διατυπωθεί και σε διεθνές επίπεδο. Στην προσυπογραφή μας στην συμφωνία Παρισίων και στην δέσμευσή μας να είμαστε συνεπεις με 17 στόχους ΟΗΕ. Η Ελλάδα ήταν απο τις πρώτες χώρες που στήριξε το φιλόδοξο σχέδιο ΕΕ για μια οικονομία χωρίς περιβαλλοντικό αποτύπωμα εως το 2050. Δεν αποτελούν συμβατικές υποχρεώσεις αλλά μεγάλες ευκαιρίες που ήδη αξιοποιούνται. Πετύχαμε τους στόχους για 2020 για μείωση εκπομπών θερμοκηπίου. Εχουμε θέσει στόχους για 2030 για πηγές ενέργειες» συνέχισε ο πρωθυπουργός υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνησή του οργανώνει «την απόσυρση μεγάλων λιγνιτικών μονάδων νωρίτερα και μεθοδικότερα».
Οι αιτήσεις θα εγκρίνονται ή θα απορρίπτονται σε 4-5 μήνες
Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη «το νομοσχέδιο προβλέπει μεταρρύθμιση πεδίου αδειοδότησης για διευκόλυνση κυρίως Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και ρυθμίσεις για αξιοποίηση και επεξεργασία αποβλήτων. Προβλήματα που ταλαιπωρούν την χώρα εδω και δεκαετίες». «Ποιος διαφωνεί ότι αποτελούν άμεσες προτεραιότητες;» αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός.
«Τα στάδια για έκδοση περιβαλλοντικών αδειών εναρμονίζονται με ευρωπαϊκές οδηγίες. Οι αιτήσεις θα εγκρίνονται ή θα απορρίπτονται εντός 4-6 μηνών αντί 6-7 έτη. Είναι προφανές ότι πρόθεση του νομοσχεδίου είναι και να διευκολύνει σημαντικά επενδυτικά σχέδια. Προκειμένου να προωθούνται πολλές υποθέσεις στους μηχανισμούς αδειοδότησης θα μπορούν να μετέχουν και ιδιωτικοί πιστοποιημένοι φορείς αξιολόγησης» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
Δεν επιτρεπώ εκπτώσεις στο περιβάλλον
Απαντώντας στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «προσπαθώ να καταλάβω αν επι της αρχής υπάρχει διαφωνία. Αν υπάρχει διαφωνία με την προσπάθεια της Ελλάδας να προσαρμοστεί με την ευρωπαϊκή κανονικότητα. Αυτό που κάνουμε στο κομμάτι αδειοδοτήσεων δεν είναι εκπτώσεις στο περιβάλλον. Δεν μου το επιτρέπει η συνείδησή μου. Προσωπικά ασχολούμαι με το περιβάλλον απο το 2004 απο τότε που εκλέχθηκα για πρώτη φορά βουλευτής. Δεν επιτρέπω κάποιοι που για πολλές δεκαετίες ισχυρίζονται ότι έχουν μονοπώλιο ευαισθησίας να λένε ότι έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον μόνο και μόνο επειδή προέρχονται απο κάποιο συγκεκριμένο πολιτικό χώρο την στιγμή μάλιστα που κυβερνήσανε με μηδενικό έργο για την προστασία περιβάλλοντος».
Επανερχόμενος στους στόχους του υπ. Περιβάλλοντος ο πρωθυπουργός είπε ότι «δεύτερος στόχος είναι η αναδιάρθρωση φορέων προστασίας περιβάλλοντος για να επιτελούν το έργο τους ουσιαστικά. Με αποσαφήνιση του καθεστώτος Natura και με την διόρθωση δασικών χαρτών. Να συγκροτηθεί ένας κεντρικός φορέας διαχείρισης περιβάλλοντος στον οποίο θα ενταχθούν όλοι οι διάσπαρτοι φορείς. Επισκέφθηκα σχεδόν όλες τις προστατευμένες περιοχές που διαθέτουν φορείς και διαπίστωσα ότι παρά την καλή πρόθεση δεν μπορούσαν να επιτελέσουν το καθήκον τους».
Συνεχίζοντας για τις περιοχές Natura ο πρωθυπουργός παρατήρησε ότι «έγινε μεγάλη φασαρία. Ανέβηκαν πολύ οι τόνοι. Υπήρχε μεγάλη ένταση απο την αντιπολίτευση αναντίστοιχη με το κλίμα καλού διαλόγου. Ισως για να κρύψει την έλλειψη επιχειρημάτων».
Τι αλλάζει για τις περιοχές Natura
«Τι κάνουμε; Αυτό που γίνεται σε όλη την Ευρώπη. Τις χωρίζουμε σε ζώνες και η χρήση γης θα είναι ανάλογες με το καθεστώς προστασίας και συμβατές ανάλογα με τα ιδιαίτερα γνωρίσματά της. Αλλη η περίπτωση Ολύμπου ή φαράγγι Σαμαριάς που δεν επιτρέπεται καμία παρέμβαση και άλλη η κατάσταση σε άλλες περιοχές. Το πλαίσιο θα ρυθμίζεται με Προεδρικό Διάταγμα και δεν θα υπάρχει αδιαφάνεια και αυθαιρεσία» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.
«Εγινε μεγάλη συζήτηση για ζήτημα εξορύξεων πετρελαίου. Αν κατάλαβα απο τις περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουμε συμφωνία επι της αρχής για το αν θέλουμε ή όχι εξορύξεις. Φαντάζομαι η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για εξορύξεις σε περιοχές Natura είναι υποκριτική. Ο χάρτης που καταθέσαμε τα λέει όλα. Οικόπεδα που ο ΣΥΡΙΖΑ αδειοδότησε είναι εντός περιοχών Natura. Δεν καταλαβαίνω αυτού του είδους την κριτική. Μπορεί να υπάρξει εξορυτική διαδικασία και εντός περιοχών Natura. Το ζήτημα για το αν γενικά πρέπει να γίνονται εξορύξεις μπορούμε να το συζητήσουμε. Η κυβέρνηση έχει την άποψή της. Αλλά σήμερα με αυτές τις τιμές είναι αμφίβολο αν θα υπάρχει ενδιαφέρον για εξορύξεις. Η επένδυση στον Πρίνο κινδυνεύει αυτή την στιγμή γιατί δεν βγαίνει με τις υφιστάμενες τιμές πετρελαίου. Ισως αυτή η συζήτηση λοιπόν να ξεπεραστεί απο τις εξελίξεις».
Μιλώντας στη συνέχεια για το πλαίσιο για τις τις οικιστικές πυκνώσεις είπε ότι θα κατατίθεται εκ νέου καθώς οι διατάξεις ΣΥΡΙΖΑ κρίθηκαν αντισυνταγματικές.
Νέο πλαίσιο για την διαχείριση αποβλήτων.
«Τι είναι αυτό το νομοσχέδιο; Θα έλεγα ότι φέρνει ένα βήμα μπροστά την χώρα σε τομείς που ήμασταν τριτοκοσμικοί. Βάζει τέλος στα μπάζα και τους βόθρους. Στρέφει την χώρα στην εν ενέργεια που θα παράγονται απο τον αέρα τον ήλιο και τα νερά της. Μετατρέπει την καθαρή ενέργεια σε τομέα που θα παράγει θέσεις εργασίας και πόρους για τις τοπικές κοινωνίες. Δεν αντιμςετωπίζεται το περιβάλλον ως έκθεμα που λειτουργεί ανεξάρτητα απο τον άνθρωπο. Εϊναι γόνιμος παράγοντας της κοινωνίας» συνέχισε ο πρωθυπουργός.
«Είδα ότι αν και το ζήτημα του περιβάλλοντος συζητείται εδώ και μήνες η αντιπολίτευση το θυμήθηκε τους τελευταίες ημέρες. Η διαβούλευση ήταν εξαντλητικοί. Οι φορείς είναι σε συζητήσεις με το υπουργείο απο τον περασμένο Οκτώβριο και ανα δίμηνο διάλογος με περιβαλλοντικές οργανώσεις. Πολλές απο τις προτάσεις τους έγιναν δεκτές» συμπλήρωσε τονίζοντας ότι «υπάρχει αίσθηση του επείγοντος. 170.000 συμπολίτες έχουν υποβάλλει αντιρρήσεις. Δεκάδες επενδύσεις περιμένουν στα συρτάρια επι χρόνια. Τα νησιά μας πνίγονται στα σκουπίδια».
Μας αδικεί η εικόνα της συγκέντρωσης των οικολόγων
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε αναφορά και στην χθεσινή συγκέντρωση οικολόγων στην πλατεία Συντάγματος τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Τι να πω; Ούτε στοιχειώδεις αποστάσεις ασφαλείας δεν κρατάτε και μετά εκνευρίζεστε όταν οι πολίτες σκέφτονται τι θα τους συνέβαινε αν διαχειριζόσασταν εσείς την κρίση. Αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι τις δημοκρατίας η διαμαρτυρία αλλά απαιτώ να έχουν την στοιχειώδη ευθιξία να σέβονται τις συστάσεις των ειδικών και να μην παρουσιάζουν την εικόνα που είδαμε χθές. Μας αδικεί».
«Πήρε το μάτι μου και την αφίσα της συγκέντρωσης που κατήγγειλε πραξικόπημα περιβαλλοντικό και επαναφορά των μνημονίων. Δεν μπορώ να απαντήσω σε φθαρμένα επιχειρήματα. Απαντά το έργο προηγούμενης κυβέρνησης . Η πρωτοφανής παράλυση διαχείρισης αποβλήτων, οι παγωμένες επενδύσεις. Εδώ θα ταίριαζε η έκφραση “Οχι άλλο κάρβουνο”».
Επανερχόμενος στο θέμα του λιγνίτη ο πρωθυπουργός είπε ότι «έχουμε χαράξει τους κεντρικούς πυλώνες πολιτικής μας: πλήρη απολιγνιτοποίηση. Ποια η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Ηλπιζα να είναι εδώ ο κ. Τσίπρας αν έρθει αργότερα θα ήθελα ξεκάθαρη απάντηση για την πρωτοβουλία της κυβέρνησης για απολιγνιτοποίηση που έχει την στήριξη της Ευρώπης και των περιβαλλοντικών οργανώσεων. Βιαζόμαστε να εφαρμόσουμε αυτή την πολιτική για να πάρουμε μεγαλύτερα κονδύλια για την Δ. Μακεδονία και Πελοπόνησο . Η μετάβαση απο τον λιγνίτη θα φέρει νέα εποχή γι’ αυτές τις περιοχές. Θέλουμε επιτάχυνση ανάπτυξης με πράσινο πρόσημο. Εμείς επιβάλλαμε την “κατεδάφιση” 2 ορόφων απο κτίριο στην Ακρόπολη».
«Το περιβάλλον πρέπει να είναι βιώσιμο και όχι αναλώσιμο. Απο το Σεπτέμβριο 2011 σε νομοσχέδιο για την δόμηση τόνισα ότι απαιτείται νέο πλαίσιο για την δόμηση που γεννά αυθαιρεσία και ζητούσα νέο καθεστώς περιβαλλοντικής αδειοδότησης με βιώσιμη ανάπτυξη και διευκόλυνση των ΑΠΕ. Οτι υποστήριζα τότε τα λέω και σήμερα με την διαφορά ότι έχω την δυνατότητα σήμερα να τα κάνω πράξη».
«Οπως η πανδημία κορονοϊού έτσι και η περιβαλλοντική κρίση είναι παγκόσμια. Δεν αναγνωρίζουν σύνορα χώρες και κοινωνικές τάξεις. Αμφότερες μας προτρέποπουν σε ένα παγκόσμιο συντονισμό και συνεργασία. Σε νέα αντίληψη για την ζωή. Οι δύο κρίσεις αφορούν την φύση και την ανθρώπινη λειτουργία. Οι δύο κρίσεις μας καλούν να σκεφτούμε αλλιώς και να δράσουμε αλλιώς. Την επόμενη ημέρα πανδημίας όλες οι χώρες θα πασχίζουν να αναπληρώσουν την οικονομία τους διαγκωνιζόμενες να αποκτήσουν πόρους και επενδύσεις. Επείγει η Ελλάδα να είναι παρούσα και να γεφυρώσει τις ανάγκες της με τις ανάγκες του περιβάλλοντοις. Μόνο έτσι θα αποδείξουμε ότι όπως ήμασταν αποδοτικοί στην πανδημία θα είμαστε και στην ανάπτυξη και προστασία περιβάλλοντος. Καλούμαστε να αξιοποιήσουμε και τα διδάγματα όπως οι θετικές συνέπειες απο μείωση κυκλοφορίας. Αν κάτι απέδειξε η κρίση κορονοϊού είναι ότι μπορούμε να αλλάξουμε συμπεριφορές ειδικά όταν η συμπεριφορά υπόκειται στο γενικό καλό»
Ναι ένας καλύτερος κόσμος είναι΄εφικτός
«Κλείνω με την πεποίθηση ότι οι πιο δύσκολες στιγμές είναι πίσω μας. Εχουμε την συλλογική επιτυχία και όπλα την εμπιστισύνη και πίσμα για πρόοδο. Ενα βήμα για το αύριο είναι και το σημερινό νομοσχέδιο όπως και αυτό για την χωροταξία που θα ακολουιθήσει. Σας καλώ να το ψηφίσετε λέγοντας ένα παλιό συνθημα της Ανανεωτικής Αριστεράς που διαπιστώνω ότι μόνο η δική μας παράταξη μπορεί να κάνει πράξη: “Ναι ένας καλύτερος κόσμος είναι εφικτός”».
Ειδήσεις σήμερα:
Πιο πολλά και στον δρόμο «τραπεζάκια έξω» – Πιο κοντά το άνοιγμα για εστιατόρια και μπαρ
Από σήμερα το τρίτο κύμα πληρωμών των 800 ευρώ
Η πανδημία ακολουθεί μοτίβο – Πότε θα τελειώσει στην Ελλάδα; – Οι ημερομηνίες «εξόδου» για όλες τις χώρες
Πηγή: