
Πολλοί μικροσεισμοί έχουν σημειωθεί κοντά στη Σαντορίνη τις τελευταίες ώρες, με τις τελευταίες τέσσερις δονήσεις να κυμαίνονται γύρω από τα τρία Ρίχτερ.
Η αρχική δόνηση ήταν 2,9 Ρίχτερ, με επίκεντρο 21 χλμ. ανατολικά-βορειοανατολικά της Οίας. Ακολούθησε σεισμός 3,1 Ρίχτερ, 20 χλμ. ανατολικά-βορειοανατολικά της Οίας, και στη συνέχεια τρίτη δόνηση 3,2 Ρίχτερ, πάλι 22 χλμ. ανατολικά-βορειοανατολικά της Οίας. Η τέταρτη δόνηση είχε μέγεθος 3 Ρίχτερ και επίκεντρο 19 χλμ. βορειοανατολικά του Μεγαλοχωρίου Σαντορίνης.
Εξελίξεις γύρω από το ηφαίστειο Σαντορίνης
Η δραστηριότητα του ηφαιστείου της Σαντορίνης έχει προκαλέσει ανησυχία, με ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας να πραγματοποιείται την περασμένη Τετάρτη. Ο καθηγητής σεισμολογίας Κώστας Παπαζάχος δήλωσε ότι η Σαντορίνη και τα ηφαίστεια γενικότερα περνούν από φάσεις ηρεμίας και δραστηριότητας.
Σχολιάζοντας τον σεισμό των 3 Ρίχτερ, ο Παπαζάχος τόνισε ότι τα ηφαίστεια ακολουθούν φυσικούς κύκλους, με περιόδους έξαρσης και ύφεσης. Ανέφερε ότι παρόμοια κινητικότητα είχε παρατηρηθεί το 2011, η οποία δεν οδήγησε σε ηφαιστειακή έκρηξη.
Ο δήμαρχος Θήρας, Νίκος Ζώρζος, υπογράμμισε ότι οι κάτοικοι είναι εξοικειωμένοι με τις δραστηριότητες του ηφαιστείου και ότι ενημερώσεις για την κατάσταση του ηφαιστείου γίνονται δύο φορές τον χρόνο.
Ο Παπαζάχος, επίσης, αναφέρθηκε σε προβλήματα κατολισθήσεων και πτώσεις βράχων στην καλντέρα, επισημαίνοντας την ανάγκη καλύτερης διαχείρισης της πληροφόρησης για τους τουρίστες, οι οποίοι μπορεί να μην είναι εξοικειωμένοι με τους σεισμούς.
Κατέληξε λέγοντας ότι οι ηφαιστειακοί σεισμοί είναι συνήθως μικρής έντασης και δεν προκαλούν ζημιές, αν και είναι αισθητοί και ενοχλητικοί.