Όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μαζί με αυτά θα ανοίξουν και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών αλλά και οι κρατικές και ιδιωτικές κατασκηνώσεις.
Αυτό θα ισχύσει φυσικά, εάν τα δημοτικά ανοίξουν τελικά στις αρχές Ιουνίου.
Την απόφαση για το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων αναμένεται να λάβει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου λαμβάνοντας υπόψιν την εισήγηση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων.
«Τα παιδιά έχουν ανάγκη να επανασυνδεθούν με το σχολικό περιβάλλον»
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ νωρίτερα σήμερα, η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη τόνισε πως οι ενδείξεις από τα Λύκεια και τα Γυμνάσια της χώρας είναι θετικές και η προσαρμογή ομαλή.
«Τα παιδιά έχουν ανάγκη να επανασυνδεθούν με το σχολικό περιβάλλον, με κανόνες υγιεινής και δεν πρέπει να καλλιεργείται ο φόβος» τόνισε η υφυπουργός Παιδείας.
Το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων διχάζει την επιστημονική κοινότητα αλλά και τους γονείς.
Το υπουργείο Παιδείας επεξεργάζεται δύο σενάρια για τους μικρούς μαθητές: το πρώτο είναι να χτυπήσει το κουδούνι την 1η Ιουνίου και τα παιδιά να παρακολουθήσουν μαθήματα μέχρι το τέλος του μήνα και το δεύτερο να υπάρξει διακοπή της σχολικής χρονιάς και η επιστροφή να γίνει την 1η Σεπτεμβρίου.
Οι μεγαλύτεροι μαθητές έχουν ήδη επιστρέψει στα θρανία. «Ποδαρικό» έκαναν την 11η Μαΐου οι μαθητές της Γ’ Λυκείου ενώ την 18η Μαΐου ακολούθησαν τα παιδιά του Γυμνασίου και της Α’ και Β’ Λυκείου.
Σχολιάζοντας το θέμα σε συνέντευξή του νωρίτερα στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής παθολογίας – λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος τόνισε:
«Αυτή την στιγμή δεν είναι αδήριτη ανάγκη και γι’ αυτό υπάρχουν πολλές απόψεις. Έχει σημασία το πόσο σημαντικό είναι αυτό και το πόσο επιδημιολογικό βάρος έχει».
Θετικός στην επιστροφή των μικρών μαθητών στα σχολεία είχε εμφανιστεί προ ημερών ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος επεσήμανε πως μπορεί να μην υπάρχει επιστημονική διαβεβαίωση πως η επιστροφή είναι 100% ασφαλής αλλά οι κίνδυνοι είναι λιγότεροι από τα οφέλη.
«Το άνοιγμα των σχολείων παραμένει ένα σύνθετο δίλημμα- κατά τη γνώμη μου τα οφέλη είναι περισσότερα από τους κινδύνους», είχε τονίσει χαρακτηριστικά ο καθηγητής, ο οποίος σημείωσε πως πέραν των επιστημονικών δεδομένων, λαμβάνουμε υπόψιν και οικονομικές και κοινωνικές παραμέτρους.
Τα παιδιά, όπως είπε, νοσούν ηπιότερα από τη νόσο και φαίνεται να παίζουν περιορισμένο ρόλο στη μετάδοσή του κορωνοϊού. Όπως τόνισε ωστόσο, υπάρχουν εξαιρέσεις: «μικρός αριθμός παιδιών θα το περάσουν σοβαρά, λίγες, τραγικές περιπτώσεις, μπορεί να εμφανίσουν το πολύ σπάνιο φλεγμονώδες σύνδρομο».
Παράλληλα, ο κ. Τσιόδρας ζήτησε από τους επιστήμονες να μην υπερτονίζουμε τα αρνητικά της επιστροφής.
«Η παρουσία του ιού δεν μπορεί να σταματήσει τη ζωή», τόνισε και συνεχίοντας ανέφερε ορισμένους λόγους για τους οποίους τα παιδιά πρέπει να επιστρέψουν.
Πηγή: