Η Σαντορίνη βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο της σεισμικής δραστηριότητας, με τους ειδικούς να επισημαίνουν την ανάγκη για συνεχή παρακολούθηση της κατάστασης. Οι πρόσφατοι σεισμοί έχουν προκαλέσει ανησυχία στους κατοίκους και τους σεισμολόγους, καθώς η δόνηση των 5 Ρίχτερ εγείρει ερωτήματα σχετικά με την πιθανότητα ενός μεγαλύτερου σεισμού.

Η πιθανότητα ενεργοποίησης του ηφαιστείου παραμένει στο προσκήνιο, με ειδικούς να εξετάζουν και το ενδεχόμενο τσουνάμι. Στο καλύτερο σενάριο, οι σεισμολόγοι ελπίζουν ότι οι «σμηνοσεισμοί» θα οδηγήσουν σε έναν κύριο σεισμό μέχρι 5,5 Ρίχτερ, ο οποίος θα μπορούσε να εκτονώσει την πίεση.

Εκτιμήσεις σεισμολόγων

Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος από το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο δήλωσε ότι βρισκόμαστε σε «κρίσιμο σταυροδρόμι» όσον αφορά την σεισμική δραστηριότητα της περιοχής. Η σεισμική ακολουθία συνεχίζεται με ανησυχητικά χαρακτηριστικά, και οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι τα μεγέθη των σεισμών ενδέχεται να αυξηθούν.

Ο Ευθύμης Λέκκας, πρόεδρος του ΟΑΣΠ, υποστήριξε ότι ο σεισμός των 5 Ρίχτερ δεν μπορεί να θεωρηθεί ο κύριος σεισμός, και ότι ένας μεγαλύτερος σεισμός θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την αρχή της μείωσης της σεισμικής δραστηριότητας.

Σημαντικές παρατηρήσεις

Ο καθηγητής Σεισμολογίας Μανώλης Σκορδίλης χαρακτήρισε την κατάσταση ως «σμηνοσειρά», τονίζοντας ότι οι σεισμοί δεν είναι πρωτόγνωρο φαινόμενο στην περιοχή. Ωστόσο, η εγρήγορση των κατοίκων είναι επιβεβλημένη, καθώς το ρήγμα που έχει διεγερθεί είναι εκτεταμένο.

Ο Κώστας Συνολάκης αναφέρθηκε στη συχνότητα των εκρήξεων του ηφαιστείου της Σαντορίνης, επισημαίνοντας ότι κατά μέσο όρο συμβαίνουν μικρές εκρήξεις κάθε 50 χρόνια. Επίσης, προειδοποίησε για την πιθανότητα τσουνάμι, εάν συμβεί υποθαλάσσιος σεισμός ή έκρηξη.