Μια ψύχραιμη ανάλυση του Γεράσιμου Παπαδόπουλου για τους σεισμούς που πλήττουν τη Σαντορίνη και την Αμοργό, δημοσιεύθηκε σήμερα στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ.

Η σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται από τις 24 Ιανουαρίου 2025 στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού είναι πρωτόγνωρη και εγείρει σοβαρά ερωτήματα από επιστημονική, επιχειρησιακή και κοινωνική άποψη. Η Σαντορίνη, γνωστή για το μοναδικό ηφαιστειακό της τοπίο και τις αρχαιότητες της, όπως η προϊστορική πόλη στο Ακρωτήρι, αποτελεί παγκόσμιο τουριστικό προορισμό.

Τα ηφαιστειακά κέντρα της Νέας Καμμένης και του Κολούμπου είναι σε «ύπνωση», αλλά παραμένουν ενεργά, δημιουργώντας εστίες γεωκινδύνων. Στην περιοχή υπάρχουν επίσης μεγάλα ενεργά σεισμικά ρήγματα, με ένα από αυτά να έχει προκαλέσει τον μεγαλύτερο σεισμό των τελευταίων 150 ετών στην Ελλάδα, με μέγεθος 7.7, που προκάλεσε σοβαρές καταστροφές.

Το τσουνάμι ύψους 15 μέτρων που ακολούθησε επιδείνωσε την κατάσταση. Η εξελισσόμενη σεισμική δράση αποτελεί πρόκληση για την επιστημονική παρακολούθηση, με τα δίκτυα του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου να προσφέρουν σημαντικές δυνατότητες παρατήρησης.

Αρχικά, κάποιοι επιστήμονες θεωρούσαν ότι οι σεισμοί σχετίζονται με το ηφαίστειο, αλλά πλέον γνωρίζουμε ότι έχουν καθαρά τεκτονικά χαρακτηριστικά. Η ενεργοποιημένη σεισμική ζώνη έχει μήκος περίπου 30 χλμ. και πλάτος 17 χλμ., με πιθανότητα για ισχυρότερους σεισμούς.

Η πολιτεία έχει λάβει προληπτικά μέτρα αντισεισμικής προστασίας, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει σε τέτοια έκταση. Ορισμένοι θεώρησαν τα μέτρα υπερβολικά, ενώ άλλοι αποφάσισαν να απομακρυνθούν από τη Σαντορίνη. Ωστόσο, αυτά τα μέτρα μπορεί να βοηθήσουν στην καλλιέργεια μιας κουλτούρας πρόληψης στη χώρα μας.

Οι επιστήμονες καλούνται να ενημερώνουν την πολιτεία και τους πολίτες, ενώ τα ΜΜΕ πρέπει να παρέχουν ενημέρωση χωρίς υπερβολές. Οι προκλήσεις είναι πολλές, αλλά ίσως τελικά να βγούμε σοφότεροι από αυτή την εμπειρία.